Μία επιστημονική μελέτη από τη Νότια Κορέα έρχεται να ανατρέψει μακροσκελείς περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες, που επί χρόνια υποστηρίζουν ότι τα πλαστικά καλαμάκια είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και απαιτείται η αντικατάστασή τους από τουλάχιστον χάρτινα, κάνοντας την απόλαυση ενός παγωμένου καφέ, μία «μουλιασμένη» υπόθεση.
Η έρευνα προέρχεται από το Υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας, το οποίο ανέλυσε τέσσερις τύπους από καλαμάκια — χαρτί, πλαστικό, βιοδιασπώμενο πλαστικό και με βάση το ζαχαροκάλαμο — σε 16 περιβαλλοντικές κατηγορίες.
Τα παραδοσιακά πλαστικά καλαμάκια παρουσίασαν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε 10 από τις 16 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της τοξικότητας για τον άνθρωπο, των αιωρούμενων σωματιδίων και της συνολικής επίδρασης στην κλιματική αλλαγή.
Εν τω μεταξύ, διαπιστώθηκε ότι τα χάρτινα καλαμάκια παράγουν πάνω από έξι φορές περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τα συμβατικά πλαστικά, ενώ η επίδρασή τους στην οξίνιση του περιβάλλοντος είναι διπλάσια.
Όσον αφορά στα καλαμάκια «Bio-PE» — αυτά που κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πηγές όπως το ζαχαροκάλαμο — παρήγαγαν 16 φορές μεγαλύτερη καρκινογόνο επίδραση από τα τυπικά πλαστικά καλαμάκια, καθώς και έξι φορές μεγαλύτερη ζημιά λόγω οξίνισης (ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για τη μέτρηση των μεταβολών στα επίπεδα pH των ωκεανών και του εδάφους).
Το ζήτημα της ανακύκλωσης
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, επειδή τα χάρτινα καλαμάκια είναι τόσο μικρά, συχνά διαφεύγουν από τον εξοπλισμό διαλογής στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν κανένα δεν ανακυκλώνεται στην πραγματικότητα.
Επιπλέον, οι αδιάβροχες επικαλύψεις και οι βιομηχανικές κόλλες τους εμποδίζουν να αποσυντεθούν εύκολα, απαιτώντας περισσότερη ενέργεια κατά την επεξεργασία και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μικροπλαστικά να καταλήξουν τελικά στον ανακυκλωμένο πολτό.
Αντιμέτωπος με τα ευρήματα αυτά, ο νοτιοκορεάτης κυβερνητικός βουλευτής Κιμ Γουι-σανγκ επέκρινε τις εγχώριες περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δίνουν προτεραιότητα σε αφηγήσεις που δημιουργούν καλή εντύπωση έναντι της σκληρής επιστήμης.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την αποτυχία της πολιτικής της για το “greenwashing”, η οποία επικεντρώθηκε σε αναποτελεσματικά υποκατάστατα υλικά», είπε.
Το κοινό φαίνεται να συμφωνεί. Σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα σε 1.001 πολίτες της Νότιας Κορέας, το 87,5% δεν συμπαθεί τα χάρτινα καλαμάκια.
Τώρα ως λύση προκρινεται η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων καλαμακιών από ανθεκτικά υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη, τα οποία πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και ξεπλένονται εύκολα στο νεροχύτη. Ή το στόμα σας
Πηγή: newsbomb.gr




























