Oι άνθρωποι που βάζουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια νωρίτερα είναι πιο ευτυχισμένοι...

panagoulia1

Της Ελένας Παναγούλια – Ψυχολόγου

Σύμφωνα με έρευνες , η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι, υπενθυμίζοντας την παιδική μας ηλικία.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος με αποτέλεσμα να επιθυμούμε να συσχετιστούμε με πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Environmental Psychology αποκάλυψε ότι η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού μας κάνει να δείχνουμε πιο φιλικοί.

Επίσης η τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι ένας τρόπος για να φέρει πίσω τις αναμνήσεις των καλών χρόνων με αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πλέον στη ζωή.

«Για τους ανθρώπους που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, οι γιορτές μπορούν να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση των ευτυχισμένων στιγμών που είχαν με το άτομο αυτό στο παρελθόν. Η διακόσμηση νωρίς μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με αυτό το άτομο. Ή ίσως κοιτάζοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο υπενθυμίζει σε κάποιον πώς ήταν η ζωή όταν ακόμη πίστευε στον Άγιο Βασίλη», υποστήριξε η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου “13 Things Mentally Strong People Don’t Do”.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με έρευνες τις ημέρες των γιορτών ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ευφορία: η διάθεση για προσφορά και αγάπη, αλλά και η διάθεση για ξεκούραση, ή απλά διασκέδαση.

Η αναμονή των Χριστουγέννων δίνει από μόνη της ισχυρά κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θέλουν να βάλουν θετική ενέργεια μέσα στο σπίτι τους στολίζοντάς το.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι αναμνήσεις χαράς, ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς.

Iliopoulos 1130Χ300

Καλό θα ήταν να επισημάνουμε ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορούν να μας φτιάξουν αλλά και να μας χαλάσουν τη διάθεση.

Άρα το κόκκινο είναι έντονα δραστήριο και η υπερβολική του έκθεση μπορεί να προκαλέσει στρες και νεύρα.

Το μπλε τονώνει την αυτοπεποίθηση.

Το κίτρινο βοηθάει στην οργανωτικότητα.

Το πράσινο θεωρείται αναζωογονητικό. Οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου προσθέτουν γαλήνη και πολυτέλεια στον χώρο.

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της χαράς. Συνδυάζει τις διεγερτικές ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου και σύμφωνα με την ψυχολογία θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το βιολετί ενισχύει τον ρομαντισμό και εξάπτει τη φαντασία.

tzanetos 1130x300 new

Το καφέ συμβολίζει τη ζεστασιά και τη σταθερότητα.

Το ροζ είναι τρυφερό και ρομαντικό κ δημιουργεί αίσθηση καθαριότητας.

Το μαύρο  καθορίζει τον χώρο αλλά και ό,τι άλλο υπάρχει γύρω του. Είναι το χρώμα του μυστηρίου και της θηλυκότητας.

Το λευκό εκφράζει την αγνότητα, την αθωότητα και την καθαριότητα. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση για να μην καταλήγει ψυχρό και άψυχο. 

Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι καλό θα είναι να ξεχάσετε το πώς «πρέπει» να είναι τα Χριστούγεννα και επικεντρωθείτε στο πώς εσείς θέλετε να περάσετε πραγματικά. Δε χρειάζεται να καταναλώσετε πολλά χρήματα χωρίς να έχετε την οικονομική δυνατότητα. Επιλέξτε μερικές ανέξοδες αλλά διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν κέφι και χαρά. Ακόμη, μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτά που κάνουν άλλοι άνθρωποι και άλλες οικογένειες τις ημέρες αυτές, απλά φροντίστε να ζήσετε τα δικά σας Χριστούγεννα με τον τρόπο που είναι καλύτερος για εσάς. Αφήστε το άγχος μακριά και ανοίξτε την πόρτα στο μήνυμα των γιορτών, που δεν είναι άλλο από την αγάπη. Τέλος, μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες για την υγεία τη δική σας και των αγαπημένων σας προσώπων. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ζήσετε τις μέρες αυτές κοντά τους, με όλη σας την καρδιά.

Ελένη Αναστ. Παναγούλια

Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Λετρίνων & Κολοκοτρώνη 2, Πύργος

τηλ: 26213 01393 - 6936461111

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ