Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Πολιτισμός

Σύνδεσμός Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Μάγεψε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία

Σύνδεσμός Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας: Μάγεψε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία Φωτογραφία: ILIALIVE.GR
Με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατο του ποιητή της «θάλασσας, του θανάτου και της γυναίκας»
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Στον ποιητή της «θάλασσας, του θανάτου και της γυναίκας», τον Νίκο Καββαδία ήταν αφιερωμένη η μουσική-φιλολογική εκδήλωση που οργάνωσε και παρουσίασε με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεγάλη επιτυχία, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας στο Θέατρο «Απόλλων», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει αφηγήσεις για το έργο και τη ζωή του ποιητή των ναυτικών, να ταξιδέψει στα πέρατα των θαλασσών, να γνωρίσει άγνωστους πολιτισμούς με πυξίδα του στίχους του Καββαδία αλλά και να πληροφορηθεί την αγωνιστική και πολιτική του δράση.

Το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» καλωσόρισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας Γιολάντα Αποστολοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Συνδέσμου, και στον αγωνιστικό βίο του Νίκου Καββαδία. «Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας, με αφορμή το κλείσιμο 50 χρόνων από το θάνατο του ποιητή της Θάλασσας και της Αμαρτίας Νίκου Καββαδία, αποφάσισε να ξαναζωντανέψει τα μυθικά μακρινά του ταξίδια μέσα από το λόγο και τη μουσική και να σας ταξιδέψει στον αστερισμό της αρμύρας που διαπερνά όλο του το βίο»

Η πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς και στην πολιτική και αγωνιστική διαδρομή του Καββαδία, για να καταλήξει με ένα λιτό και περιεκτικό κείμενο που έγραφε ο φίλος του Στρατής Τσίρκας, μετά τον θάνατό του, και σκιαγραφεί τον ποιητή:

«Νοσταλγός των μεγάλων οριζόντων, άδολος ποιητής για την αδελφοσύνη ανάμεσα σε όλες τις φυλές και σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και του πνεύματος. Στην άλλη όχθη θα τον περιμένουν τώρα όλοι οι κατατρεγμένοι. Οι ναυτεργάτες που τον λάτρευαν, ο  λιμανίσιος κόσμος του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξάνδρειας. Οι συνδικαλιστές αγωνιστές της Μασσαλίας, της Βαρκελώνης και του Σαντιάγο. Οι εξωτικές γυναίκες του Βαλπαραΐζο, της Κεϊλάνης και του Χαρμπίν. Οι νέοι του τόπου του που αγκάλιασαν με πάθος το έργο του και αγάπησαν τους φάρους που τραγούδησε: δικαιοσύνη, έρωτα και ελευθερία!»

Σύστησε στους στεριανούς τον κόσμο των θαλασσών

Για το έργο και τη δράση του Νίκου Καββαδία μίλησε η έφορος της βιβλιοθήκης του Συνδέσμου-φιλόλογος Δώρα Αντωνοπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τα ταξίδια του δεν είναι φυγή αλλά τρόπος ύπαρξης, μια αέναη περιπέτεια όπου συναντώνται η σκληρή ναυτική ζωή, οι γυναίκες, τα λιμάνια, τα αρώματα, η μοναξιά και ο θάνατος. Αφηγητής του κόσμου των ναυτικών… Έγραψε, όπως μιλούσε στη γλώσσα των καραβιών. Ο ίδιος έλεγε πως αν δεν είχε ζήσει όσα έγραψε, ίσως να ήταν μεγαλύτερος ποιητής, μα τότε θα είχε χάσει την αλήθεια του. Σύστησε στους στεριανούς, τον κόσμο των θαλασσινών και μας χάρισε το πολυτιμότερο δώρο, την προοπτική της αέναης περιπέτειας….Η θάλασσα, παντοτινή του μούσα και ερωμένη γίνεται ο καθρέφτης του εσωτερικού του κόσμου.  Μέσα από τη γραφή μεταμορφώνει την εμπειρία σε φιλοσοφική σπουδή για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Ο λόγος του ωμός, μια γροθιά στο στομάχι που υπενθυμίζει ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη και όμως μέσα στην πίκρα των στίχων του φωλιάζει η ελπίδα. 

Αφήγηση έργων του Καββαδία έκαναν, ο Γιάννης Μανώλης, ο φιλόλογος Αυγερινός Αναστασόπουλος, ο φιλόλογος Γιώργος Αγγελόπουλος και η ειδική γραμματέας του Συνδέσμου, Σταυρούλα Τζίφα.

Η εκδήλωση ντύθηκε μουσικά με τα υπέροχα τραγούδια που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος και ερμήνευσαν η χορωδία του 2ου γυμνασίου πύργου, υπό τη διεύθυνση της μουσικού και εκπαιδευτικού Κωστούλας Σακκά, ο Θοδωρής Μανώλικας, ο Αλέκος Καλομοίρης, η Ραφαέλα Τζαβάρα και ο Διονύσης Αντωνόπουλος.

Την επιμέλεια των κειμένων είχε η οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου  Χρυσαυγή Καλαμπόκα. 

Kavvadias 1

Kavvadias 2

Kavvadias 3

 

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24