Για δεκαετίες, σχεδόν κάθε επιστήμονας συμφωνούσε ότι το σύμπαν ξεκίνησε από μια τεράστια έκρηξη γνωστή ως «Bing Bang». Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών τώρα υποστηρίζει ότι όλα όσα πιστεύουμε για τη γέννηση του σύμπαντος μπορεί να είναι λανθασμένα.
Σε μια ριζοσπαστική νέα ερευνητική εργασία, ο καθηγητής Ενρίκε Γκαζτανάγκα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και οι συνεργάτες του προτείνουν μια νέα θεωρία που ονομάζουν «Σύμπαν Μαύρης Τρύπας». Ισχυρίζονται ότι το σύμπαν σχηματίστηκε από μια βαρυτική κατάρρευση, δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα που στη συνέχεια "αναπήδησε" προς τα έξω.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτή η θεωρία μπορεί να εξηγήσει όλα όσα γνωρίζουμε για τη δομή του σύμπαντος χωρίς την ανάγκη για εξωτικά στοιχεία όπως η σκοτεινή ενέργεια. Σε αντίθεση με τη Μεγάλη Έκρηξη που προϋποθέτει άπειρη πυκνότητα (μοναδικότητα), η νέα θεωρία βασίζεται σε κβαντικούς νόμους που δεν επιτρέπουν τέτοιες άπειρες συνθήκες. Η πρόβλεψη; Ο χώρος του σύμπαντος δεν είναι τελείως επίπεδος αλλά ελαφρώς καμπύλος - κάτι που ίσως επιβεβαιωθεί από αποστολές όπως το Euclid.
Το σύμπαν μας μέσα σε... άλλη μαύρη τρύπα;
Η θεωρία πηγαίνει ακόμη πιο μακριά: το ορατό μας σύμπαν ενδέχεται να βρίσκεται μέσα σε μια μαύρη τρύπα, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται μέσα σε άλλο, μεγαλύτερο σύμπαν. Μια ατέρμονη αλληλουχία «συμπάντων μέσα σε σύμπαντα».
Σύμφωνα με την κβαντομηχανική, η ύλη δεν μπορεί να συμπιεστεί επ’ άπειρον. Άρα, αντί για μοναδικότητα, η κατάρρευση κάπου σταματά και μετατρέπεται σε εκρηκτική «αναπήδηση». Έτσι δημιουργείται ένα νέο σύμπαν, όπως το δικό μας. Η θεωρία δίνει εξήγηση τόσο στον αρχικό κοσμικό πληθωρισμό όσο και στην τρέχουσα επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος. Όλα αυτά προκύπτουν φυσικά από τη δυναμική της κατάρρευσης και της αναπήδησης, χωρίς ανάγκη για σκοτεινή ενέργεια.
Ο καθηγητής Γκαζτανάγκα εξηγεί ότι σύμφωνα με το νέο αυτό μοντέλο, δεν είμαστε στο κέντρο του σύμπαντος, ούτε και μοναδικοί. Το σύμπαν μας μπορεί να είναι μόνο ένα από πολλά, συνεχίζοντας τη λογική της κοπερνίκειας απομυθοποίησης της θέσης της Γης.