Περιβάλλον

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Θα μπορούσαν να σωθούν 238.000 ζωές ετησίως στην Ευρώπη

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Θα μπορούσαν να σωθούν 238.000 ζωές ετησίως στην Ευρώπη

Περίπου 238.000 θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν οι χώρες της ΕΕ τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού οργανισμού Περιβάλλοντος.

Αν, πάλι, η ατμοσφαιρική ρύπανση από σωματίδια μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς, τότε θα είχαμε γλιτώσει περισσότερους από 400.000 θανάτους.

Στις 20 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέα νομοθεσία για καθαρή ατμόσφαιρα για το 2030. Καθώς οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για την επίτευξη αυτών των ορίων, μια νέα μελέτη εκτιμά τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν γρήγορα από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις μετακινήσεις και τη θέρμανση των σπιτιών.

Η μελέτη εξετάζει 41 ευρωπαϊκές χώρες. Διαπίστωσαν ότι μια μείωση 20% της ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία θα μπορούσε να μειώσει τους ετήσιους θανάτους σε όλη την Ευρώπη κατά περίπου 7.000 άτομα ετησίως. Η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με πιθανές μειώσεις άνω των 1.000 θανάτων ετησίως, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, θα ήταν πάνω από 500. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στατιστικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία από το 2015.

Μια μείωση κατά 20% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη θέρμανση των σπιτιών θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 13.000 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Η Ανατολική και η Κεντρική Ευρώπη θα ωφεληθούν περισσότερο, λόγω της υψηλής χρήσης στερεών καυσίμων για θέρμανση. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα είχαν γλιτώσει περισσότερους από 1.000 θανάτους η καθεμία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε 650 λιγότερους θανάτους.

Σωματιδιακή αρμοσφαιρική ρύπανση

Το 2023 δημοσιεύτηκε μία μελέτη από το ερευνητικό ινστιτούτο ISGlobal της Βαρκελώνης που φωτίζει αυτή την πτυχή και μπορεί να βοηθήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να κατανοήσουν σε ποιους ρυπογόνους τομείς πρέπει να δώσουν προτεραιότητα.

Ο καθηγητής Mark Nieuwenhuijsen από το ISGlobal εξηγεί στον Guardian: «Οι πόλεις εξακολουθούν να είναι hotspot της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των πρόωρων θανάτων. Απαιτείται επείγουσα δράση. Αυτό απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που θα συνενώνει πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία και η γεωργία».

Η ομάδα του Nieuwenhuijsen δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στο κοινό, τις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις να μελετήσουν τη βάση δεδομένων της έρευνας και να οπτικοποιήσουν τη ζημιά από τις διάφορες πηγές ρύπανσης στην περιοχή τους.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup