«Η ΕΕ έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Σε μια στιγμή που γίνεται κούρσα τεχνολογικών επενδύσεων, η αποτυχία να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα δανεισμού είναι μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Μακρόν στα έντυπα αυτά, μεταξύ των οποίων η Καθημερινή, η Le Monde, o Economist και η Sueddeutsche Zeitung, αλλά και οι Financial Times και η El Pais, πριν από μια σειρά συναντήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα με θέματα την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί επίσης τους Ευρωπαίους ότι οι εμπορικές «απειλές» και «εκφοβισμοί» των ΗΠΑ δεν έχουν «τελειώσει» και ότι θα «σαρωθούν», αν δεν επιβάλουν μια «ευρωπαϊκή προτίμηση» στους στρατηγικούς τομείς έναντι του αμερικανικού και του κινεζικού ανταγωνισμού.
Ο Μακρόν μίλησε, επίσης, για το θέμα της Γροιλανδίας, λέγοντας πως «υπήρξαν προσβολές και εκφοβισμοί απέναντι στη Γροιλανδία και έπειτα, ξαφνικά, μια υπαναχώρηση. Και νομίζει κανείς ότι τελείωσε. Αλλά μην το πιστεύετε ούτε στιγμή. Καθημερινά, υπάρχουν απειλές σχετικά με τα φάρμακα, την ψηφιακή τεχνολογία. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η κρίση που ζούμε συνιστά μια βαθιά γεωπολιτική ρήξη και αφορά όλους τους Ευρωπαίου. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που θα την αποκαλούσα «στιγμή της Γροιλανδίας». Αυτή έκανε αναμφίβολα τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι απειλούνται. Αλλά το ζήτημα είναι κάτι περισσότερο από τη Γροιλανδία. Βρισκόμαστε μόνοι μας, μια μεγάλη ομάδα 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, που πάντα πίστευε ότι κάποιος θα τη βοηθήσει».
Ο Μακρόν υπολογίζει τις ανάγκες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ΕΕ σε «περίπου 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», συνυπολογίζοντας τις ανάγκες «στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες» και «στην άμυνα και την ασφάλεια».
«Υποστηρίζω ότι τώρα είναι η στιγμή να ξυπνήσουμε. Σε άλλες εποχές θα λέγαμε ότι είναι η ώρα να εξέλθουμε από την κατάσταση της ανωριμότητας. Αυτό ισχύει και σε οικονομικό επίπεδο, με τέσσερις βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι η απλοποίηση των κανόνων και η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η διαφοροποίηση και αυτό που συνολικά αποκαλώ «derisking». Διαφοροποίηση σημαίνει σύναψη εμπορικών συνεργασιών. Σαφώς, υπήρξαν κατά καιρούς διαφωνίες ως προς τις μεθόδους. Όμως η στρατηγική προσέγγιση της διαφοροποίησης του εμπορίου είναι σωστή. Για παράδειγμα, ό,τι κάνουμε με την Ινδία, ό,τι έχουμε οικοδομήσει με τον Καναδά, αλλά και ό,τι κάναμε με άλλους. Επιπλέον, για να γίνει η Ευρώπη μας ισχυρή, χρειάζεται προστασία. Δεν εννοώ προστατευτισμό, αλλά την προτίμηση των ευρωπαϊκών προϊόντων. Απέναντι στο κινεζικό κύμα, για παράδειγμα, αυτοκινήτων και εργαλειομηχανών τα τελευταία χρόνια – τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας. Οι Κινέζοι προστατεύουν τη δική τους. Και οι Αμερικανοί επίσης. Η δική μας αγορά, όμως, είναι η πιο ανοιχτή στον κόσμο. Έχουμε αρχίσει να προστατευόμαστε καλύτερα. Τέλος, όπως είπα: η απλοποίηση των κανόνων και η διαφοροποίηση είναι αδιαμφισβήτητες. Απομένουν οι επενδύσεις. Δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνα και την ασφάλεια, στις τεχνολογίες και την πράσινη μετάβαση, στην τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική τεχνολογία. Αυτές είναι οι τρεις μάχες που πρέπει να δοθούν. Επενδύουμε πολύ λιγότερα από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν υπάρχει μια επίθεση», «δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι ούτε να προσπαθούμε να βρούμε μια διευθέτηση». «Δοκιμάσαμε επί μήνες αυτή τη στρατηγική, δεν αποδίδει. Κυρίως όμως οδηγεί στρατηγικά την Ευρώπη να αυξήσει την εξάρτησή της», εκτιμά.
Ο Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ είναι «ανοικτά αντιευρωπαϊκή» και επιδιώκει το «διαμελισμό» της ΕΕ.
«Τους επόμενους μήνες, αυτό είναι βέβαιο, οι ΗΠΑ θα μας επιτεθούν για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον ψηφιακό τομέα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποιώντας για επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές από τον Τραμπ, αν η ΕΕ χρησιμοποιήσει το νόμο της για τις ψηφιακές υπηρεσίες για να ελέγξει τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ο Μακρόν εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur, την οποία χαρακτήρισε κακή: «Η Mercosur είναι μια κακή συμφωνία. Η στρατηγική είναι σωστή, το γεωπολιτικό μήνυμα είναι ορθό. Όμως το πρόβλημα με τη Mercosur είναι ότι η εντολή είναι πολύ παλιά. Σημαντικό για τις συμφωνίες της νέας γενιάς είναι να τηρείται η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Και οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν για τους παραγωγούς εκτός Ευρώπης όπως και για τους Ευρωπαίους. Αυτό είναι απλώς δίκαιο. Ωστόσο, στη συμφωνία Mercosur δεν περιλαμβάνονται ρήτρες προστασίας. Επιπλέον, θεωρώ ότι κάναμε υπερβολικό θόρυβο γύρω από τη Mercosur. Η συμφωνία ούτε θα έχει τις δραματικές επιπτώσεις στη γεωργία μας που φοβούνται ορισμένοι, ούτε τις θετικές επιπτώσεις που ελπίζουν πολλοί».
Καθώς αυτή την εβδομάδα πρόκειται να διεξαχθούν συναντήσεις ευρωπαίων ηγετών για την ανταγωνιστικότητα και την βιομηχανία, κάλεσε για «απλούστευση» και για «εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς» της ΕΕ και για τη «διαφοροποίηση» των εμπορικών εταίρων της.
Κυρίως κάλεσε να «προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας» χωρίς «να επιβάλουμε προστατευτισμό», με μια «ευρωπαϊκή προτίμηση» σε «ορισμένους στρατηγικούς τομείς, όπως οι καθαρές τεχνολογίες, η χημεία, ο χάλυβας, το αυτοκίνητο ή η άμυνα, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι θα σαρωθούν».
«Είναι ένα καλό σχέδιο και κανείς στη Γερμανία δεν μου έχει πει ότι δεν είναι ένα καλό σχέδιο», δήλωσε διαβεβαιώνοντας ότι θα συζητήσει και πάλι γι' αυτό με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
«Το ίδιο και για το άρμα μάχης εξάλλου. Επειδή, φαντάζεστε, αν συνέβαινε ο Γερμανός εταίρος να θέσει υπό αμφισβήτηση το κοινό αεροπλάνο, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να αμφισβητήσουμε το κοινό άρμα μάχης», προειδοποίησε στη συνέντευξη αυτή.
Η γαλλική εταιρεία Dassault ζητάει περισσότερη αυτονομία για την κατασκευή του, πράγμα που προκαλεί εκνευρισμό στη Γερμανία και την Ισπανία, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 2019. Σε σημείο που κύκλοι στη γερμανική βιομηχανία ζητούν μια αλλαγή συμμαχίας και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προχωρούν σε εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Βερολίνο να ενταχθεί στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα GCAP μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
«Αυτό που ζω τώρα, για το SCAF, το έζησα για το Ariane-6. Άκουγα κάθε εβδομάδα ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να βάλουν χρήματα, τελείωσε, είναι καταστροφή. Όμως το κάναμε», επισήμανε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.





















