10+1 tips για τέλειο δέρμα το χειμώνα

woman skin winter freepicImage by senivpetro on Freepik

Ο χειμώνας είναι η πιο δύσκολη περίοδος για το δέρμα. Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, το κρύο, ο άνεμος, η βροχή, το χιόνι και η έλλειψη υγρασίας (τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους) υποβάλλει το δέρμα σε μιας μορφής stress.

Συμπτώματα  ξηρότητας, αφυδάτωσης (διαδερμική  απώλεια νερού), ευαισθησίας(ερυθρότητα, φαγούρα) και έλλειψης λάμψης είναι  τα πιο κοινά προβλήματα που παρουσιάζει η επιδερμίδα τη χειμερινή περίοδο.

Ο  υδρολιπιδικός  φραγμός (lipid barrier )  αρχίζει να εξασθενεί, να γίνεται εύθραυστος. O υδρολιπιδικός φραγμός μαζί  με τον όξινο μανδύα (acid mantle)  και το  μικροβίωμα  (μικροχλωρίδα του δέρματος) είναι οι μηχανισμοί άμυνας του δέρματος. Οι  τρεις αυτοί  μηχανισμοί  λειτουργούν  συνεργατικά  ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται το δέρμα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (κρύο, ζέστη, ηλιακή ακτινοβολία κλπ).

facecare freepicImage by senivpetro on Freepik

Η  φροντίδα της επιδερμίδας με τα κατάλληλα προϊόντα  μπορεί  να μας χαρίσει  ένα υγιές  και  ενυδατωμένο δέρμα. Η επιπλέον προστασία του δέρματος το χειμώνα είναι απαραίτητη και συνίσταται στην πολύ προσεκτική φροντίδα του. Ειδικότερα  ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό καθαριστικό. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα προϊόν αφαίρεσης του μακιγιάζ και των ρύπων, με ουδέτερο pH, σε μορφή  κρέμας, gel ή αφρού
  • Η απολέπιση της επιδερμίδας πρέπει να γίνεται  μόνο όταν χρειάζεται, καθώς η υπερβολική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ξηρότητα και  ευαισθησία στο κρύο.
  • Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Η χρήση αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο, αφού ποσοστό έως και 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στο δέρμα και προκαλεί κηλίδες και ρυτίδες, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου. Αν κάνετε χειμερινά sports (σκι, snowboard, κλπ), χρειάζεστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας διότι το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στο πρόσωπό σας.
  • Να ενυδατώνετε πάντα το δέρμα σας με κρέμες πλούσιες σε λιπίδια και να χρησιμοποιείτε πριν την εφαρμογή τους serum με  υαλουρονικό οξύ και ceramides,τα οποία θα βοηθήσουν να κλειδώσει η υγρασία στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
  • Να εφαρμόζετε, μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, μάσκες ενυδάτωσης σε μορφή  κρέμας, tissue μάσκες  με υαλουρονικό  οξύ, με ενυδατικούς και καταπραϋντικούς  παράγοντες.
  • Να μην αμελείτε τη χρήση κρέμας ματιών από την καθημερινή σας ρουτίνα, καθώς η επιδερμίδα στην περιοχή των ματιών είναι λεπτότερη από το κυρίως πρόσωπο και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ειδικά προϊόντα. 
  • Να φροντίζετε τα χείλη σας . Τον χειμώνα τα χείλη «σκάνε» και πονάνε, επομένως χρειάζονται εντατική φροντίδα. Λίγη βαζελίνη, ένα balm χειλιών ή ένα προστατευτικό κραγιόν πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χειμερινής φροντίδας σας.

handcare freepicImage by jcomp on Freepik

  • Μην ξεχνάτε τα χέρια σας. Το δέρμα στην άνω πλευρά των χεριών είναι πιο λεπτό απ’ ότι σε άλλα σημεία του σώματος και διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, γι’ αυτό είναι επιρρεπές στην ξηρότητα, τα «σκασίματα» και τους ερεθισμούς. Να χρησιμοποιείτε καθημερινά και συχνά πλούσια κρέμα χεριών και να φοράτε γάντια για να το προστατεύετε από το ψύχος. Να πλένετε επίσης τα χέρια σας με ζεστό (όχι καυτό) νερό και στη συνέχεια να τα ενυδατώνετε.
  • Ανάγκη για ενισχυμένη φροντίδα δεν έχει μόνο η επιδερμίδα του προσώπου σου αλλά και το υπόλοιπο σώμα. Μπορεί να  είναι απολαυστική και χαλαρωτική η αίσθηση του πολύ ζεστού νερού όταν κάνουμε ντους το χειμώνα, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το καυτό νερό απομακρύνει τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να χάνεται η υγρασία της. Προσπαθήστε να κάνετε ντους με χλιαρό νερό και όχι για περισσότερο από 10 λεπτά.

bodycare freepicImage by Racool_studio on Freepik

  • Χρησιμοποιήστε 1-2 φορές την εβδομάδα  ένα προϊόν απολέπισης και πάντα ένα ενυδατικό προϊόν αμέσως μετά το ντους, προτού ακόμη η επιδερμίδα στεγνώσει τελείως. Μην ξεχνάτε, ότι η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει από μέσα προς τα έξω.
  • Η κατανάλωση νερού είναι εξίσου σημαντική και το χειμώνα. Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενδείκνυται όλο τον χρόνο, εάν θέλετε να έχετε λαμπερό και υγιές δέρμα. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, μια τέτοια διατροφή θα βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, υγιές  και λαμπερό!!

Σταυροπούλου Καλλιόπη

Αισθητικός - Visagistin

stavropoulou donna w23new

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ