- 140 γρ. πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
- 480 γρ. νερό
- 1 αυγό L
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή ασπρομανίταρα, σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 100 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
- Λίγη ρίγανη και θυμάρι (προαιρετικά)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & Πιπέρι
- 50 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και την πάπρικα και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την πολέντα ανακατεύοντας συνεχώς για 5-6 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (σαν τον χαλβά).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ταρτιέρα και βάζουμε την πολέντα, πιέζοντάς την για να σχηματιστεί η βάση και να υπερυψωθούν τα τοιχώματα (όπως κάνουμε για τα cheesecakes).
- Μόλις κρυώσει λίγο ακόμα η βάση πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ζεστό, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μανιτάρια (χωρίς το ελαιόλαδο) και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους.
- Μόλις στεγνώσουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά έτσι ώστε να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στη βάση.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν προσθέσουμε στην επιφάνεια το θρυμματισμένο μπλε τυρί και την σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερα στο Tantekiki.blogspot.com


























