Στο τέλος του έτους μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ανάδειξη του επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Κατακόλου.
Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπερταμείου προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Ωστόσο, η εμπλοκή που προέκυψε με τα έργα στη χερσαία ζώνη του λιμένα, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν επέτρεψε την υπογραφή της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης, άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Νικολούτσος, αποδίδει τη μετάθεση της διαδικασίας όχι σε στασιμότητα, αλλά στην ανάγκη να διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα που θα περιλαμβάνονται στην τελική προσφορά.
«Δεν έχουμε ακόμη εξελίξεις. Δεν υπάρχει στασιμότητα, αλλά μια εξέλιξη που θέλει τον ανάδοχο να αναλαμβάνει τα έργα, οπότε γίνονται οι διεργασίες για την τελική προσφορά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα έργα της χερσαίας ζώνης στο επίκεντρο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προκήρυξη για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, από την οποία θα προκύψει και ο τελικός ανάδοχος, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του έτους.
Η αλλαγή του χρονικού πλαισίου συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το σοβαρό ενδεχόμενο τα έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης να ενταχθούν τελικά στους όρους της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα και να περάσουν στην ευθύνη του επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρουαζιέρας.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, συγκεντρώνονται από το ΤΑΙΠΕΔ τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες και έγγραφα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι της δεσμευτικής προσφοράς που θα κληθούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Ο κ. Νικολούτσος επιβεβαιώνει ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές και στους όρους της διαδικασίας. Όπως αναφέρει, «καταρχήν είναι πιθανό ότι θα αλλάξουν τα σχέδια της σύμβασης των δεσμευτικών προσφορών. Κατά πάσα πιθανότητα, τα έργα της χερσαίας ζώνης που ματαιώθηκαν είναι πιθανό να περάσουν στην ευθύνη του αναδόχου. Οπότε αυτό θα διαμορφώσει αντίστοιχα και την προσφορά του».
Η προοπτική ανάληψης των συγκεκριμένων έργων από τον επενδυτή δεν αποτελεί νέο σενάριο. Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που του διαβιβάστηκε, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα έργα που είχε αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υλοποιηθούν τελικά από τον επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω της διαδικασίας παραχώρησης.
Στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει ότι σε επικοινωνία με το Υπερταμείο είχε λάβει την διαβεβαίωση του κ. Σταμπουλίδη, ότι τα έργα της χερσαίας ζώνης θα αποτελέσουν μέρος της σύμβασης παραχώρησης.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προσφύγει στην Ελάσσονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διεκδικώντας την ανατροπή της απόφασης με την οποία δεν κατέστη δυνατή η υπογραφή της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης για την υλοποίηση των έργων.



























