Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, αφορούσαν όλα τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης και απαιτούσαν κριτική ικανότητα κυρίως σε υποερωτήματα του Γ και Δ θέματος. Όσοι μαθητές είχαν οργανώσει σωστά το διάβασμα εμβαθύνοντας στην ύλη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Όλα τα ζητούμενα ήταν σαφή, οι ερωτήσεις στοχευμένες, οι απαντήσεις μικρής έκτασης και το υποερώτημα που φαίνεται να δυσκόλεψε τους περισσότερους υποψήφιους είναι το Δ3 που θα είναι καθοριστικό για τις πολύ υψηλές βαθμολογίες.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ Α
Α1. α → Λάθος
β → Σωστό
γ → Σωστό
δ → Σωστό
ε → Λάθος
στ → Λάθος
Α2. 1 → γ
2 → γ
3 → α
Α3. 1 → β
2 → γ
3 → α
4→ δ
5→ ε
ΘΕΜΑ Β
Β1. α) Σελ.100 << Η υπερβολική έκκριση …του στομάχου>>
β) Σελ. 100 << Η θεραπεία… οξέων>>
Β2. α) Σελ.95 Οι θηλές είναι μικρές προεξοχές στην πάνω επιφάνεια της γλώσσας.
β) Σελ.95 τριχοειδείς, μυκητοειδείς, φυλλοειδείς, περιχαρακωμένες
γ) Οι περιχαρακωμένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας και σχηματίζουν ένα κεφαλαίο λάμδα, γνωστό ως γευστικό λάμδα.
δ) Οι τριχοειδείς
Β3. α) Σελ.148 Ο προστάτης βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα της μικρής πυέλου κάτω από την ουροδόχο κύστη.
β) Σελ.146 Όρχεις <<Στην εμβρυική ζωή ….κάτω από το πέος>>.
γ) Σελ.156 Ωοθήκες: Βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα της μικρής πυέλου.
ΘΕΜΑ Γ
Γ1. α) Μεταξύ 1015-1020
β) Αυξάνεται στην ολιγουρία και ελαττώνεται στην πολυουρία
Τα ούρα της νύχτας είναι πυκνότερα, πιο σκούρα και λιγότερα οπότε είναι και πιο συμπυκνωμένα .
Γ2. α) γλυκαγόνη , ινσουλίνη και γαστρίνη
β) γλυκαγόνη: κύτταρα α
Ινσουλίνη: κύτταρα β
Γαστρίνη: G κύτταρα
γ) Πάγκρεας: κύτταρα α και κύτταρα β
Γαστρικοί αδένες: G κύτταρα
Γ3. α) Σελ.150 Η τεστοστερόνη αυξάνει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και τη μυϊκή μάζα.
β) πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη
γ) Οι υδατάνθρακες
δ) Από τους υδατάνθρακες. Τουλάχιστον το 50% της ενέργειας το προμηθεύεται ο οργανισμός από τους υδατάνθρακες.
ΘΕΜΑ Δ
Δ1. α) Η παραθορμόνη, η θυμοσίνη και μια λεμφοτρόπος ορμόνη.
β) Τα Τ-λεμφοκύτταρα και το είδος της ανοσίας είναι η κυτταρική ανοσία.
γ) Σελ. 169<< Συγγενής απλασία…στο θάνατο>>.
Δ2. Σελ. 85 Κινδυνεύει το νεογνό. Η γυναίκα έχει ευαισθητοποιηθεί από τη μετάγγιση Rh (+) αίματος και έχει δημιουργήσει αντί- Rh αντισώματα. Επομένως αυτά θα περάσουν μέσω του πλακούντα στο αίμα του εμβρύου.
Δ3. α) Πνεύμονες και ήπαρ.
β) Στους πνεύμονες εισέρχονται οι πνευμονικές αρτηρίες με μη οξυγονωμένο αίμα και οι βρογχικές αρτηρίες με οξυγονωμένο αίμα. Στο ήπαρ εισέρχεται η πυλαία φλέβα με μη οξυγονωμένο αίμα και η ηπατική αρτηρία με οξυγονωμένο αίμα.
Επιμέλεια απαντήσεων: Ανδρεοπούλου Κωνσταντίνα - Βιολόγος



























