Elegance Suites
Elegance Suites
Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Ηλεία: Όταν η αγάπη γίνεται μάθημα ζωής - Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών ανοίγει την αγκαλιά του στα ζώα

Ηλεία: Όταν η αγάπη γίνεται μάθημα ζωής - Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών ανοίγει την αγκαλιά του στα ζώα
Με τη Ρέα, ένα πρώην αδέσποτο σκυλάκι, αλλά και ένα γατάκι, οι μαθητές γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Ένα σχολείο που καθημερινά δίνει στα παιδιά εφόδια, χαμόγελα και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Γεωργικά Μηχανήματα ΣΚΟΥΤΑΣ - STIHL
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Μια διαφορετική και ιδιαίτερα όμορφη σχολική ημέρα έζησαν οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Το σχολείο γέμισε χαμόγελα, χάδια και τρυφερότητα, καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά με ζώα, να παίξουν μαζί τους και να μάθουν μέσα από μια βιωματική δράση για την αγάπη, τη φροντίδα και τον σεβασμό προς κάθε ζωντανό πλάσμα.

Στο σχολείο βρέθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Λεχαινών «Rea and Friends», Άντα Παναγιωτοπούλου, μαζί με τη Ρέα, ένα γλυκύτατο πρώην αδέσποτο σκυλάκι, από το οποίο μάλιστα πήρε το όνομά του και ο φιλοζωικός σύλλογος.

eidiko sxoleio lexainon 2

Η παρουσία της Ρέας αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά, τα οποία την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Την αγκάλιασαν, τη χάιδεψαν και έπαιξαν μαζί της, απολαμβάνοντας την επαφή με ένα ζώο που τους χάρισε και τους πήρε αγάπη.

Στη δράση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος και κτηνίατρος Κωνσταντίνος Χαντζής, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τη φροντίδα, την προστασία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε ζώο.

Η ημέρα, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην επαφή με τα ζώα. Οι μαθητές ζωγράφισαν, δημιούργησαν αφίσες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που συνδύασαν τη χαρά με τη μάθηση. Μάλιστα, η Αλίκη Κολοβού, μέλος του ειδικού βοηθητικού προσωπικού του σχολείου, έφερε και ένα γατάκι, προσφέροντας στα παιδιά ακόμη μία ευκαιρία για επαφή και παιχνίδι.

Τα θρανία βγήκαν έξω και το μάθημα μεταφέρθηκε σε έναν διαφορετικό χώρο, με τη σχολική ημέρα να αποκτά έναν πιο βιωματικό και χαρούμενο χαρακτήρα.

eidiko sxoleio lexainon 6

Ένα σχολείο με επίκεντρο το παιδί

Πίσω όμως από τη συγκεκριμένη δράση βρίσκεται ένα σχολείο που καθημερινά καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να προσφέρει στους μαθητές του όχι μόνο εκπαίδευση, αλλά και εφόδια για τη ζωή.

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών φοιτούν σήμερα 15 παιδιά. Το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό έργο πραγματοποιείται από μια ομάδα που αποτελείται από πέντε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Στο σχολείο υπηρετούν κοινωνική λειτουργός, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγος, δύο νοσηλεύτριες, καθώς και τέσσερα άτομα ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Η παρουσία των νοσηλευτριών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταξύ των μαθητών υπάρχουν παιδιά με αυξημένες ανάγκες φροντίδας, όπως περιπτώσεις επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης.

Οι μαθητές χωρίζονται ανάλογα με το μαθησιακό τους επίπεδο, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να προσαρμόζεται όσο γίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και στις δυνατότητες κάθε παιδιού.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Ντούκα, στόχος ολόκληρης της ομάδας είναι να κάνει καθημερινά «ό,τι καλύτερο» μπορεί για τα παιδιά.

eidiko sxoleio lexainon 4

Η δύναμη της επαφής με τα ζώα

Ιδιαίτερο ρόλο στις δράσεις του σχολείου έχει η Αλίκη Κολοβού, μέλος του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, η οποία κατά καιρούς φέρνει στο σχολείο σκυλάκια, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Η ανταπόκριση των μαθητών είναι ιδιαίτερα θετική.

Τα παιδιά αγκαλιάζουν τα ζώα, τα χαϊδεύουν, παίζουν μαζί τους και κυρίως, χαμογελούν. Η επαφή αυτή, σύμφωνα με τη διευθύντρια, έχει θετική επίδραση στη συναισθηματική τους κατάσταση, ενώ τα βοηθά και στο κομμάτι της αποδοχής και της επικοινωνίας.

Η Ρέα ήταν ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας. Ένα πρώην αδέσποτο ζώο βρέθηκε μέσα σε ένα σχολείο, δίπλα σε παιδιά που της έδειξαν αμέσως αγάπη και τρυφερότητα.

Και μέσα από αυτή τη συνάντηση, τα παιδιά πήραν ένα μάθημα που δεν βρίσκεται μόνο μέσα στα βιβλία. Ότι κάθε ζώο αξίζει φροντίδα, προστασία, σεβασμό και μια δεύτερη ευκαιρία.

eidiko sxoleio lexainon 1

Η κοινωνικοποίηση στο επίκεντρο

Για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών όμως, οι δράσεις με τα ζώα αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας.

Βασικό μέλημα της σχολικής κοινότητας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, το σχολείο οργανώνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς μια σειρά από δράσεις και συνεργασίες που δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτούν νέες εμπειρίες, να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και παιδιά και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες έξω από τα στενά όρια της τάξης.

Το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται επίσκεψη στη Φάρμα Ηλεία, ενώ το σχολείο θα πραγματοποιήσει και κοινή δράση συνεκπαίδευσης με το 1ο Δημοτικό Σχολείο, με θέμα την ψυχική υγεία.

Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και εντάσσονται στη συνολική φιλοσοφία του σχολείου, όπου η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά συνδέεται με την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και την ανάπτυξη των παιδιών.

«Έρχονται χαρούμενα και φεύγουν χαμογελαστά»

Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα για το έργο που επιτελείται στο σχολείο να βρίσκεται στην καθημερινή διάθεση των ίδιων των μαθητών.

«Τα παιδιά μας έρχονται με θετική διάθεση, τους αρέσει το σχολείο», αναφέρει η Γεωργία Ντούκα, περιγράφοντας έναν από τους βασικούς στόχους της προσπάθειας που γίνεται καθημερινά.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτό που έχει ζητήσει από όλους τους συναδέλφους είναι τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο χαρούμενα και χαμογελαστά και με τον ίδιο τρόπο να φεύγουν.

Για την ίδια και ολόκληρη την ομάδα του σχολείου, τα παιδιά δεν είναι απλώς μαθητές. Είναι παιδιά που χρειάζονται στήριξη, φροντίδα, αποδοχή και ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες.

eidiko sxoleio lexainon 5

Η επόμενη διαδρομή των μαθητών

Οι μαθητές φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο από μικρή ηλικία, ενώ υπάρχει δυνατότητα επανάληψης μιας ακόμη χρονιάς στο νηπιαγωγείο. Η φοίτησή τους στο δημοτικό ολοκληρώνεται έως την ηλικία των 15 ετών και στη συνέχεια συνεχίζουν τη διαδρομή τους στη δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση, είτε στο ΕΕΕΚ Πύργου είτε στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πύργου, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους.

Έτσι, το σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο μιας μεγαλύτερης εκπαιδευτικής διαδρομής, στην οποία κάθε παιδί χρειάζεται να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για την επόμενη ημέρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ήταν, λοιπόν, η αφορμή για μια ξεχωριστή σχολική γιορτή. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στην καθημερινότητα.

Στα χαμόγελα των παιδιών, στις αγκαλιές προς τη Ρέα, στα χρώματα των ζωγραφιών, στις δράσεις κοινωνικοποίησης, στη συνεργασία των εκπαιδευτικών και του ειδικού προσωπικού και στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σχολείο στο οποίο κάθε μαθητής θα αισθάνεται ασφαλής, αποδεκτός και χαρούμενος.

Ένα σχολείο που αποδεικνύει καθημερινά πως η εκπαίδευση δεν είναι μόνο γνώση. Είναι φροντίδα, επικοινωνία, αποδοχή, συμπερίληψη και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά.

eidiko sxoleio lexainon 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας