Πώς η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να σου χαρίσει μακροζωία; 6+1 βιβλιοπροτάσεις από γυναίκες για γυναίκες…

diavasma LaDonna Winter24

Το διάβασμα είναι για το πνεύμα ότι και η άσκηση για το σώμα!! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ανάγνωση ενός ποιοτικού βιβλίου, εκτός του ότι μπορεί να γεμίσει εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο μας, προσφέρει επίσης πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.  Σε μια κοινωνία που πλέον κατακλύζεται από οθόνες και εύπεπτες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, το διάβασμα αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετικό για τον εγκέφαλο και τον οργανισμό μας συνολικά.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Ερευνητές από το τμήμα Δημόσια Υγείας του Yale εξέτασαν δεδομένα μελετών 12 χρόνων σχετικά με τη σχέση ανάγνωσης - υγείας, σε συνολικό δείγμα 3.600 ανδρών και γυναικών, άνω των 50 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ένα πολύ ενδιαφέρον μοτίβο: Εκείνοι που διάβαζαν βιβλία (οποιουδήποτε είδους),  έστω και 30 λεπτά την ημέρα, ζούσαν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν διάβαζαν καθόλου.

Εκτός από το ζήτημα της μακροζωίας, τα παρακάτω συναρπαστικά οφέλη θα σε πείσουν να εντάξεις το διάβασμα στα αγαπημένα σου χόμπι:

  • Το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει την ευφυΐα και τη μνήμη σου
  • Το διάβασμα διατηρεί τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης...
  • Το διάβασμα σου προσφέρει γνώσεις, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σου και αναπτύσσει την κριτική σκέψη και την φαντασία σου…
  • Το διάβασμα βοηθάει στην αύξηση της ενσυναίσθησης...
  • Το διάβασμα μπορεί να μειώσει το άγχος σου και να ενισχύσει συνολικά την ψυχική σου υγεία...
  • Το διάβασμα σου δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου…
  • Το διάβασμα αποτελεί μια καλή αφορμή για να αφήσεις το κινητό στην άκρη

Αν πείστηκες ήδη για την τεράστια αξία της ανάγνωσης ενός βιβλίου και νιώθεις  έτοιμη να δημιουργήσεις τη δική σου προσωπική συλλογή, το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» σου προτείνει 7 υπέροχα βιβλία, από γυναίκες για γυναίκες, που κυριολεκτικά θα λατρέψεις…

vivlioprotaseis ladonna winter24 gynaikes pou trexoun me tous lykous 

Γυναίκες που Τρέχουν με τους Λύκους, Μύθοι & Ιστορίες για το Αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας - Κλαρίσα Πίνκολα Εστές

Η Κλαρίσα Πίνκολα Εστές, ως cantadora, “φύλακας παλιών ιστοριών”, ψυχαναλύτρια και ακτιβίστρια, γεφυρώνει με μαεστρία τον κόσμο του απώτατου παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή. Σκοπός της είναι μέσα από παραμύθια, αρχετυπικούς μύθους και ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών να ανασύρει την Άγρια Γυναίκα, την αδάμαστη, που συγγενεύει ψυχικά με τους λύκους.

Πρόκειται για ένα γυναικείο ψυχογράφημα, ένα βιβλίο γιατρικό για τη γυναίκα κάθε εποχής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Νιώθω ευγνωμοσύνη τόσο για το βιβλίο “Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους” όσο και για τη δρ Κλαρίσα Πίνκολα Εστές. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα, στην τόλμη της, στη φροντίδα και στο νοιάξιμό της. Το λέω και το εννοώ: Όσες ξέρετε ανάγνωση, διαβάστε το!” (Maya Angelou)

“Το έργο της Κ. Π. Εστές, με ρίζες σε παραδοσιακά οικογενειακά τελετουργικά και στην αρχετυπική ψυχολογία, αναγνωρίζει ότι η γυναικεία ψυχή στις μέρες μας βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης. Όμως δεν έχει χαθεί. Το βιβλίο “Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους” έρχεται να μας θυμίσει ότι κάτω από την εκλεπτυσμένη της όψη η γυναίκα είναι η φύση, είναι η παντοτινά άγρια, και μέσα από αυτή τη ζωτική δύναμη βρίσκει τη σωστή της θέση στον κόσμο”. (Thomas Moore)

Το βιβλίο “Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους – Μύθοι και ιστορίες για το αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας”, που παρέμεινε 145 εβδομάδες στον κατάλογο ευπώλητων της New Work Times, έχει εκδοθεί σε 38 γλώσσες και έχει πωληθεί σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

«Το “Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους” είναι ένα πρωτότυπο, ίσως και μοναδικό στο είδος του βιβλίο. Όσο εύκολα κι ευχάριστα διαβάζεται, τόσο δύσκολα περιγράφεται. Κι ο λόγος δεν είναι τόσο οι εξακόσιες μεγάλου μεγέθους σελίδες του, όσο, πρωτίστως, το πλούσιο και ετερογενές περιεχόμενό του. (…) Η Άγρια Γυναίκα, η Γυναίκα που τρέχει με τους λύκους, είτε βρίσκεται εν υπνώσει δίπλα μας (είτε ακόμη και μέσα μας), μάς ζητάει να την πλησιάσουμε, να την καταλάβουμε, να την υποδεχτούμε. Μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο αληθινή, πιο ελεύθερη, πιο συναρπαστική».

vivlioprotaseis ladonna winter24 ela kale tora

Έλα καλέ τώρα – Σπεράντζα Βρανά

Τούτο το βιβλίο αφορά τη ζωή μου. Τους ανθρώπους που αγάπησα, που εκτίμησα αλλά και αυτούς που δεν αποδέχτηκα. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο σ’ όσους μ’ αγαπούν τόσα χρόνια. Δηλαδή στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

– Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, που ο Θεός ή η φύση δεν τους προίκισε με κάποιο ταλέντο!!!

Φαίνεται πως κι ο Θεός τους αγαπάει, γι’ αυτό έπλασε τόσους πολλούς!

– Εκτιμώ τους καλούς ανθρώπους, τους άξιους, που τα καταφέρνουν με την αξία τους!

– Θαυμάζω τους ταλαντούχους!

– Αντιπαθώ τους ψεύτες, τους… δήθεν!

– Σιχαίνομαι τους… ξερόληδες!

– Βαριέμαι αφόρητα τους ψηλομύτηδες!

– Χειροκροτώ τους… υψηλά ιστάμενους όταν το αξίζουν (κι ας είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά το αξίζουν).

vivlioprotaseis ladonna winter24 yfainontas ton mytho mias zois

Εύα Πάλμερ-Σικελιανού: Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής - Άρτεμις Λεοντή

Η πρώτη βιογραφία που αφηγείται τη γοητευτική ιστορία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952), Αμερικανίδας ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συνθέτριας και υφάντρας, γνωστής κυρίως για την προσπάθειά της να αναβιώσει το ελληνικό πνεύμα με τις Δελφικές Εορτές. Όπως αποκαλύπτει η Άρτεμις Λεοντή, το πιο σημαντικό έργο της Πάλμερ ήταν η αναβίωση, στην καθημερινότητά της, της αρχαίας ελληνικής ζωής. Για μισό αιώνα σχεδόν, ντυμένη με υφασμένες από την ίδια αρχαιοπρεπείς χλαμύδες και σανδάλια, προσπάθησε να κάνει τη σύγχρονη ζωή πιο ελεύθερη και πιο όμορφη, μέσα από μια δημιουργική σύνδεση με την αρχαιότητα. Στη διαδρομή, διασταυρώθηκε με άλλους πρωτοπόρους δημιουργικούς καλλιτέχνες όπως η Νάταλι Κλίφορντ Μπάρνεϋ, η Ρενέ Βιβέν, η Ιζαντόρα Ντάνκαν, η Σούζαν Γκλάσπελ , ο Τζορτζ Κραμ Κουκ, ο Ρίχαρντ Στράους, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Χένρυ Μίλλερ, ο Πολ Ρόμπσον και ο Τεντ Σον. Έξυπνη και ωραία, με κόκκινα μαλλιά που έφταναν ως το πάτωμα, η Εύα Πάλμερ ήταν μια πλούσια ντεμπιτάντ της Νέας Υόρκης που σπούδασε αρχαία ελληνικά στο Κολέγιο Μπρυν Μορ πριν γυρίσει την πλάτη της στη συμβατική κοινωνία, για να ζήσει ως λεσβία στο Παρίσι. Αργότερα, ακολούθησε τον Ρέυμοντ Ντάνκαν (αδελφό της Ιζαντόρα) και τη σύζυγό του στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον Άγγελο Σικελιανό το 1907. Ταγμένη ολόψυχα στον σκοπό της, η Εύα αναδημιούργησε αρχαίες καλλιτεχνικές μορφές και σκηνοθέτησε αρχαία ελληνική τραγωδία με δική της χορογραφία, κοστούμια, ακόμα και μουσική. Στην προσπάθειά της να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό π νεύμα, καταστράφηκε οικονομικά και επέστρεψε στην Αμερική το 1933. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μπήκε στη μαύρη λίστα επειδή επέκρινε σφοδρά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και δεν κατάφερε να αποσπάσει βίζα για να επισκεφθεί την Ελλάδα παρά λίγους μόλις μήνες πριν πεθάνει. Αντλώντας από το υλικό εκατοντάδων επιστολών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζοντας πολλές αδημοσίευτες ως τώρα φωτογραφίες, η βιογραφία της Πάλμερ είναι μια ολοζώντανη αναδημιουργία της αλησμόνητης ιστορίας μιας σημαντικής αντικομφορμίστριας την οποία μια σύγχρονή της περιέγραψε με τα εξής λόγια: «Είναι η μόνη αρχαία Ελληνίδα που γνώρισα»

vivlioprotaseis ladonna winter24 to deutero fyllo

Το δεύτερο φύλο – Σιμόν Ντε Μποβουάρ

Και στα δύο φύλα παίζεται το ίδιο δράμα της σάρκας και του πνεύματος, της τελικότητας και της υπερβατικότητας· τους ροκανίζει και τους δυο ο χρόνος, τους παραμονεύει ο θάνατος, έχουν και οι δυο την ίδια ανάγκη ο ένας του άλλου· και μπορούν να αντλήσουν από την ελευθερία τους την ίδια δόξα· αν ήξεραν πώς να την απολαύσουν, δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να διεκδικούν απατηλά προνόμια· και τότε θα μπορούσε να γεννηθεί μεταξύ τους η αδελφοσύνη.

Χειραφέτηση της γυναίκας δεν σημαίνει απαγόρευση των σχέσεών της με τον άντρα, αλλά άρνηση του εγκλωβισμού της στις σχέσεις αυτές.

Η κυκλοφορία του Δεύτερου φύλου στη Γαλλία το 1949 προκάλεσε σκάνδαλο δίχως προηγούμενο· τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ το Βατικανό το περιέλαβε στη «μαύρη» λίστα του. Το βιβλίο που σημείωσε θρίαμβο στην Αμερική και έκανε διάσημη την Μποβουάρ σε όλο τον κόσμο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς θεωρητικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος.

Με τo Δεύτερο φύλο, το opus magnum της, η Μποβουάρ ήθελε να απελευθερώσει τη γυναίκα από τη θέση κατωτερότητας που την υποχρέωνε να είναι το Άλλο του άνδρα, χωρίς να της δίνει το δικαίωμα ή την ευκαιρία να δομηθεί σαν Άλλος με τη σειρά της. [...] Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Δεύτερου φύλου, η μποβουαρική κριτική στη σεξουαλική, οικονομική και πολιτική αλλοτρίωση της γυναίκας, στον αστικό γάμο, στους καταπιεστικούς νόμους περί αντισύλληψης και άμβλωσης έχει εγγραφεί σε όλες τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. [...] Η σκέψη της κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες δεν έπαψαν να μεταμορφώνουν το πρόταγμα της γυναικείας χειραφέτησης που πάντοτε «μέλλει να γεννηθεί».

- Από τον πρόλογο της Κατερίνας Σχινά

vivlioprotaseis ladonna winter24 erotas kai alles polemikes texnes

Έρωτας και Άλλες Πολεμικές Τέχνες – Μαλβίνα Κάραλη

Αυτά τα κείμενα γράφτηκαν για ανθρώπους που αγαπώ και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Γυναίκα".

Κανένα δεν είναι κατασκευασμένο, και η γλωσσική τους ακράτεια είναι αποτέλεσμα της άκρατης αγάπης, που δεν έχει άλλο τρόπο να φωταγωγηθεί και να επιδείξει την αίγλη της.

Βεβαίως και αντιφάσκω από σελίδα σε σελίδα. Γιατί αυτό μου επιβάλλει ο μεταβολλόμενος εαυτός μου. Και επίσης γιατί όλες οι θέσεις ζωής που υποστηρίζω με πάθος θα μου δημιουργούσαν μεγάλο ζόρι αν με εμπεριείχαν.

Έτσι, με τον καιρό κατάλαβα, γράφοντας αυτά τα κείμενα, πως η ειλικρίνεια της στιγμής δεν συνιστά αλήθεια.

vivlioprotaseis ladonna winter24 exinta mathimata

60 μαθήματα για μια ελεύθερη ζωή – Φρίντα Κάλο

Η Φρίντα Κάλο είναι χαραγμένη στη συνείδηση όλων μας για την ένταση της ζωγραφικής της, αλλά και για την ελευθερία με την οποία βίωσε τον έρωτα, την τέχνη και τη ζωή που αγαπούσε τόσο, παρότι είχε να παλέψει ενάντια στην αρρώστια και την κοινωνική στενομυαλιά. Στο πρώτο βιβλίο που ερμηνεύει τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα ως δασκάλα της τέχνης της ζωής, ο Άλλαν Πέρσυ παρουσιάζει 60 καθημερινά μαθήματα για να ανακαλύψουμε τα χρώματα της δικής μας ύπαρξης, να τολμήσουμε να ζήσουμε τη ζωή που εμείς επιθυμούμε αντί να εκπληρώνουμε τις προσδοκίες των άλλων.

vivlioprotaseis ladonna winter24 istories gia gennaia koritsia

Ιστορίες για γενναία κορίτσια από την Ελληνική Μυθολογία

Αυτή η συλλογή είναι ένας ύμνος σε δέκα ηρωίδες της ελληνικής μυθολογίας, από τη μάγισσα Κίρκη ως την ελαφροπόδαρη Αταλάντη∙ από τη σοφή Αθηνά ως τη θαρραλέα και ατρόμητη Ψυχή. Οι ιστορίες τους, γεμάτες δράση και τόλμη, όμορφη εικονογράφηση
και γλαφυρή απόδοση, ζωντανεύουν αυτές τις γενναίες και απίθανες ηρωίδες και τις συστήνουν στους μικρούς αναγνώστες με μια σύγχρονη ματιά.

Κεντρική φωτογραφία: lookstudio on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Ευπρεπές Cooking & Decor