Πολιτισμός

Το λαϊκό ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων»θα ερμηνεύσει η Μεικτή Χορωδία Μυρτουντίων

Το λαϊκό ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων»θα ερμηνεύσει η Μεικτή Χορωδία Μυρτουντίων
Σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Πρωτοπρεσβυτέρου Πατρός Κων/νου Ηλιόπουλου

Σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Πρωτοπρεσβυτέρου Πατρός  Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, θα ερμηνεύσει η Μεικτή Χορωδία Μυρτουντίων  το  λαϊκό ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων», έργο του συνθέτη Μιλτιάδη Κασσάρα  σε ποίηση του Κωνσταντίνου Σταλίδη, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 7:00 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Άστρον» στα Λεχαινά.

Το συγκεκριμένο έργο  που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το 2024 στον Πύργο και στην Άμφισσα, αποτέλεσε την αφορμή μιας καινοτόμας μελωδικής σύμπραξης της Μεικτής Χορωδίας Μυρτουντίων με το Μουσικό Σχολείο  Άμφισσας.

Στο Λαϊκό Ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων» εξυμνείται η γενεσιουργός δύναμη του κόσμου με την φθαρτή κοσμική αλλά και τη θρησκευτική επέκταση, καλείται η ανθρώπινη φύση να υπηρετήσει τα υψηλά ιδανικά σε ένα σύμπαν Θεϊκό, αγαθό αλλά ταυτόχρονα συγκινητικά τρυφερό και παράλληλα μας προτρέπει να αγαπήσουμε τον Άνθρωπο, να αντιληφθούμε το νόημα της ζωής και τον προορισμό μας.

Με τη συνύπαρξη στοιχείων της Βυζαντινής Μουσικής, της παραδοσιακής Μακεδονίτικης μουσικής, παρουσία ηχοχρωμάτων και ρυθμών της Ηπείρου, της Κρήτης και άλλων περιοχών της πατρίδας μας, το έργο περιλαμβάνει 12 μέρη (αριθμός ιδιαίτερος και σημαντικός για τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη).

xoodia mut orat 4

Σολίστ:

  • Λένα Σουρμελή
  • Ιωάννης Τσικέλης
  • Μαρκέλλα Κανδυλάκη
  • Γεώργιος Καλαμαράς

xoodia mut orat 3

Συμμετέχουν:

  • Φάνης Κατηφόρης (Μπουζούκι)
  • Πέτρος Τσολάκης (Λαούτο)
  • Σάμι Αλ Σαλέμ (Κρουστά)

Διεύθυνση: Μιλτιάδης Κασσάρας

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ

Σύντομο Ιστορικό Σημείωμα

Η Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων  ιδρύθηκε στα Λεχαινά του Ν. Ηλείας το 1985

Ύστερα από μακροχρόνια διακοπή των δραστηριοτήτων της, η χορωδία ξεκίνησε εκ νέου το 2008 προσκαλώντας παλαιά και νέα  μέλη.

H χορωδία απαρτίζεται από ερασιτέχνες χορωδούς που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι σε όλες τις εκφάνσεις του. Συμμετέχει  σε συναυλίες και  festivals με πλούσιο ρεπερτόριο Ελλήνων και ξένων συνθετών και εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτιστική δράση του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λεχαινών.

Μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές από την επανασύστασή της ως σήμερα, ήταν οι εμφανίσεις της: στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Κωνσταντινούπολης, στη διεκδίκηση του Guinness World Record  σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μεσαιωνική πόλη της Μονεμβασιάς, στην Αρχαία Ολυμπία, στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμπράττοντας με Λυρικούς Καλλιτέχνες του International Opera Studio Patras, στο Château Clairmont (Κάστρο Χλεμούτσι) συμπεριληφθείσα στις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού,  στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο  στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη», στο Opera Gala στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης με έργα σε πρώτη Εκτέλεση, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Ανδρέα Καρκαβίτσα» στη γενέτειρα πόλη του συγγραφέα και έδρα της Χορωδίας (Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης) και σε συναυλία προς τιμήν της Α.Θ.Π.  του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Τη χορωδία, από το 2008, διευθύνει η  Λένα Σουρμελή.

Στο πιάνο συνοδεύει η Olena Fedko.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ

xoodia mut orat 2

O Mιλτιάδης Κασσάρας έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του.

Από νεαρή ηλικία εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συναυλίες ως σολίστ βιολοντσέλου και ρεσιτάλ σε πόλεις  της Ελλάδας.

Επιλέγεται κατόπιν ακροάσεως να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα των Νέων της Μεσογείου.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας  τσελίστας στην τότε δεκαετή ιστορία του θεσμού που επιλέχθηκε και με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από όλους τους συμμετέχοντες.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Ωδείων και Ινστιτούτων της Μεσογείου(ΕCUME),στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης , Θεσσαλονίκη 1997, εμφανιζόμενος ώς σολίστ με την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια περίοδο παίρνει δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στα μουσικά πανεπιστήμια του Βερολίνου,Βρέμης και Βιρτσμπουργκ  λαμβάνοντας  πτυχιακούς  και μεταπτυχιακούς  τίτλους με διάκριση.

Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του στην Γερμανία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολοντσέλου  ΤΕΧΝΗ κερδίζοντας το 1ο Βραβείο,στο Διαγωνισμό Νέων Σολίστ   του Βόλου αποσπώντας το 1ο Βραβείο και στον Διαγωνισμό Νέων Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Κατόπιν διαγωνισμών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ,Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Δωματίου του Bitola, Ορχήστρα Carisch Milan, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Δημοτική Ορχήστρα Λάρισας, Δημοτική Ορχήστρα Βόλου,Cello Sound Bremen ,Orchester Akademie Bremen κ.α.

Έχει δώσει συναυλίες Στη Γερμανία,Γαλλία,Ιταλία,Αλβανία,Μαρόκο,Τυνησία,Βόρεια Μακεδονία,Κόσσοβο κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε δίσκους και έχει ηχογραφήσει για το ελληνικό και γερμανικό ραδιόφωνο.

Μαθήτευσε και μελέτησε πλάι σε ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας όπως N.Gutmann, Ε.Παπασταύρου, Χ.Jankovic, A.Baillie, G.Teulieres, C.Ilea, Δ.Πάτρα, T.Wick κ.α.

Έχει παρουσιάσει σε α’ παγκόσμια εκτέλεση τα κοντσέρτα για τσέλο και ορχήστρα του Παριζίνη,Κασσάρα,Τσαλαχούρη και έργα για σόλο τσέλο και μουσικής δωματίου Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Έχει διδάξει βιολοντσέλο σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα όπως Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο Λαρισας κι έχει διδάξει σε σεμινάρια ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μουσικά πανεπιστήμια της Πρίστινα ,των Σκοπίων και της Flaine της Γαλλίας.

Επίσης είναι τακτικός προσκεκλημένος ως μέλος επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής στη Γαλλία, Σερβία,Βόρεια Μακεδονία και Κόσσοβο.

Από το 2013, κατόπιν πρόσκλησης, ανέλαβε τη διεύθυνση του Ωδείου Δήμου Έδεσσας και αναβίωσε με ιδιάιτερη επιτυχία τον θεσμό του Εαρινού Φεστιβάλ Μουσικής της Έδεσσας του οποίου είχε και την επιμέλεια ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Παράλληλα με τις δράσεις του ως μουσικός δραστηριοποιείται έντονα και στον χώρο της σύνθεσης με μελοποιήσεις ποιητών και στιχουργών.

Στα έργα του περιλαμβάνονται το Λαϊκό Ορατόριο «Στην Πυρκαγιά των Υδάτων» σε ποίηση Κωνστ.Σταλίδη,H Ελεγεία «Τελευταίος Ασπασμός» σε ποίηση Θαν.Καναβούρα, ένα Stabat Mater,  , «Σμύρνη,μνήμη αναλλοίωτη… Ρέκβιεμ για μια πατρίδα χαμένη» σε ποίηση Δημ. 

Προβάδου, το μουσικοθεατρικό έργο «Μαντώ Μαυρογένους» σε διασκευη Δημ.Προβάδου, δυο παιδικά μουσικοθεατρικά έργα «ο ερωτευμένος δράκος» και «Κοσμάς ο ερημίτης» καθώς και έναν μεγάλο αριθμό έντεχνων,λαϊκών και λυρικών τραγουδιών.

Ως διευθυντής ορχήστρας έχει διευθύνει έργα του Μίκη Θεοδωράκη (Άξιον Εστί, Πνευματικό Εμβατήριο) και πλήθος έργων κλασσικών κι Ελλήνων συνθετών.

Εργάζεται ως καθηγητής βιολοντσέλου στη Δημόσια Εκπαίδευση (Μουσικά Σχολεία)

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup