Τεχνολογία

800.000 γαλαξίες, 13 δισ. χρόνια – Το James Webb αποκάλυψε τον μεγαλύτερο χάρτη του Σύμπαντος

800.000 γαλαξίες, 13 δισ. χρόνια – Το James Webb αποκάλυψε τον μεγαλύτερο χάρτη του Σύμπαντος Φωτογραφία: Freepik
Τον μεγαλύτερο χάρτη του Σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί ποτέ παρουσίασαν επιστήμονες.

Δημιουργήθηκε με δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) και απεικονίζει σχεδόν 800.000 γαλαξίες συνωστισμένους σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του χώρου και σε σχεδόν σε όλο το βάθος του χρόνου, φτάνοντας περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο χάρτης, που παρουσιάστηκε από επιστήμονες της συνεργασίας Cosmic Evolution Survey (COSMOS), περιλαμβάνει μια περιοχή 0,54 τετραγωνικών μοιρών του ουρανού, ίση περίπου με τρεις πανσελήνους, αναφέρει το LiveScience.

Οι παρατηρήσεις του JWST στο πεδίο COSMOS μας έχουν δώσει μια απίστευτα λεπτομερή εικόνα του Σύμπαντος που φτάνει μέχρι και 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.

Επειδή το Σύμπαν επεκτείνεται, το ορατό φως που εξέρχεται από την πηγή του στην άλλη άκρη του Σύμπαντος «τεντώνεται» και μετατρέπεται σε υπέρυθρο φως. Για αυτόν τον λόγο, το JWST σχεδιάστηκε ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο υπέρυθρο τηλεσκόπιο: για να ανιχνεύει αυτά τα αχνά σήματα από την αρχή του χρόνου, τα οποία δεν μπορούσαμε να δούμε με άλλα τηλεσκόπια.

«Με το JWST βλέπουμε περίπου 10 φορές περισσότερους γαλαξίες από ό,τι αναμενόταν σε αυτές τις απίστευτες αποστάσεις. Βλέπουμε επίσης υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που δεν είναι καν ορατές με το Hubble», δήλωσε η συνυπεύθυνη του προγράμματος COSMOS, Κέιτλιν Κέισι.

Τα ακατέργαστα δεδομένα από τις παρατηρήσεις του πεδίου COSMOS δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά τη συλλογή τους από το JWST, αλλά δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα. Τα ακατέργαστα δεδομένα από τηλεσκόπια όπως το JWST πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από άτομα με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και πρόσβαση σε ισχυρούς υπολογιστές.

Οι επιστήμονες αφιέρωσαν δύο χρόνια στη δημιουργία του χάρτη από τα ακατέργαστα δεδομένα του JWST, ώστε να είναι πιο προσβάσιμος σε ερασιτέχνες αστρονόμους, ερευνητές και όλους όσους επιθυμούν να ρίξουν μια ματιά στην καρδιά του σύμπαντος. Μπορείτε να τον δείτε και εσείς εδώ.

Πηγή: Cnn.gr



Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup