Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλες οι ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας για την αιτία θανάτου της άτυχης 54χρονης γυναίκας από τον Πύργο. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις στα εργαστήρια τόσο του Νοσοκομείου Πύργου όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο έδειξαν την ύπαρξη μηνιγγιτιδόκοκκου, του μικροβίου που προκάλεσε την ραγδαία επιδείνωση της υγείας της με αποτέλεσμα να καταλήξει η ασθενής σε λίγες μόλις ώρες.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, τόσο στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ όσο και του Νοσοκομείου Πύργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του μικροβίου. Οι εξετάσεις μπήκαν σε άμεση προτεραιότητα και «έτρεξαν» με μεγάλη ταχύτητα για να ληφθούν τα αποτελέσματα, καθώς όλες οι ενδείξεις που είχαν στην κατοχή τους οι ιατροί οδηγούσαν σ’ αυτό το συμπέρασμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή τη στιγμή ελέγχεται ο γονιδιακός τύπος του μικροβίου, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που προκάλεσε το θάνατο του άτυχου φοιτητή στην Πάτρα πριν περίπου έναν μήνα.
Τόσο οι κεντρικές υγειονομικές αρχές όσο της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι σε πλήρη εγρήγορση ώστε να δοθούν οι απαραίτητες χημειοπροφυλάξεις στο προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου και των στενών επαφών της άτυχης γυναίκας.
Χρήστος Γιαννικούλης: «Όχι σπάνιο το μικρόβιο αλλά η εξέλιξή του»
«Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ένα μικρόβιο που ένα ποσοστό της τάξεως του 10% το έχει μόνιμα στον στοματοφάρυγγά του. Δεν είναι πολύ σπάνιο ως προς την ύπαρξή του αλλά είναι πολύ σπάνιο ως προς το να προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, και εξηγεί πώς μπορούμε να οδηγηθούμε από το μικρόβιο στη νόσο.
«Είτε κάποιος που είναι υγιής φορέας για κάποιο λόγο - όπως πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος - το μικρόβιο να διεισδύσει στην κυκλοφορία του στοματοφάρυγγα και να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, είτε ένας υγιής φορέας να το μεταδώσει και το ανοσοποιητικό σύστημα του δεύτερου ατόμου να μην καταφέρει να περιορίσει το μικρόβιο».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννικούλης, από τη στιγμή που τεθεί σε υποψία το θέμα της διάγνωσης, το σύστημα Υγείας αρχίζει και «τρέχει» όλες τις διαδικασίες αλλά από εκεί πέρα είναι και θέμα οργανισμού το πώς θα αντιδράσει στην ιατρική επέμβαση.
Τέλος, ο κ. Γιαννικούλης αναφέρει ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής προστασίας, να μην μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα με άλλους, και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και πολύ καλός αερισμός στο χώρο. Ό,τι προβλέπεται δηλαδή σε περιπτώσεις μετάδοσης μικροβίων μέσω σταγονιδίων.