Να πατήσουν «γκάζι» στις αιτήσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων καλούνται οι ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύργου, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συμπληρωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr μόλις 800 δηλώσεις. Η παράταση που δόθηκε χθες από την πολιτεία για την διεργασία του καθαρισμού των οικοπέδων μέχρι τις 15 Ιουνίου είναι μια «ανάσα» για όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες μέσα στον Απρίλιο. Ωστόσο όσοι φανούν αμελείς, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά καθώς μετά το τέλος της προθεσμίας το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου θα κληθεί να κάνει ελέγχους.
Μπορεί μέχρι στιγμής ο ρυθμός των δηλώσεων για καθαρισμούς οικοπέδων να κυλά ομαλά και να αυξάνεται καθημερινά, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα φτάσουν τα περσινά νούμερα που ξεπέρασαν τις 8.000. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι χθες το πρωί, μέσα σε 20 λεπτά είχαν υποβληθεί 18 καινούργιες δηλώσεις. Βέβαια τα νούμερα μπορεί να μην είναι συγκρίσιμα, καθώς το μέτρο πέρυσι λειτούργησε πιλοτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με συνεχείς παρατάσεις. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί τέσσερις καταγγελίες πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα σε περιοχές του Δήμου Πύργου πλησίον των περιουσιών τους, ενώ πέρυσι οι καταγγελίες ήταν 47.
Ο Δήμος Πύργου διαθέτει ήδη έτοιμες μελέτες για να ξεκινήσει τους καθαρισμούς σε οικόπεδα που έχουν γίνει καταγγελίες, φυσικά με το αζημίωτο καθώς οι αμελείς ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα αλλά και με τσουχτερά πρόστιμα, όπως ορίζει ο νόμος.
Τι ορίζει η διάταξη
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη (αρ. 20/2024), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω, ενώ από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.ά. των ανωτέρω περιοχών και εκτάσεων.
Η μη δήλωση καθαρισμού επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ. Οι υποχρεωμένοι σε καθαρισμό περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες και μισθωτές αδόμητων οικοπέδων σε ρυμοτομημένες περιοχές, οικισμούς, καθώς και εκτάσεις εντός 100 μέτρων από αυτές, ενώ εξαιρούνται διαμορφωμένοι κήποι και φυτευμένες επιφάνειες πολυκατοικιών.