Ρετινόλη: Ο σύμμαχός σου για λαμπερό & νεανικό δέρμα

retinol intro 2

Ένα απ’ τα πιο δημοφιλή και ισχυρά αντιγηραντικά  συστατικά της σύγχρονης  κοσμετολογίας είναι η ρετινόλη. Θεωρείται  η βασίλισσα της  skincare  περιποίησης προσώπου  και μαγνητίζει το ενδιαφέρον  όλων  των γυναικών.

Η ρετινόλη  ανήκει στην κατηγορία των συστατικών που είναι  γνωστά ως ρετινοειδή, τα οποία προέρχονται από τη βιταμίνη  Α. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια μορφή της βιταμίνης Α, που είναι υπεύθυνη για τη διαίρεση των κυττάρων της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας και τον έλεγχο των ινοβλαστών που είναι σημαντικοί για την διατήρηση της νεανικής όψης του προσώπου.

Γράφει η Κάλλη Σταυροπούλου

Παράλληλα δρα ενάντια σε ότι καταστρέφει το κολλαγόνο και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες , μια από τις κυριότερες αιτίες γήρανσης του δέρματος.  Είναι αυτή που φροντίζει για την σωστή λειτουργία των επανορθωτικών μηχανισμών της επιδερμίδας, όταν αρχίζουν να φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι την ηλικία των 30+, τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται κάθε 28 ημέρες. Καθώς μεγαλώνουμε, η αναγέννηση επιβραδύνεται κάθε 50, 60, 70 ημέρες.

Όταν εφαρμόζεται  τοπικά  η ρετινόλη   και απορροφάται από το δέρμα, αυξάνεται η μίτωση στην επιδερμίδα, διεισδύει στην κεράτινη στοιβάδα και ελαφρώς στο χόριο. όταν φτάσει σε ένα κερατινοκύτταρο, εισέρχεται στο εσωτερικό του, συνδέεται  με τον κατάλληλο  υποδοχέα, αλληλεπιδρώντας με  υποδοχείς στα κερατινοκύτταρα, προάγοντας  τον πολλαπλασιασμό τους.

Επιπροσθέτως, βοηθά στην συγκράτηση της υγρασίας στην επιδερμίδα , λειαίνει τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, απαλύνει τις  δυσχρωμίες - κηλίδες  λόγω της απολεπιστικής της  δράσης.

Υπάρχουν πέντε τύποι ρετινοειδών. Το παλμιτικό, το οξικό, το προπιενικό και το ρετινύλιο είναι τα λιγότερο ισχυρά από όλα τα ρετινοειδή. Η ρετιναλδεΰδη, είναι ισχυρότερη από το παλμιτικό και το ρετινύλιο. Είναι  η βιταμίνη Α επόμενης γενιάς. Νέα προϊόντα  όλο και περισσότερο κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά με αυτήν τη μορφή βιταμίνης Α.

Η καθαρή  ρετινόλη είναι η ισχυρότερη από όλα τα παραπάνω ρετινοειδή. Πολλές εταιρίες καλλυντικών  έχουν  δημιουργήσει προϊόντα  προηγμένης μορφής ρετινόλης , την ενθυλακωμένη ρετινόλη, με τεχνολογία βραδείας αποδέσμευσης (TR), η  οποία διεισδύει σε μικρές δόσεις , χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Επίσης, συνδυάζεται με αλλά ενεργά συστατικά, όπως αμινοξέα, νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3). Μια άλλη μορφή της είναι η τρετινοΐνη που είναι για ιατρική χρήση, συνταγογραφούμενη  για την ακμή. Τέλος, η ταζαροτένη επίσης για ιατρική χρήση.  

 

retinol 2Image by kroshka__nastya on Freepik

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα  brands   έχουν δημιουργήσει προϊόντα ρετινόλης, όχι μόνο για το πρόσωπο αλλά και για το σώμα, σε  διάφορες  περιεκτικότητες,  σε ειδικές φόρμουλες, όπως σε μορφή  serum, ακόμη και για την περιοχή των  ματιών.

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε μικρή ποσότητα στο δέρμα και μόνο νύχτα, καθώς τα ρετινοειδή είναι  ευαίσθητα στην υπεριώδη  ακτινοβολία. Η χρήση της ρετινόλης πρέπει να γίνεται σταδιακά μια - δυο φορές την εβδομάδα για τις πρώτες 2 εβδομάδες και εφόσον το δέρμα δεν  παρουσιάζει  ερεθισμό, να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 5 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Η ρετινόλη πρέπει να εφαρμόζεται σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την συστηματική  ενυδάτωση της επιδερμίδας μας και οπωσδήποτε να εφαρμόζουμε το πρωί  αντηλιακό.

Πρέπει να αποφεύγεται  να χρησιμοποιείται παράλληλα με αλλά απολεπιστικά προϊόντα όπως AHA, BHA και βιταμίνη C.  Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  εναλλάξ στις μέρες της εβδομάδας και σε διαφορετικούς χρόνους για να μειωθεί ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 6 εβδομάδες και η χρήση της πρέπει να γίνει για αρκετούς μήνες. Χρειάζεται υπομονή και συνέπεια.

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν  προϊόντα ρετινόλης, καθώς και  τα ιδιαίτερα  ευαίσθητα δέρματα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και τους επαγγελματίες ομορφιάς.

Αγαπήστε τη ρετινόλη!! Με τον σωστό τρόπο μπορεί να γίνει ο  καλύτερος σύμμαχος σας  για  νεανικό και λαμπερό δέρμα!!

stavropoulou donna w23new

Κεντρική φωτογραφία: Racool_studio on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ