10 βήματα για φθινοπωρινό ξεκαθάρισμα του σπιτιού

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να τακτοποιήσουμε το σπίτι μας, να το αδειάσουμε από περιττά και άχρηστα πράγματα, να δώσουμε ένα τέλος στην ακαταστασία (και σε αυτή που δεν φαίνεται... ξέρετε). Γιατί είναι γνωστό πως ένα ακατάστατο σπίτι, φανερώνει και μια ακαταστασία σκέψης. Εξάλλου θα δείτε πως μόλις το τακτοποιήσετε και πετάξετε όσα στοιβάζονται κι εγκλωβίζουν την ενέργεια, θα αρχίσετε να κοιμάστε καλύτερα, θα συγκεντρώνεστε καλύτερα σε ό,τι κάνετε, θα οργανώσετε τους στόχους και το πρόγραμμά σας, θα νιώθετε απαλλαγμένοι από βάρη αλλά και άγχος. Κάντε χώρο στο σπίτι σας λοιπόν ώστε να ανοίξετε χώρο και στη ζωή σας για να έρθουν καινούργια, υπέροχα πράγματα, εμπειρίες κι άνθρωποι!

athanasopoulou tonia 1130X300

1. Ξεκινήστε σιγά σιγά. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε βάζοντας στόχο να ξεκαθαρίσετε όλο το σπίτι σε μια μέρα, στοιβάζοντας πράγματα σε κάθε δωμάτιο και γωνιά του σπιτιού. Αρχίστε από ένα δωμάτιο, επιλέγοντας να ξεκαθαρίσετε τα συρτάρια, κάποια άλλη στιγμή τις ντουλάπες ή τα ράφια κ.ο.κ. Μια ωραία ιδέα είναι να αρχίσετε από αυτά που βλέπετε καθημερινά, για να έχει την αίσθηση του τακτοποιημένου σπιτιού. Για παράδειγμα ρούχα σε καρέκλες, κρεμαστράκια πίσω από τις πόρτες κλπ. Ή βιβλία και περιοδικά στο κομοδίνο, στο σαλόνι ή ακόμη και στο μπάνιο. Επίσης, η παπουτσοθήκη είναι το μέρος που σίγουρα έχει πολλά για να τακτοποιήσετε, να χαρίσετε ή να κρύψετε για... του χρόνου.

2. Χαρίστε ή πετάξτε αντικείμενα, ρούχα και πράγματα που μόνο χώρο πιάνουν στη ζωή σας και δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Ναι μπορεί να έχετε υπέροχα ρούχα, αν όμως έχετε να τα φορέσετε δυο χρόνια, επειδή δεν σας αρέσουν ή δεν σας κάνουν πια, γιατί τα κρατάτε;

3. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που φορέσατε ένα ρούχο ή χρησιμοποιήσατε ένα αντικείμενο. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Μήπως πάει πολύς πολύς καιρός; Μήπως δε νιώσατε και τόσο καλά τότε; Βγάλτε το από τη ζωή σας λοιπόν.

4. Μην αφήνετε στο σπίτι σας πράγματα που έχουν συνδεθεί με άσχημες στιγμές της ζωής σας, θεωρώντας πως έχουν συναισθηματική αξία. Όλ΄αυτά φέρνουν ενέργεια κι εσείς θέλετε να είναι μόνο καθαρή και θετική.

5. Μήπως κρατάτε κάτι επειδή αν το χαρίσετε ή το πετάξετε, νιώθετε σαν να προδίδετε αυτόν που σας το έδωσε; Αν δεν το έχετε πια ανάγκη, απενοχοποιηθείτε και βγάλτε το από τη ζωή σας.

Andriolas 1130x300 new

6. Σίγουρα έχετε από τα παιδιά σας δεκάδες ζωγραφιές, κατασκευές, κάρτες που όσο μεγαλώνουν γίνονται όλο και περισσότερες. Δεν γίνεται να τα κρατήσετε όλα, όσο κι αν το θέλετε, γιατί σε λίγο θα χρειάζεστε μια αποθήκη μόνο γι αυτά. Διαλέξτε λοιπόν μερικά από τα πολύτιμα αυτά πράγματα, έργα των παιδιών σας, και τοποθετήστε τα σε ένα ωραίο κουτί. Τα υπόλοιπα πετάξτε τα. Καθαρίστε τον χώρο σας και βγάλτε από μέσα σας το συναίσθημα της ενοχής.

7. Ορίστε συγκεκριμένες μέρες και ώρες που θα κάνετε το ξεκαθάρισμα του σπιτιού. Μπορεί να είναι κάθε μέρα από μισή ώρα, ή ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι για να μην ξεκινήσετε, σας προκύψουν άλλες υποχρεώσεις και τελικά τα αφήσετε όλα μέσα στη μέση και το σπίτι σας είναι πιο ακατάστατο από πριν.

8. Αν την ώρα που τακτοποιείτε κι οργανώνετε το χώρο δεν θέλετε να αποφασίσετε και τι θα πετάξετε ή θα χαρίσετε κάντε το εξής: Πάρτε τρία κουτιά. Στο ένα θα βάζετε τα πράγματα που είναι για να τα χαρίσετε, το άλλο για να τα κρατήσετε και το τρίτο για να πάει στην αποθήκη. Σε μια σακούλα σκουπιδιών θα πετάτε αυτά που σίγουρα θέλουν πέταμα. Ξεκινήστε έτσι τοποθετώντας τα πράγματα από κάθε δωμάτιο του σπιτιού, στο κάθε κουτί ή σακούλα, κι έπειτα με την ησυχία σας σε ένα δωμάτιο ξεκαθαρίζετε ξανά και πιο λεπτομερώς.

9. Ανοίξτε τα παράθυρα. Όση ώρα κάνετε το ξεκαθάρισμα, ανοίξτε να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι σας. Θα δείτε πως γρήγορα θα νιώσετε πως ζείστε σ΄ένα ευάερο και καθαρό σπίτι.

10. Καθαρίστε κι ομορφύνετε το σπίτι. Ενώ αδειάζετε συρτάρια ή ντουλάπια, καθαρίστε τα ταυτόχρονα. Πάρτε ένα μπουκέτο λουλούδια ή ένα φυτό εσωτερικού χώρου, βάλτε μουσική και κάντε την ατμόσφαιρα υπέροχη με θετική ενέργεια να διαπερνά κάθε χώρο.

Πηγή: womannow.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ