Επίκαιρα

Άννα Μαστοράκου: «Ήταν κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα», αναφέρει για το θάνατο της 54χρονης στον Πύργο

Άννα Μαστοράκου: «Ήταν κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα», αναφέρει για το θάνατο της 54χρονης στον Πύργο
Τι ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΔΕ - Γίνονται επιπλέον έρευνες να διαπιστωθεί αν ήταν το ίδιο στέλεχος μικροβίου από το οποίο κατέληξε και ο άτυχος φοιτητής στην Πάτρα - Ποια μέτρα προφύλαξης συστήνονται.

«Ήταν ουσιαστικά κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα. Η άτυχη γυναίκα «έφυγε» λίγες ώρες μετά τη διάγνωση» δηλώνει στο ilialive.gr η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου. Μάλιστα το περιστατικό που σημειώθηκε στον Πύργο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το περιστατικό μηνιγγίτιδας όπου ένας 20χρονος φοιτητής κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες, πριν έναν μήνα περίπου στην Πάτρα.

«Θα πρέπει να γίνει γονοτύπιση για να δούμε αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος, μιλάμε όμως για την ίδια κατηγορία μικροβίου. Πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκο που προκάλεσε μικροβιακή μηνιγγίτιδα» συνεχίζει η κ. Μαστοράκου.

Για το περιστατικό έχει αναλάβει δράση ο ΕΟΔΥ και ήδη έχει χορηγηθεί χημειοπροφύλαξη στο προσωπικό του Νοσοκομείου, την οικογένεια της άτυχης γυναίκας και έχει ξεκινήσει ιχνηλάτιση και παροχή αγωγής στις στενές επαφές. «Θα δοθεί εκτενής χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές, με σκοπό να ανακόψουμε τη μετάδοση του μικροβίου στην κοινότητα. Και πρέπει να κάνουμε ιχνηλάτιση περίπου επτά ημέρες πριν το συμβάν, να δούμε με ποιους ήρθε σε στενή επαφή η άτυχη γυναίκα. Στενή επαφή στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά δύο ώρες συνεχόμενες πρόσωπο με πρόσωπο» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης.

Προσοχή το επόμενο διάστημα

Την προσοχή όλων εφιστά η κ. Μαστοράκου, διευκρινίζοντας ότι το κρίσιμο διάστημα είναι έως και 10 ημέρες μετά το συμβάν.
«Δεν χρειάζεται πανικός, καθώς είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Γενικώς όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτό το διάστημα. Το κρίσιμο διάστημα είναι περίπου 10 ημέρες μετά το συμβάν. Ο κύκλος επώασης του μικροβίου είναι 7 με 10 ημέρες. Γι’ αυτό και πάμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χημειοπροφύλαξη. Το μικρόβιο ουσιαστικά «φωλιάζει» στον ρινοφάρυγγα. Και μπορεί να υπάρχουν και ασυμπτωματικοί φορείς. Δηλαδή άνθρωποι που φέρουν το μικρόβιοι χωρίς να νοσούν. Οπότε με τη χημειοπροφύλαξη πάμε να αποστειρώσουμε το πεδίο, τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Είναι ένα μικρόβιο που δεν μεταδίδεται εύκολα, δεν ζει πολύ ώρα στις επιφάνειες και τον αέρα. Είναι ένα μικρόβιο που συνήθως το συναντάμε στους στρατώνες, φοιτητικές λέσχες… εκεί που υπάρχει συνωστισμός. Οπότε πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει καλός αερισμός των χώρων, να μην μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα και γενικά να λαμβάνουμε μέτρα υγιεινής. Το πλύσιμο των χεριών είναι βασικό».

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Επειδή πολλοί μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με εκείνα της γρίπης, η κ. Μαστοράκου τονίζει μια σειρά αυτών, που θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. «Εάν υπάρξει άνθρωπος που θα διαπιστώσει πυρετό, πονοκέφαλο, φωτοφοβία, δυσκαμψία του αυχένα, εξανθήματα, ναυτία, έμετος, σύγχυση, θα πρέπει να απευθυνθεί κατ’ ευθείαν στο Νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστική η φωτοβοφία που είναι κάτι διαφορετικό, ο έντονος πονοκέφαλος, η δυσκαμψία του αυχένα…Είναι κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που θέτουν και τη διάγνωση».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις