Όταν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αφουγκράζονται τις ευαισθησίες των παιδιών και μαθητές που δεν αρκούνται στην διεκπεραίωση του καθημερινού σχολικού τους προγράμματος, γίνονται μικρά θαύματα. Μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια παγκόσμια ημέρα και μια ερώτηση ενός μαθητή ήταν αρκετά να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου και να ξεκινήσει η δημιουργία του Μουσείου Αφής για άτομα με προβλήματα όρασης!
Και αν για τους περισσότερους ο τίτλος ενός τέτοιου Μουσείου είναι άγνωστος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μόλις πέντε σε όλον τον κόσμο!
Στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου έχει ξεκινήσει ένα μεγαλεπήβολο project με πρωταγωνιστές τους μαθητές όλων των τάξεων. Με τη συμβολή των εκπαιδευτικών-φιλολόγων του σχολείου, Μιμίκας Βλάσση και Αγγελικής Λιακοπούλου και την αμέριστη συμπαράσταση του συναδέλφου τους Γιώργου Ασημακόπουλου, αναδεικνύουν την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Με σύμμαχο την τεχνολογία δημιουργείται η έκθεση για το σχολικό Μουσείο Αφής που δίνει την ισότιμη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Πως «γεννήθηκε» η ιδέα
Όλα ξεκίνησαν σε μια επίσκεψη των μαθητών σε μουσείο, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε μαθητικό διαγωνισμό, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Η ερώτηση ενός μαθητή, για το πώς μπορούν να αντιληφθούν ένα μουσείο τα άτομα με προβλήματα όρασης, ήταν η αφορμή για έρευνα. «Τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν αμέσως, έκαναν την έρευνά τους και ανακάλυψαν ότι υπάρχουν μόλις πέντε Μουσεία Αφής σε όλο τον κόσμο, ένα εκ των οποίων στην Αθήνα. Μας πρότειναν να το «ψάξουν» ακόμη περισσότερο για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στο σχολείο. Και όσο έκαναν την έρευνά τους τόσο περισσότερος ενθουσιασμός υπήρχε απ’ όλους μας» δηλώνει στο ilialive.gr η εκπαιδευτικός του 4ου γυμνασίου Πύργου Μιμίκα Βλάσση.
Τελικά η έρευνα μέσω διαδικτύου είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν στη διαδικτυακή ομάδα « Αγγίζοντας την ιστορία», επικοινώνησαν με αρκετά μέλη-γνώστες του θέματος και κατέληξαν με μια δωρεά ενός 3D εκτυπωτή και εκθεμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Να ταξιδέψει το Μουσείο σε σχολεία της χώρας
Αυτή τη στιγμή το σχολείο μετρά περίπου 20 τρισδιάστατα εκθέματα της αρχαϊκής και ρωμαϊκής εποχής. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα εγκαίνια στο χώρο του σχολείου, ενώ στόχος είναι η έκθεση να διατίθεται σε δομές και σχολεία ανά την Ελλάδα για παιδιά που αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης. «Επιθυμία μας είναι η έκθεση να έχει φορητό χαρακτήρα» συνεχίζει η κ. Βλάσση. «Να στέλνουμε την έκθεση σε δομές με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να «αντιληφθούν» την εικόνα ενός Μουσείου. Και φυσικά να προωθήσουμε το Μουσείο Αφής στην πόλη μας τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες» καταλήγει.