Επίκαιρα

Με το βλέμμα στην ασφάλεια των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης

Με το βλέμμα στην ασφάλεια των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ILIALIVE.GR
Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός ISPS και τι ζητήθηκε από τους προέδρους των Λιμενικών Ταμείων στη συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Στ. Γκίκα

Εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ασφαλή διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων, εξασφαλίζουν τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης μετά από δέσμευση του υφυπουργού Ναυτιλίας Στ. Γκίκα για την χρηματοδότηση συστημάτων εφαρμογής του κώδικα ISPS, από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου. Οι πρόεδροι των δύο Λιμενικών Ταμείων, Κώστας Νικολούτσος και Κωνσταντίνος Χαντζής, μιλούν στο ilialive.gr για το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης με τον υφυπουργό καθώς και τις προτάσεις των διοικήσεων που «έπεσαν» στο τραπέζι των συζητήσεων για νέες υποδομές.

Στην πρόσφατη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πρωτοβουλία της Βουλευτού Νομού Ηλείας, Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και με συμμετοχή του Δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή, του Δημάρχου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, του Δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προβλέπει την διάθεση 2.801.600 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού ασφαλούς διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων (ISPS), τονίζοντας ότι οι υποδομές για τα δύο λιμάνια αποτελούν προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, για το λιμένα Κατακόλου αναλογεί το ποσό του 1.449.048 ευρώ και της Κυλλήνης 1.352.552 ευρώ.

Σύγχρονα συστήματα στο λιμένα Κατακόλου

«Η δέσμευση του υφυπουργού για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού για τις παρεμβάσεις των εγκαταστάσεων για την εφαρμογή του κώδικα ISPS είναι ένα πολύ θετικό βήμα. λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα αυτά είναι εξασφαλισμένα μέσω ΕΣΠΑ και αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες» τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Κώστας Νικολούτσος.

Epimelitirio Pita 42

«Είχαμε καταθέσει υπόμνημα στον Υφυπουργό για την χρηματοδότηση των αναγκών του ΔΛΤΠ για τις παρεμβάσεις των εγκαταστάσεων εφαρμογής του κώδικα ISPS. Η μελέτη προβλέπει εργασίες και την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας, δηλαδή μαγνητικές πύλες, κάμερες, x ray detectors, όργανα τηλεμετρίας κ.α. Είναι τα ίδια συστήματα που τοποθετούνται στο αεροδρόμιο για τον έλεγχο αποσκευών και επιβατών» εξηγεί ο κ. Νικολούτσος.

Τα συστήματα ασφαλείας προβλέπεται να τοποθετηθούν στο κτίριο Σέγκεν, η κατασκευή του οποίου εντάσσεται στα έργα «Αναβάθμισης χερσαίας ζώνης». Η μεγάλη όμως αργοπορία της έναρξης των εργασιών οδηγεί σε σκέψη τοποθέτησης των συστημάτων, προσωρινά, σε προκάτ κτίριο για να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα.

Επιπλέον, όπως ενημερώνει ο ο κ. Νικολούτσος, τέθηκε το θέμα τοποθέτησης σκιάστρων στην επέκταση του χερσαίου τμήματος. Για την εργολαβία ύψους περίπου 400.000 ευρώ, ζητήθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο ύψους 240.000 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα χρήματα μπορούν να διατεθούν από το ταμείο του ΔΛΤΠ. «Τέλος, θέσαμε ζήτημα εκκίνησης των διαδικασιών για τη μαρίνα, η οποία είναι εγκατεστημένη στο Master plan, καθώς και την αναγκαιότητα νέων εκβαθύνσεων, για τις οποίες ετοιμάζουμε μελέτη» καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ.

Επέκταση καμερών σε όλη τη ΧΖΛ Κυλλήνης

Την επέκταση τοποθέτησης σύγχρονων καμερών σε όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κυλλήνης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός ISPS. Στόχος είναι να καλυφθούν από σύγχρονα συστήματα καταγραφής και τα 100 στρέμματα, που αποτελούν την έκταση της ΧΖΛ, και να επεκταθούν σε χώρους για μελλοντική εκμετάλλευση, καθώς απώτερος στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία εμπορικής ακτοπλοϊκής γραμμής μεταφοράς προϊόντων στην Ιταλία.

Kullini 2

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύστημα καμερών στο λιμάνι αλλά δεν επαρκεί. Ο χώρος εντός ΧΖΛ είναι περίπου 100 στρέμματα, οπότε με το πρόγραμμα θα καλύψουμε όλο το χώρο, με πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως και το χώρο που θα είναι αποκλειστικά για φορτηγά και μεταφορά προϊόντων καθώς υπάρχει ο προγραμματισμός για δημιουργία εμπορικής ακτοπλοϊκής γραμμής» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης Κωνσταντίνος Χαντζής. Επιπλέον η εφαρμογή ISPS αφορά περιφράξεις σε όλο το λιμένα ενός της ΧΖΛ καθώς και την επίλυση υποθαλάσσιων προβλημάτων που θέτουν θέματα ασφάλειας.

Όσον αφορά τη λειτουργία εμπορικής γραμμής, ο κ. Χαντζής τονίζει ότι επιβάλλεται να προηγηθούν οι απαραίτητες εκβαθύνσεις. Η μελέτη, ύψους 450.000 ευρώ θα αποσταλεί εντός 30 ημερών στο Υπουργείο και περιλαμβάνει εργασίες στον κύριο λιμένα και το αλιευτικό καταφύγιο της Κυλλήνης και των Λεχαινών.

Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Υφυπουργό «έπεσε» και η δημιουργία κατασκευής τουριστικής μαρίνας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις