LIVE

 

bougatsa pasa 755x150 0122 skoutas eshop
hairthecity 755x150 praxitelis anastasopoulos 750x150 1021

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

05|08
2022
08:14

Πύργος: 1603 παιδιά αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας - Η απάντηση Δ. Μιχαηλίδου στην “Ελληνική Λύση”

Όταν τα νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν την κοινή αίσθηση και να αποκαλύψουν ότι 1603 παιδιά από τον Δήμο Πύργου, έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με το φάσμα της πείνας, τότε μόνο υπερήφανοι δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ως πολίτες - πολιτικοί - άρχοντες του τόπου αυτού.

Το θέμα αυτό έλαβε δημοσιότητα, ύστερα από σχετικό ερώτημα στην Βουλή, του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, μετά από πληροφορίες που είχε από την τοπική κοινωνία του Πύργου, στο οποίο απάντησε σχετικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Η κα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι 1603 παιδιά, στηρίζονται οικονομικά βάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος της οικογένειάς τους, είτε με επιδόματα, είτε με τα σχολικά γεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα του κ. Βελόπουλου έχει ως εξής: 

«Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Πύργου Ηλείας, σε προβληματισμό και περίσκεψη έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία, εξαιτίας της οδυνηρής διαπίστωσης ότι εν έτει 2022 υπάρχουν αρκετά παιδιά στην πόλη τους που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας. Το θλιβερό αυτό συμπέρασμα ενυπάρχει και στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από200 παιδιά καθημερινά δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κάποιο πρωινό γεύμα, ενώ αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Η φτωχοποίηση έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα του Πύργου είτε λόγω της ανεργίας είτε της ανεπαρκώς ή καθόλου πληρωμένης εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του πυργιώτικου πληθυσμού βιώνει δύσκολες οικονομικά καταστάσεις και ζει στα όρια της φτώχειας. Η τοπική δημοτική αρχή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες προσπάθησε να στηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά τις ασθενείς οικογένειες. Βέβαια, οι δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει είναι μετρημένα και περιορισμένα.

Σύμφωνα με τηδημοτική αρχή, η πόλη του Πύργου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια υποβάθμιση, εξαιτίας της έλλειψης βιομηχανιών, σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών. Οι πρόσφατες πυρκαγιές ήλθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στην αγροτική παραγωγή του τόπου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των ντόπιων κατοίκων. Έτσι, εντός ολίγων ετών ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πόλη με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Η Πολιτεία μπροστά σε όλο αυτό το φαινόμενο φτωχοποίησης οφείλει να πάρει μέτρα. Είναι αδιανόητο να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για φιέστες και επικοινωνιακά πανηγύρια, όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους και τους στερούν ακόμη και τα βασικά. Το Κράτος Πρόνοιας και Δικαίου, όπως θελουμε να το ονομάζουμε, οφείλει να μεριμνήσει για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, να τις ενισχύσει και να αποδείξει ότι δεν έχει μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη». 

Η απάντηση της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είναι η ακόλουθη:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεσμοθέτησε και υλοποιεί προγράμματα σε όλους τους δήμους της χώρας τα οποία αποσκοπούν στην προστασία και υποστήριξη ατόμων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Συγκεκριμένα:

1. Το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο οποίο εντάσσονται άτομα και νοικοκυριά εφόσον πληρούν αθροιστικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και κριτήρια διαμονής. Το ποσό που εγγυάται το πρόγραμμα είναι 200€/μήνα γι μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 100€/μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και 50€/μήνα για κάθε ανήλικο μέλος. Πέραν της οικονομικής στήριξης, οι ωφελούμενοι του προγράμματος αποκτούν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίας, παροχές και αγαθά. Επιπλέον οι ωφελούμενοι εφόσον δύνανται να εργασθούν, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αριθμός Αιτήσεων

3.792

Αριθμός Μελών

7.233

Κόστος Αιτήσεων

€851.994,332

Αριθμός Αιτήσεων που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ

3.490

Αριθμός Μελών που συμμετέχουν στο ΤΕΒΑ

6.748

Αριθμός Παιδιών (0-17)

1.603

2. Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται σημαντικά με το κόστος ενοικίου και αφορά την πρώτη κατοικία τους. Το ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 70€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το οποίο αυξάνεται κατά 35€/μήνα για κάθε επιπλέον μέλος.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του σχετικού Προγράμματος για τον Δήμο Πύργου.

 

Επίδομα Στέγασης

Αριθμός Αιτήσεων

1.311

Αριθμός Μελών

3.530

Κόστος Αιτήσεων

€166.137,20

3. Σχολικά Γεύματα

Το πρόγραμμα σχολικά γεύματα αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών σίτισης μαθητών και μαθητριών των δημοσίων δημοτικών σχολείων, στην καλλιέργεια της κουλτούρας της υγιεινής μεσογειακές διατροφής. Οι σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανήκουν σε δήμους που τα δημογραφικά τους στοιχεία δείχνουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με την με αριθμό Δ 14 / οικ.77126/11-10-2021 (4692 Β´) Κοινή απόφαση των υφυπουργών Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά τα 26 δημοτικά σχολεία του Δήμου Πύργου συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα με 1999 εγγεγραμμένους μαθητές /τριες» αναφέρει σχετικά η κα Μιχαηλίδου.

Η δεινή οικονομική κατάσταση μάλιστα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ο Δήμος Πύργου αλλά γενικότερα ο νομός Ηλείας, δεν εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης καθώς τόσο ο πρωτογενής τομέας στον οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο η τοπική οικονομία, έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται τσακισμένοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αλλά  και από τις φυσικές καταστροφές που λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξηθεί, όσο όμως και από την οφθαλμοφανή πλέον απαξίωση του νομού από την πολιτική ηγεσία καθώς εξαίρεσε την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, καθιστώντας την πλέον ως τον μοναδικό νομό χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα.

Photo by Tormius on Unsplash

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.