Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Εκπαίδευση

Φροντιστήρια Βόλλαρης: Σχολιασμός & ενδεικτικές Απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας

Φροντιστήρια Βόλλαρης: Σχολιασμός & ενδεικτικές Απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας
Τα θέματα στο μάθημα της βιολογίας στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι του τομέα υγείας κρίνονται αρκετά απαιτητικά και σαφώς μεγαλύτερων απαιτήσεων αν συγκριθούν με τα περσινά.
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Απευθύνονταν όχι μόνο σε μαθητές που είχαν οργανώσει  με αποτελεσματικότητα και μεθοδικότητα το διάβασμά τους όλη τη χρονιά αλλά και σε υποψήφιους με κριτική ικανότητα και εμβάθυνση στην ύλη. Στα δύο πρώτα θέματα θα είναι αρκετοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν χωρίς μεγάλη δυσκολία αλλά ήδη από το ζητούμενο Γ1 αυξάνονται οι απαιτήσεις , με ίσως το δυσκολότερο ζητούμενο το Δ2.

Ενδεικτικές απαντήσεις στο μάθημα της βιολογίας

ΘΕΜΑ Α

Α1: γ

Α2: γ

Α3: β

Α4: γ

Α5: δ

ΘΕΜΑ Β

Β1. 1- β

       2-γ

       3-β

       4-β

       5-α

       6-γ

Β2. α) Σελ.38 τεύχος β ορισμός γενετικού κώδικα

β) Σελ.22 τεύχος β << Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο… των  ιστονών.>>

γ) Σελ. 129  τεύχος β ορισμός χαρτογράφησης

Β3. Μηχανισμοί γενετικής ποικιλομορφίας: ανεξάρτητος συνδυασμός ομόλογων χρωμοσωμάτων, επιχιασμός, μεταλλάξεις, γονιμοποίηση γαμετών

Σελ. 145 β τεύχος<< Μερικοί από τους συνδυασμούς γονιδίων …. γνωρισμάτων>>.

Β4. Σελ.65 β τεύχος << Στα πλαστίδια ανήκουν… και στους καρπούς>>.

ΘΕΜΑ Γ

Γ1. Τα γονίδια βρίσκονται σε διαφορετικά ζεύγη ομολόγων και

 αν ΧΑ: σύνθεση ενζύμου Ε1 για κόκκινη χρωστική και Χα: έλλειψη ενζύμου Ε1

Β: σύνθεση ενζύμου Ε2 για κίτρινη χρωστική και β: έλλειψη ενζύμου Ε2 τότε

P:  Χα Χα ΒΒ (Χ ) ΧΑ Υ ββ

Γαμέτες: Β Χα          β ΧΑ, βΥ

F1: ΧΑ ΧαΒβ, Χα ΥΒβ

Πορτοκαλί θηλυκά και κίτρινα αρσενικά οπότε απορρίπτεται

Έστω Α: σύνθεση ενζύμου Ε1 και α: έλλειψη ενζύμου και Β: σύνθεση ενζύμου Ε2 και β: έλλειψη ενζύμου

P:  ααββ (Χ ) ΑΑ ββ

Γαμέτες: αΒ          Αβ

F1: ΑαΒβ όλοι πορτοκαλί Δεκτό

Όμως στην F2 προκύπτει η αναλογία 9:3:3:1 ανεξαρτήτως φύλου οπότε απορρίπτεται.

Τελικά το γονίδιο για το ένζυμο Ε1 είναι αυτοσωμικό και το γονίδιο για το ένζυμο Ε2 φυλοσύνδετο

Γ2.    P: αα ΧΒ ΧΒ  (Χ ) ΑΑΧβ Υ

Γαμέτες: α ΧΒ          Α Χβ, ΑΥ

F1:Αα ΧΒ Χβ, ΑαΧΒ Υ

Γ3. Μη αναμενόμενο φαινότυπο παρουσιάζουν τα άτομα ΙΙΙ4 και ΙΙΙ1. Στη φυλοσύνδετη υπολειπόμενη κληρονομικότητα η μητέρα καθορίζει τους αρσενικούς απόγονους και δεν μπορεί να προκύψει αρσενικός φυσιολογικός από πάσχουσα μητέρα. Επιπλέον για να πάσχει το θηλυκό θα είναι ομόζυγο οπότε θα έπρεπε να έχει κληρονομήσει το παθολογικό αλληλόμορφο από τον πατέρα ο οποίος θα έπασχε.

Γ4 Έστω ΧΜ: φυσιολογικό και Χμ: ασθένεια

ΙΙΙ1: Χμ Χ- και ΙΙ4:  ΧΜΧμΥ Όταν ο ανιχνευτής Α υβριδοποιεί 2 φορές υπάρχουν2 Χ φυλετικά, ενώ για να υπάρχει το παθολογικό γονίδιο 1 φορά στο Χ φυλετικό ο ανιχνευτής Β πρέπει να ανιχνεύει 2 φορές γιατί τα μεταφασικά χρωμοσώματα είναι διπλασιασμένα.

 Γ5. ΙΙΙ1: Χμ Χ- Δομική χρωμοσωμική ανωμαλία όπως έλλειψη τμήματος χρωμοσώματος Χ πατρικής προέλευσης με τη γενετική θέση λόγω μετατόπισης στον πατέρα

ΙΙ4:  ΧΜΧμΥ Γονιμοποίηση φυσιολογικού ωαρίου Χμ από ανώμαλο σπερματοζωάριο ΧΜΥ με λάθος στην πρώτη μειωτική που δε διαχωρίστηκαν τα ομόλογα χρωμοσώματα.

ΘΕΜΑ Δ

 Δ1. α Ι: 5΄- 3΄ από αριστερά προς τα δεξιά

ΙΙ: 5΄-3΄ από δεξιά προς τα αριστερά

β.   Για το γονίδιο Α κωδική η πάνω

Για το γονίδιο Β κωδική η κάτω

γ.  Ασυνεχές το γονίδιο Β

Δ2. Με την αναστροφή δεν επηρεάζεται η αλληλουχία των κωδικονίων και των δύο γονιδίων, όμως η κωδική του κάθε γονιδίου θα έχει το 5 άκρο της στον υποκινητή του άλλου γονιδίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το γονίδιο Β να εκφράζεται αφού ο υποκινητής ΥΑ οδηγεί σε συνεχή έκφραση αλλά ο υποκινητής ΥΒ δε θα οδηγεί σε έκφραση το γονίδιο Α γιατί δεν αναγνωρίζεται αυτός ο υποκινητής χωρίς το μεταγραφικό παράγοντα ΜΑ.

Δ3. Θα χρησιμοποιηθούν οι ΠΕ Ι και ΠΕΙΙ που δημιουργούν μονόκλωνα άκρα πριν το κωδικόνιο έναρξης και μετά το κωδικόνιο λήξης του γονιδίου και μπορεί να ενσωματωθεί με τον κατάλληλο προσανατολισμό ώστε να εκφραστεί δίπλα από τον υποκινητή του πλασμιδίου. Δε θα επηρεαστεί το γονίδιο ανθεκτικότητας στο αντιβιοτικό.

Δ4. Το πεπτίδιο δε θα είναι λειτουργικό γιατί θα εκφραστεί το εσώνιο αφού τα βακτήρια δε διαθέτουν μηχανισμούς ωρίμανσης.

Επιμέλεια απαντήσεων: Ανδρεοπούλου Κωνσταντίνα - Βιολόγος

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24