Κόσμος

Μάχη για το μέλλον της Γεωργίας: Νέα βίαιη επέμβαση κατά φιλοευρωπαίων διαδηλωτών στην Τιφλίδα (video)

Μάχη για το μέλλον της Γεωργίας: Νέα βίαιη επέμβαση κατά φιλοευρωπαίων διαδηλωτών στην Τιφλίδα (video) Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DAVID MDZINARISHVILI
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η πρωτεύουσα της Γεωργίας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν και με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές οργισμένους με την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τουλάχιστον μέχρι το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Γεωργίας με την ΕΕ.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ιρακλί Κομπαχίτζε ακολούθησε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που απέρριπτε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου στη Γεωργία και ζητούσε να επιβληθούν κυρώσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας του Καυκάσου.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες τη νύχτα έξω από το κοινοβούλιο, ένα 24ωρο μετά τη βίαιη καταστολή με νερό υπό πίεση, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα ανάλογης διαδήλωσης στην Τιφλίδα. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι συνελήφθησαν 43 άτομα στη διάρκεια των επεισοδίων της Πέμπτης.

Πεδίο μάχης για δεύτερη νύχτα το κέντρο της Τιφλίδας

Το βράδυ της Παρασκευής διαδηλωτές πολιόρκησαν εκ νέου το κοινοβούλιο της Γεωργίας και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, με τις δυνάμεις καταστολής να επιστρατεύουν και πάλι υδραντλίες για να διαλύσουν το πλήθος.

Η αμφισβητούμενη νίκη του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, που χαρακτηρίστηκαν δημοψήφισμα για τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Γεωργίας στην ΕΕ, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και μποϊκοτάρισμα του κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε καλπονοθεία με ρωσική επιρροή προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην αγκαλιά της Μόσχας.

Έκκληση της προέδρου της Γεωργίας στην αστυνομία
Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι κατέβηκε στους δρόμους την Πέμπτη μαζί τους διαδηλωτές αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κήρυξε τον «πόλεμο» στον ίδιο τον λαό της. Στο χθεσινό της διάγγελμα η Ζουραμπισβίλι απηύθυνε έκκληση στις αστυνομικές δυνάμεις να μην καταφεύγουν στη βία κατά των διαδηλωτών.

Ευρωπαίοι εκλογικοί παρατηρητές είπαν ότι η ψηφοφορία του Οκτωβρίου διεξήχθη σε μια διχαστική ατμόσφαιρα και σημαδεύτηκε από περιστατικά δωροδοκίας, άσκησης βίας και διπλής ψήφου.

Η ΕΕ παραχώρησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 υπό τον όρο να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ένωσης, αλλά πάγωσε τη διαδικασία και διέκοψε την οικονομική ενίσχυση της Τιφλίδας νωρίτερα φέτος, όταν η κυβέρνηση πέρασε έναν ρωσικής έμπνευσης νόμο περί «ξένης επιρροής», που θεωρείται ευρέως πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Βολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του κυβερνώντος κόμματος

Ευρωβουλευτές ζήτησαν να ξαναγίνουν βουλευτικές εκλογές υπό διεθνή εποπτεία και μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή στη Γεωργία μέσα σε ένα χρόνο και κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις και να περιορίσει τις επίσημες επαφές με την γεωργιανή κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας «καταιγισμό προσβολών» από Ευρωπαίους πολιτικούς. «Θα συνεχίσουμε την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να μας διατηρεί σε μια συνεχή κατάσταση εκβιασμού και χειραγώγησης, που συνιστά ασέβεια προς τη χώρα και την κοινωνία μας», είπε ο Κομπαχίτζε. «Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα σε ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες, που στερούνται των ευρωπαϊκών αξιών, ότι θα πρέπει να απευθύνονται στη Γεωργία με σεβασμό, όχι με εκβιασμούς και ύβρεις», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Ιβανισβίλι απομακρύνει τη Γεωργία από την Ευρώπη

Οι επικριτές του έχουν κατηγορήσει το «Γεωργιανό όνειρο» - που ίδρυσε ο σκιώδης δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος έχτισε την περιουσία του στη Ρωσία - ότι γίνεται ολοένα και αυταρχικότερο και γέρνει σαφώς προς τη Μόσχα. Το κυβερνών κόμμα πέρασε πρόσφατα νόμους, σαν και αυτούς που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η ΕΕ ανέστειλε επ' αόριστον τον Ιούνιο την ενταξιακή πορεία της Γεωργίας μετά την ψήφιση νόμου που καλεί τις οργανώσεις που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικών να καταχωρούνται ως «επιδιώκουσες τα συμφέροντα ξένης δύναμης». Ο νόμος θυμίζει αντίστοιχο στη Ρωσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την απαξίωση οργανώσεων επικριτικών προς την ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup