Απλό τζάκι VS ενεργειακό: Κέρδισε απόδοση & μείωσε το κόστος

fireplace unsplash

Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν στο σπίτι τους ένα ανοιχτό τζάκι και αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός απλού και ενός ενεργειακού τζακιού.

Η πιο γνωστή και προφανής διαφορά είναι πως ένα τυπικό ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση που δύσκολα υπερβαίνει το 20%, ενώ ένα σύγχρονο ενεργειακό τζάκι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 80% σε απόδοση. Αυτό σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει πολύ αποτελεσματικότερα έναν ή περισσότερους χώρους, με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου.

Το ενεργειακό τζάκι άλλωστε, ανάβει πιο εύκολα και η καύση του μπορεί να διαμορφωθεί με ειδικούς ρυθμιστές που διαθέτει, στοιχεία και διευκολύνσεις που δεν μπορεί να έχει κανείς με ένα παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι.

Τα ενεργειακά τζάκια θερμαίνουν το χώρο με πολλαπλούς τρόπους, όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας, όπως κάνουν τα απλά παραδοσιακά τζάκια. Μπορούν ανάλογα με τον τύπο τους, να αποδώσουν ζεστό αέρα στο χώρο, με φυσική ή ελεγχόμενη με μοτέρ κυκλοφορία ή να ζεστάνουν τα σώματα καλοριφέρ, αποδίδοντας θερμότητα σε πολλαπλούς χώρους, αλλά και ζεστό νερό χρήσης με την αντίστοιχη εγκατάσταση.

kalogeropoulos 1130x300

Επίσης, τα ενεργειακά τζάκια, ως τζάκια κλειστού τύπου, είναι απολύτως ασφαλή κατά τη λειτουργία τους, καθώς δεν πρόκειται να ξεπηδήσουν σπίθες ή εύφλεκτα υλικά από αυτά προς το χώρο του σπιτιού. Αντίθετα ένα ανοιχτό τζάκι, αποτελεί εστία κινδύνου καθώς αρκεί μία σπίθα για να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα, σε ένα τζάκι που μένει αναμμένο χωρίς επίβλεψη.

Σε ένα τυπικό, χτιστό τζάκι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καπνίσματος, ανάλογα με τη φορά και την πίεση του αέρα, ενώ το ενεργειακό τζάκι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, δεν πρόκειται να καπνίσει ποτέ. Παράλληλα, ένα απλό ανοιχτό τζάκι, αποτελεί και στοιχείο που συμβάλει στην απώλεια θερμού αέρα μέσω της καμινάδας. Αυτό το πρόβλημα, δεν υφίσταται στα ενεργειακά τζάκια.

Μία ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ των απλών και των ενεργειακών τζακιών, είναι πως τα ανοιχτά τζάκια, με την ατελή καύση που κάνουν, δημιουργούν με κάθε χρήση τους, στρώματα αιθάλης στην καμινάδα, τα οποία επιδεινώνουν τη λειτουργία τους, αυξάνουν τα μικροσωματίδια στο εσωτερικό του σπιτιού και επιβάλλουν το συχνό καθαρισμό της καπνοδόχου. Αντίθετα τα ενεργειακά τζάκια, έχοντας σαφώς υψηλότερη απόδοση, αφήνουν πολύ λιγότερα υποπροϊόντα καύσης και αυτά δεν εισέρχονται στην κατοικία μας, καθώς η πόρτα τους σφραγίζει ερμητικά και διατηρεί τον αέρα του σπιτιού μας καθαρό και υγιεινό. 

Πηγή: frangos.com.gr 

Photo by Jessica Johnston on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo