Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε κάτι το ασυνήθιστο σ’ έναν εξωπλανήτη, που φέρει την ονομασία TOI-421 B. Οι επιστήμονες υποστήριξαν πως εντόπισαν έντονα σημάδια υδρατμών, αλλά όχι ίχνη διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο πλανήτης είναι πιο φιλόξενος σε συγκεκριμένα χημικά μείγματα από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ελίζα Κέμπτον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η ατμόσφαιρα του TOI-421 Β ανήκει σε μια κατηγορία πλανητών που ονομάζονται υπο-Ποσειδώνιοι, δηλαδή πρόκειται για πλανήτες με μέγεθος μεταξύ της Γης και του Ποσειδώνα. Πολλοί από αυτούς τους μικρότερους κόσμους καλύπτονται από ομίχλη, αλλά αυτός φαίνεται να έχει καθαρό και ασυνήθιστα ζεστό ουρανό.
Ο TOI-421 B βρίσκεται αρκετές φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη φτάνει περίπου τους 1.340°F, η οποία είναι έντονη ακόμη και για τα πρότυπα των εξωπλανητών.
Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο Webb χρησιμοποίησαν μια μέθοδο γνωστή ως φασματοσκοπία μετάδοσης για να εντοπίσουν νερό στα ανώτερα στρώματα του πλανήτη. Παρατήρησαν φως να διέρχεται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης και στη συνέχεια έλεγξαν για χημικές «υπογραφές» στο φάσμα.
Ασυνήθιστη καυτή θερμοκρασία στον εξωπλανήτη
Η καυτή θερμοκρασία πιθανότατα έχει καθαρίσει μεγάλο μέρος της ομίχλης που παρατηρείται στους ψυχρότερους υπο-Ποσειδώνιους πλανήτες. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτές οι συνθήκες εμποδίζουν τον σχηματισμό πυκνών νεφών ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν ανίχνευσαν πιθανό διοξείδιο του θείου σε ένα τόσο άγριο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο TOI-421 B έχει ένα περίβλημα που κυριαρχείται από υδρογόνο και όχι ένα μείγμα που είναι βαρύ σε άνθρακα ή οξυγόνο.
Μια τέτοια διαμόρφωση οδηγεί σε μια ελαφρύτερη συνολική ατμόσφαιρα, διαφορετική από αυτές που συνηθίζονται στους υπό-Ποσειδώνιους πλανήτες, οι οποίοι παρατηρούνται γύρω από ψυχρότερα αστέρια.
Χωρίς μεθάνιο ή διοξείδιο του άνθρακα
Οι επιστήμονες ανέμεναν να βρουν μεθάνιο ή διοξείδιο του άνθρακα, καθώς αυτά τα αέρια συχνά συνδέονται με τη χημεία μικρών εξωπλανητών. Αλλά κανένα από τα δύο μόρια δεν εμφανίστηκε στο φάσμα του TOI-421 B. Αυτή η απουσία υποστηρίζει την ιδέα ότι το μεθάνιο διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες και ότι αυτοί οι τύποι πλανητών μπορεί να μην ακολουθούν τους ίδιους χημικούς κανόνες με τους ψυχρότερους ομολόγους τους.
Πώς συγκρίνεται ο εξωπλανήτης TOI-421 B
Αν και ο TOI-421 B είναι ένας υπο-Ποσειδώνας, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός είναι πιο κρύοι, πιο μακριά από τον ήλιο και τυλιγμένοι σε πυκνά σύννεφα που εμποδίζουν την άμεση θέα στις βαθιές ατμόσφαιρές τους.
Το θερμό, πλούσιο σε υδρογόνο περίβλημα του TOI-421 B και ο καθαρός ουρανός τον καθιστούν χημικά πιο παρόμοιο με τον Δία, αλλά είναι πολύ μικρότερος και πολύ θερμότερος.
Ο παράξενος συνδυασμός μεγέθους, θερμοκρασίας και διαύγειας δίνει στους αστρονόμους ένα νέο σημείο αναφοράς για τη μελέτη πλανητών που σχηματίζονται έξω από τη δική μας ηλιακή γειτονιά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters .
*Με πληροφορίες από earth.com
Πηγή: NewsBomb.gr