Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Ελλάδα

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Φωτογραφία: EUROKINISSI
Καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης κατ' εξακολούθηση.
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθηνας για ψευδείς καταθέσεις αλλά και ψευδή καταμήνυση οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη σχετικα με οσα είχαν υποστήριξει σε βάρος τωνπολιτικων πρόσωπων περι χρηματισμου από την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ανακοίνωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για όλες τις πράξεις ψευδούς κατάθεσης και για πράξεις ψευδούς καταμήνυσης σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Μετά την άρση της προστασίας τους από την Οικονομική Εισαγγελία ο Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης, άλλοτε υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis και η Μαρία Μαραγγέλη, «δεξί χέρι» του Κ. Φρουζή, ως ιδιαιτέρα γραμματέας του παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Και οι δύο κλήθηκαν να απολογηθούν για συνολικά οκτώ υποθέσεις που αφορούν μηνύσεις τις οποίες είχαν υποβάλλει σε βάρος τους οι Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος που αρχικά είχαν εμπλακεί με τις καταθέσεις τους αλλά τελικά απαλλάχτηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Εισαγγελέας: Ενοχή για ψευδή κατάθεση αλλά όχι για ψευδή καταμήνυση

Αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή της Μαρίας Μαραγγέλη και για τα 8 πρόσωπα ενώ για το Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για τα 4 από αυτά.

Ωστόσο και για τους δύο κατηγορουμένους η εισαγγελέας Ειρήνη Πελεκάνου πρότεινε να απαλλαγούν από το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης με το σκεπτικό πως « οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο έρευνας έπειτα από καταγγελία που είχε ήδη γίνει και η κατηγορία αυτή προστέθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία».

Για ποια πρόσωπα πρότεινε ενοχή η εισαγγελέας

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή της Μαρίας Μαραγγέλη για ψευδή κατάθεση σε βάρος των Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Αδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του, Λίνα Νικολοπούλου, αλλά και του Νίκου Μανιαδάκη.

Επίσης, εισηγήθηκε την ενοχή του Φ. Δεστεμπασίδη για μέρος των καταθέσεών του εις βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γιάννη Στουρνάρα και της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου.

Η διαφορετική ποινική μεταχείριση που επιφύλαξε η εισαγγελέας στους δύο κατηγορουμένους έγκειται στο γεγονός ότι η μεν Μαρία Μαραγγέλη όσα κατέθεσε τα παρουσίασε ως πραγματικά περιστατικά, ενώ ο Φ. Δεστεμπασίδης απέδωσε την πλειονότητα των καταγγελιών του στα λεγόμενα του Κ. Φρουζή, μεταφέροντας ουσιαστικά πληροφορίες και όχι γεγονότα. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Πελεκάνου, «όποιος κηρύσσεται ένοχος για ψευδή κατάθεση πρέπει συνειδητά να καταθέτει ψευδή περιστατικά, κρίσεις και απόψεις δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση».

Κλείνοντας την αγόρευσή της ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι πίστευαν ότι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν γιατί ήταν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων και δεν μπορούσε να τους ακουμπήσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά επέλεξαν από την αρχή να πουν ότι μεταφέρουν όσα ξέρουν από τον Φρουζή. Προσθέτοντας βέβαια δικές τους κορόνες. Ο Φρουζής όμως τα αρνείται, αλλά δεν τους έχει καταμηνύσει… Δεν θέλει πράγματι δικαστικούς αγώνες, όπως είπε; Ή φοβάται ότι μια προκαταρκτική εξέταση θα σκάψει παραπάνω; Το δικαστήριο αυτό δεν δικάζει εγκλήματα διαφθοράς, είναι ένα απλό Μονομελές. Το ζήτημα δεν είναι η δυσφήμηση των προσώπων, αλλά διακυβεύτηκε η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Πηγή: Dnews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα