Επίκαιρα

Νέα Πατρών - Πύργου: Απερίσπαστο το έργο της νέας εθνικής οδού από τα αρχαιολογικά ευρήματα

Νέα Πατρών - Πύργου: Απερίσπαστο το έργο της νέας εθνικής οδού από τα αρχαιολογικά ευρήματα Φωτογραφία: ILIALIVE.GR/ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ήσσονος σημασίας ευρήματα - Αποσπασματικά και σε κακή κατάσταση τα σωζόμενα αρχαία

Κανένα εμπόδιο δεν δημιούργησαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βγήκαν στην επιφάνεια από τις εργασίες της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου. Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας να έχει την επιστασία των αρχαιολογικών ερευνών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν καταδείξει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αντιθέτως, ό,τι έχει διασωθεί είναι αποσπασματικό και σε κακή κατάσταση.

Arxaia Olympia Odos 2

Όπως τα κατάλοιπα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν σε απαλλοτριωμένη, για τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου έκταση, στον υπό κατασκευή κυκλικό κόμβο (Roundabout) της Εξόδου Α΄-Αμαλιάδας και στην νότια πλευρά της υφιστάμενης οδού Αμαλιάδας-Γερακίου (οδός Καλαβρύτων). Σύμφωνα με τις εργασίες που διεξήχθησαν στο σημείο και με την επίσημη περιγραφή των αρχαιολόγων που διεξάγουν τις έρευνες, πρόκειται για κατάλοιπα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα σε διαταραγμένο οικιστικό ορίζοντα της ελληνιστικής περιόδου, με διατηρούμενο τον τοίχο κτιρίου (πιθανόν αγροικίας, μήκους 13,50 μ. και πλάτους 0,50 μ. με κατεύθυνση Β-Ν, κατασκευασμένου από πρόχειρη αργολιθοδομή).

Ερ. Κόλλια «Δεν έχουμε βρει κάτι σημαντικό έως τώρα»

Για το συγκεκριμένο εύρημα, το αρμόδιο συμβούλιο της ΕΦΑ του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και μουσείων, πήρε την απόφαση κατάχωσής τους με χρήση χαλικιού, πάνω από την στάθμη των αρχαίων. Το τεχνικό έργο-την εποπτεία του οποίου έχουν αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορείας, ολοκληρώνεται με επίχωση με αδρανή υλικά και ασφαλτόστρωση.

Kollia EFA IleiasΗ προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλλια.

Στο τμήμα «Πάτρα-Πύργος» έχουν διενεργηθεί λιγότερες έρευνες σχετικά με το υπόλοιπο κομμάτι της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα- Κόρινθος-Πάτρα) όπως δηλώνει στο ilialive.gr η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, υπογραμμίζοντας την ήσσονος σημασίας των ευρημάτων.

«Δεν έχουμε βρει κάτι σημαντικό ως τώρα. Είναι πολύ λίγες οι έρευνες που έγιναν σχετικά με το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας και της Αθήνας. Είναι πολύ αποσπασματικά σωζόμενα αρχαία και σε κακή κατάσταση ό,τι βρέθηκε, όπως αρχαίοι τάφοι, υπόλειμμα τοίχου, κομμάτια κεραμικής ή κεραμίδες σπασμένες. Όπως και με τα υπολείμματα τοίχου στο Γεράκι που δεν πειράχτηκαν καθόλου και το αρμόδιο συμβούλιο έλαβε απόφαση για την κατάχωσή του» σημειώνει η κ. Κόλλια και καταλήγει «Δεν βρέθηκε κάτι που να στάθηκε εμπόδιο στις εμπόδιο στις εργασίες ούτε κάτι που μπορεί να εκτεθεί σε μουσείο. Έχουμε και συνέχεια όμως…».

Arxaia Olympia Odos 3

Arxaia Olympia Odos 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup