Πασχαλινές λιχουδιές: Do’s & Dont’s για τα σκυλάκια μας

skylos easter lixoudies

Η εικόνα για όλους εμάς που έχουμε κατοικίδια να καθόμαστε στο πασχαλινό τραπέζι και το μικρό ή μεγάλο σκυλάκι μας να ζητιανεύει για λίγο φαγητό είναι πέρα για πέρα γνώριμη.

Και πως να μην είναι θα μου πείτε όταν αυτές οι μυρωδιές “σπάνε” την δική μας μύτη πόσο μάλλον των σκύλων μας που είναι και πιο ευαίσθητες.

Όσοι από εσάς λοιπόν σκοπεύετε να κεράσετε τον σκύλο σας κάποιο μεζεδάκι από το γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει νωρίτερα να γνωρίζετε καλά, τι μπορείτε να του προσφέρετε και τι όχι, προκειμένου να μην βλάψετε την υγεία του.

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Στο πασχαλινό μας τραπέζι υπάρχουν τροφές που δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να δοθούν στον τετράποδο φίλο μας.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

Σοκολατένια αυγά ή σοκολατένιες λιχουδιές

Σε κάθε σπίτι το Πάσχα ειδικά όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά, δεν λείπουν τα σοκολατένια αυγά. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε σκυλάκια στην οικογένεια, ότι η σοκολάτα είναι απαγορευτική τροφή για αυτά καθώς μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό τους, εξαιτίας μιας χημικής ένωσης που περιέχει την θεοβρωμίνη, την οποία ο σκύλος δεν μπορεί να μεταβολίσει. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει μάλιστα μια σοκολάτα, τόσο πιο επικίνδυνη την καθιστά για την υγεία του σκύλου μας, με παρουσία συμπτωμάτων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην καρδιακή ανεπάρκεια και το θάνατο.

Το τσόφλι από τα βαμμένα αυγά

Αν και το αυγό αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τον σκύλο μας, το βαμμένο τσόφλι του καλό θα είναι να το αποφύγουμε και να μην το δώσουμε στον σκύλο μας, εξαιτίας του χρώματος και του συντηρητικού της βαφής που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Μαγειρεμένα κόκκαλα

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε δώσει κόκαλα από το αρνάκι ή το κατσίκι το Πάσχα στο σκύλο μας. Τα κόκκαλα όμως αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο, τόσο για το στομάχι του, όσο και για το στόμα του, καθώς μπορεί να σπάσουν και να τραυματίσουν το ζώο.

Ειδικά τα κόκκαλα από το αρνί, που είναι λεπτά και αιχμηρά μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Οπότε τα αποφεύγουμε “δια ροπάλου”…

Πέτσα και λίπη από το αρνί

Μπορεί το κρέας από το αρνάκι να είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τον σκύλο μας, όμως τα αυξημένα λιπαρά που έχει η πέτσα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το πεπτικό του σύστημα και να του προκαλέσουν διάρροια, δυσπεψία, ακόμα και κάποιο επεισόδιο παγκρεατίτιδας, αν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από λίπη.

Άλλωστε και για τον δικό μας οργανισμό αυτές οι τροφές είναι βλαβερές και όπως όλοι μας κάθε φορά που το παρακάνουμε παρουσιάζουμε καούρες και δυσπεψία.

Μαγειρίτσα με πολύ κρεμμύδι

Αν και η παραδοσιακή μαγειρίτσα φαντάζει μια καλή τροφή για τον σκύλο μας, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το κρεμμύδι δεν ενδείκνυται. Είτε ωμό λοιπόν, είτε μαγειρεμένο, το κρεμμύδι δεν είναι καθόλου αθώο για τα σκυλάκια μας αφού εξαιτίας της ουσίας Ν-προπυλ δισουλφίδιο που περιέχει, μετατρέπεται σε τοξική τροφή, η οποία διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια και οδηγεί τον σκύλο μας σε αναιμία.

Δεν σημαίνει όμως ότι θα αφήσουμε τα σκυλάκια μας παραπονεμένα αυτές τις ημέρες και θα τα τιμωρήσουμε μόνο στο να μας κοιτούν να τρώμε, τρέχοντάς τους τα σάλια…

Για παράδειγμα, μπορούμε να τα κεράσουμε λίγο μεζεδάκι από το αρνάκι μας, αρκεί να είναι καθαρό κρέας, ή καθαρισμένο αυγό. Να θυμόμαστε όμως πρώτα και τις βλαβερές συνέπειες του αλατιού για τα σκυλάκια για να το αποφύγουμε.

Ακόμα καλύτερα όμως μπορούμε να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό γεύμα για τον σκύλο μας, με συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε και ενδεχομένως μας έχουν περισσέψει από τις δικές μας παρασκευές, αρκεί να τα προσαρμόσουμε στις δικές του ανάγκες.

Σίγουρα αν ετοιμάσουμε μια τύπου μαγειρίτσα για τα σκυλάκια μας, με κρέας, λίγα από τα εντόσθια, μαρουλάκι, ρύζι και αυγό, χωρίς να προσθέσουμε αλάτι, ρίχνοντας στο τέλος λίγο ελαιόλαδο, θα τους έχουμε ετοιμάσει μια εξαιρετική τροφή, που θα είναι ωφέλιμη για την υγεία τους αλλά παράλληλα και νόστιμη.

Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε τόσο εσείς το Πασχαλινό σας τραπέζι ανενόχλητοι από τους επίμονους “σαλιάριδες” φίλους σας, όσο όμως και τα σκυλάκια σας, τα οποία χορτασμένα πλέον θα πέσουν για ύπνο ικανοποιημένα…

Κεντρική φωτογραφία: user13216326

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo