Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Δασαρχείο Πύργου: Σε εξέλιξη αντιπυρικά έργα ύψους 3,16 εκ. ευρώ στην Δ.Ε. Ωλένης

Δασαρχείο Πύργου: Σε εξέλιξη αντιπυρικά έργα ύψους 3,16 εκ. ευρώ στην Δ.Ε. Ωλένης
Δρ. Παναγιώτης Λάττας: «Στόχος μας είναι ένα ασφαλές και πλήρως λειτουργικό αντιπυρικό δίκτυο όλο τον χρόνο»
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ενός εκτεταμένου έργου συντήρησης του αντιπυρικού δικτύου, καθαρισμού δασικών εκτάσεων και κατασκευής τεχνικών έργων στην ορεινή περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης και στο πρωτεύον οδικό δίκτυο του δρυοδάσους της Φολόης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Antinero+». Την υλοποίησή του έχει αναλάβει το Δασαρχείο Πύργου.

Χθες το μεσημέρι, ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες που εκτελούνται στη θέση «Βάραγκας» της κοινότητας Μουζακίου, όπου τα συνεργεία εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς.

oleni antiipurika erga 2

Οι τρεις άξονες του έργου

Το έργο αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά καθαρισμούς δασών σε έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων και σε 1.555 δασικά συμπλέγματα, περιμετρικά των αρχαιολογικών χώρων και των  κοινοτήτων. Οι εργασίες περιλαμβάνουν απομάκρυνση ξερών υπολειμμάτων και υπορόφου βλάστησης, αποκλάδωση δέντρων έως ύψος 2,5 μέτρων και καθαρισμό της υποβλάστησης, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία της μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συντήρηση του αντιπυρικού δικτύου σε μήκος περίπου 100 χιλιομέτρων, με παρεμβάσεις βελτίωσης και διαμόρφωσης του καταστρώματος, καθώς και διάνοιξη τάφρων συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις σε τμήματα του δασικού οδικού δικτύου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων, καθώς και την κατασκευή οκτώ ιρλανδικών διαβάσεων σε σημεία του δικτύου, και επεκτείνονται στις κοινότητες:  Μουζάκι, Γούμερο, Κλεινδιά, Αγία Άννα, Καρυές και  Νεράιδα.

oleni antiipurika erga 1

Βελτίωση με μόνιμη λειτουργικότητα και ασφάλεια

Σε δηλώσεις του, ο Δασάρχης Πύργου τόνισε ότι τα έργα αφορούν σε μια περιοχή που έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και συνήθως εκδηλώνονται τα πιο έντονα περιστατικά, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μόνιμο, λειτουργικό και ασφαλές δίκτυο.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ουσιαστικά το αντιπυρικό δίκτυο, ώστε να φτάσουμε σε σημείο που να μην χρειάζεται ετήσια συντήρηση. Να είναι βατό όλο το χρόνο τόσο για τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και για τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Δασάρχης, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα, ενώ υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

«Το έργο είναι απόλυτα συνυφασμένο με το περιβάλλον και με την προστασία της περιοχής» καταλήγει ο Δρ. Λάττας και σημειώνει ότι οι εργασίες απομάκρυνσης της υποβλάστησης γίνονται πέριξ των οικισμών και κατά μήκος του οδικού άξονα.

antiip oleni 1

antiip oleni 2

antiip oleni 3

 

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος
Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος