Χάρισε ένα βιβλίο: 10+1 προτάσεις γι' αυτές τις γιορτές

andreea radu 9eUfhiJJhDc unsplash

Χριστούγεννα σημαίνει δώρα… Μη σπας άλλο το κεφάλι σου να βρεις το κατάλληλο...

Τι πιο όμορφο από ένα βιβλίο για να χαρίσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό…

Το βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ, όπως κάθε χρόνο, μας ετοίμασε εξαιρετικές προτάσεις βιβλίων για κάθε φύλο και ηλικία.

Φρόντισε να τα αμπαλάρεις κατάλληλα πριν τα βάλεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και… αφέσου στην μαγεία των Χριστουγέννων!! 

THEMELIO 1130Χ300 Xmas 2021

Προτάσεις για εκείνη

Gynaikeia Ypothesi

Γυναικεία Υπόθεση - Λένα Μαντά & Κλαίρη Θεοδώρου

«Είναι υψηλό το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα φαντάσματα. Κι αυτό ακριβώς είμαι πλέον εγώ. Ένα φάντασμα, ένα στοιχειό. Με τη δική μου θέληση, με τον δικό μου τρόπο. Ένα φάντασμα που κινείται αθόρυβα ανάμεσα στον κόσμο. Κι εκείνοι; Εκείνοι με κοιτάζουν, αλλά δε με βλέπουν. Με ακούνε αλλά δε με αφουγκράζονται. Με συναναστρέφονται, αλλά δε με ξέρουν…» Ένας κατά συρροήν δολοφόνος σκοτώνει γυναίκες στο παρόν αντιγράφοντας γυναικοκτονίες του παρελθόντος που παρέμειναν ατιμώρητες. Στην άψογα σκηνοθετημένη σκηνή του εγκλήματος, ο δολοφόνος αφήνει «δωράκια» για την αστυνομία: έξτρα στοιχεία, με τα οποία μπορούν να συλληφθούν πλέον οι ένοχοι του παρελθόντος. Όλα τα θύματα φορούν ένα κόσμημα πανομοιότυπο με αυτό που έχει η υπαστυνόμος Νόρα Δενδρινού πάντα στον λαιμό της: ένα καλλιγραφικό κεφαλαίο «Ν» κλεισμένο σ’ ένα σπιτάκι. Η πρό(σ)κληση του δολοφόνου προς εκείνη είναι σαφής. Το παιχνίδι αρχίζει. Μαζί της, ο υπαστυνόμος Νικόλας Παναγιωτίδης και η ιδιωτική ερευνήτρια Ελπινίκη Ντόκα. Οι τρεις τους εγκλωβισμένοι σε μια αρένα θανάτου. Μπορεί το παρόν να ξεκλειδώσει το παρελθόν; Μπορεί η εκδίκηση να σημάνει δικαίωση; Διότι κάποιες φορές «το παρελθόν δεν έχει έρθει ακόμη και το μέλλον δεν είναι όπως παλιά…» 

mat stath 1130x300xmas 2021

Stin poli ton ligmon

Στην πόλη των λυγμών – Άννα Γαλανού

Το βλέμμα του Βαρδή στάθηκε πάνω της. Η Αλεξία αναρίγησε κι έστρεψε αλαφιασμένη το κεφάλι. Και τότε τον είδε. Τα μάτια του την κάρφωναν.
Ψηλός, επιβλητικός, με αγέρωχη θωριά και βήμα που πονούσε τις πέτρες, καθώς πατούσε πάνω τους. Ήταν ο αγαπημένος της, ήταν ο Βαρδής!

Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται στην πιο ταραγμένη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Διασχίζοντας υπόγειους διαδρόμους, μυστικά περάσματα και αψιδωτές στοές που δημιουργούν οφθαλμαπάτες, η Αλεξία θα συναντήσει το πεπρωμένο της.
Το μυστικό του βάλτου, ο περιπλανώμενος θίασος, οι νάνοι, το τσάι της λησμονιάς κλέβουν την αθωότητα και την ευτυχία της.
Εκστρατείες, αποχωρισμοί, δολοπλοκίες, εκτοπισμοί απομακρύνουν από κοντά της τον άντρα της ζωής της.

Αλλά καμιά υπέρβαση δεν είναι θυσία.
Είναι λύτρωση.
Είναι απαίτηση ψυχής. 

parea 1130x300xmas 2021

Meta fovou

Μετά φόβου – Ελένη Πριοβόλου

Δύο κορίτσια –φίλες επιστήθιες, σχεδόν αδελφές– μεγαλώνουν στην ελληνική ύπαιθρο, σε περιβάλλον ασφυκτικό, που τις εκπαιδεύει στο κυρίαρχο μοντέλο ηθικής, εμφυσώντας τους το φόβο και την ενοχή. Η Αρίστη, φύσει ανήσυχη, ανακαλύπτει τις πηγές του φόβου μέσα από την έρευνα και τη μάθηση. Αναζητεί αλήθειες γύρω από τη θέση της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ελευθερία της σκέψης, την πολιτική και τον έρωτα. Η Διαλεχτή μένει στα «αβαθή» και «σίγουρα» νερά· αθάρρευτη και αδρανής, κάνει κάθε φορά μικρά και δειλά βήματα στη ζωή. Η σχέση των δύο κοριτσιών δοκιμάζεται όταν ανάμεσά τους μπαίνει ο Διονύσης Αρχοντής, άντρας ορμητικός, το αρχέτυπο του Βάκχου. Έκτοτε, οι δύο φίλες πορεύονται με δύο εαυτούς: τον φανερό και τον κρυφό. 

Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί.

Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες.

Alles gynaikes forane ta foustania sou

Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου – Λάκης Λαζόπουλος

Όσο τα πράγματα δυσκόλευαν, οι μέρες που είχαμε περάσει όμορφα έμοιαζαν σαν πολύτιμοι λίθοι στο περιδέραιο που μας είχε χαρίσει ο χρόνος. Η αισιοδοξία είχε ντυθεί καρναβάλι και δεν έλεγε να βγάλει τα αποκριάτικα. Είναι μια βιωματική ιστορία. Όλα είναι αληθινά. Πώς η ζωή ενός ανθρώπου που δεν ξέρεις φωτίζει τη ζωή ενός ανθρώπου που νομίζεις ότι ξέρεις.
Πόσα δάκρυα είναι κρυμμένα πίσω από ένα γέλιο. Βραδιές, ταξίδια, παραστάσεις, χειροκροτήματα, γέλια, ανάσες, απιστίες, γιατροί- σωτήρες που εμφανίζονται από το πουθενά σε μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα. Ακριβώς όπως μια μελωδία λίγο πριν γίνει το μουσικό μοτίβο της πιο σκληρής σκηνής!
Ακριβώς όπως ένα σκοινί γίνεται απότομα θηλιά.

Όλα ήταν αλήθεια και ψέματα μαζί.
Ένα σχιζοφρενικό ασανσέρ συναισθημάτων.
Μέχρι εκείνο το καλοκαίρι που έμεινε μόνο η αλήθεια να σε κοιτάει κατάματα. Και εκείνη είχε πια φύγει.
Έμειναν μόνο τα γράμματά της να μιλούν για όλα τα ανείπωτα μιας ζωής.

Και τα φουστάνια της, που άλλες γυναίκες πια θα φοράνε.

Η πάλη με τον καρκίνο είναι μια πάλη με ένα θηρίο που δεν μπορείς να του κάνεις τον μάγκα. Μία ελπίδα έχεις μόνο. Να σε λυπηθεί το θηρίο και να σε αφήσει.

Μια αφήγηση στην οποία η φωνή του αντηχεί σε κάθε γραμμή. Μια ιστορία που δίνει το σκληρότερο μάθημα ζωής. Η στιγμή που όλοι φοβόμαστε.
Πώς θα είναι αυτή η στιγμή; σκέφτηκα. Άναψε πράσινο, σκούπισα τα δάκρυα βιαστικά, όπως συνήθιζα να κάνω τον τελευταίο πολύ καιρό, και έβαλα το χαμόγελο επάνω μου, σαν ξένο ρούχο.
Καιρός πολύς που ένιωθα ότι είμαι κάτι σαν άγαλμα, που επειδή οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να με βλέπουν χαμογελαστό, δεν θα έπρεπε εγώ σε καμία περίπτωση να πειράξω τη σχεδόν μαρμάρινη όψη μου, χαραγμένη από μια άλλη συναισθηματική μου πλευρά. Τα δάκρυα δεν υπάκουσαν παρ’ όλα αυτά και έκαναν μια ανθρώπινη βόλτα στο πρόσωπό μου, με χίλιες δυο προφυλάξεις, ώστε να μη με δουν από τα διπλανά αυτοκίνητα.

Ο Λάκης Λαζόπουλος γίνεται διάφανος, μοιράζεται τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής με έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά και μαζί μας αναψηλαφεί το χρονικό της καταραμένης ασθένειας. Με τα χέρια του σκάβει στην ψυχή του για όλα όσα δεν είπε. Για την παραδοχή και την εξομολόγηση για αυτά που έκανε και κανείς δεν έμαθε. Για τη ζωή που συνέχεια ξεφεύγει από το άγγιγμά μας. Για τα παιχνίδια του μυαλού. Για τον έρωτα.
Τι είναι έρωτας;
Έρωτας είναι δυο άλογα που σέρνουν ένα κάρο μαζί και έτσι τρέχει γρήγορα το κάρο.
Κι αγάπη τι είναι;

Αγάπη είναι όταν φύγουν τα άλογα και πρέπει να κουβαλήσετε το κάρο οι δυο σας, μόνοι σας.
Λοιπόν, το κουβαλήσαμε μαζί το κάρο. Ίσως η ίδια κουράστηκε, αλλά τώρα με βλέπει να κουβαλάω μόνος μου το κάρο της αγάπης μας.

 

Προτάσεις για εκείνον

O megalos mathitis kai o mikros daskalos

Ο μεγάλος μαθητής και ο μικρός δάσκαλος – Γιάννης Αγγελάκας

ΜΜ   Δάσκαλε, μου ζήτησε ο δημιουργός μας να γράψουμε κάτι για το οπισθόφυλλο του βιβλίου. Έτσι γίνεται, λέει, με όλα τα βιβλία, το απαιτούν οι εκδότες.

ΜΔ    Ωραία, εσύ, που έχεις το ψώνιο του συγγραφέα, σκάρωσε κάτι, και το συζητάμε.

ΜΜ   Εγώ, δάσκαλε, θα έλεγα τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, ο Μαθητής και ο Δάσκαλος κου–

ΜΔ    Ο δάσκαλος και ο μαθητής.

ΜΜ   Οκέι…

Ο Δάσκαλος και ο Μαθητής κουβεντιάζουν. Κι όσο κουβεντιάζουν, λύνονται ένας ένας οι γρίφοι, και αποκαλύπτονται τα μυστήρια του άπειρου σύμπαντος, της αιώνιας δημιουργικής ψυχής και της ανθρώπινης βλακείας.

Πρόκειται για ένα φωτεινό ανάγνωσμα.

Για ένα βιβλίο που δεν χρειάζεται να ανάβετε λαμπατέρ τα βράδια, όταν το διαβάζετε.

Είναι εύχρηστο, οικονομικό, εύληπτο, και έχει και ζωγραφιές για να ξεκουράζεται το μυαλό.

Σας αξίζει!

Αυτά.

ΜΔ    Καλή κοτσάνα μού ακούγεται, πρότεινέ την κι ό,τι γίνει. Α! Δεν μου ’πες πώς θα λέγεται το βιβλίο.

ΜΜ   Εεε… Ο Μεγάλος Δάσκαλος και ο Μικρός Μαθητής.

ΜΔ    Σίγουρα;

ΜΜ     Αλίμονο, δάσκαλε, σου ’χω πει ποτέ ψέματα;

 

To diplano spiti

Το διπλανό σπίτι – Cara Hunter

Μια γυναίκα κι ένα παιδί βρίσκονται κλειδωμένοι σ’ ένα υπόγειο, ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου.
Κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους. Η γυναίκα δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές αγνοουμένων που να ταιριάζουν στο προφίλ τους. Ο σαστισμένος, ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού ισχυρίζεται ότι δεν τους έχει ξαναδεί ποτέ.
Οι κάτοικοι της ήσυχης οδού Όξφορντ σοκάρονται? πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο κάτω από τη μύτη τους; Ωστόσο, ο επιθεωρητής Άνταμ Φόλεϊ ξέρει ότι όλα είναι πιθανά.
Και ότι κανένας δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται…
Ένα ατελείωτο, αγωνιώδες μυστήριο, καλά κρυμμένα μυστικά και τέρατα που κρύβονται σε κοινή θέα…
Αυτό είναι το δεύτερο συναρπαστικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άνταμ Φόλεϊ.

H skia tou eautou mas

Η σκιά το εαυτού μας – Sepulveda Luis (Comic)

Ένα παλιό συνεργείο σε μια λαϊκή γειτονιά του Σαντιάγο. Τρεις εξηντάχρονοι φίλοι, ηττημένοι από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτσετ, ξανασυναντιούνται τριάντα πέντε χρόνια αργότερα για να τεθούν υπό τις διαταγές ενός τέταρτου άνδρα και να προβούν σε μια παράτολμη επαναστατική πράξη.

 

Προτάσεις για παιδιά & εφήβους

kalinixta lampero mou asteraki

Καληνύχτα, λαμπερό μου αστεράκι – Σαββάλας

«Έλα, πλάγιασε, μωρό μου, στο ζεστό σου το κρεβάτι. Είν’ η νύχτα με γαλήνη και αστροφεγγιά γεμάτη».

Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά:

  • Συσφίγγουν τις σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
  • Αναπτύσσουν το αίσθημα της ασφάλειας.
  • Αναγνωρίζουν την ανιδιοτελή αγάπη.

H Aliki sti xora ton thavmaton

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – Λούις Κάρολ (βιβλίο & παζλ)

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΑ∙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!»

Ακολουθήστε την Αλίκη στην κουνελότρυπα και ανακαλύψτε έναν παράξενο κόσμο γεμάτο θαύματα! Με το ψευδώνυμο «Λούις Κάρολ», ο Άγγλος μαθηματικός Τσαρλς Λάτβιτζ Ντόντσον δημιούργησε ένα απολαυστικό παραμύθι όπου τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας συχνά είναι συγκεχυμένα. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ είναι μια διαχρονική γοητευτική ιστορία που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

To imerologio enos spasikla 16

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 16: Μεγάλη ευκαιρία – Τζεφ Κίνι

Ο Γκρεγκ Χέφλι και τα αθλήματα απλώς δεν ταιριάζουν. Η μαμά του, ωστόσο, τον πιέζει να κάνει μια προσπάθεια και να γραφτεί σε μια ομάδα μπάσκετ. Στα δοκιμαστικά ο Γκρεγκ τα πηγαίνει χάλια και είναι σίγουρος ότι δε θα τον επιλέξουν, όμως, εντελώς αναπάντεχα, τελικά παίρνει μια θέση στη χειρότερη ομάδα. Καθώς ο Γκρεγκ και οι νέοι του συμπαίκτες ξεκινούν τη σεζόν, οι πιθανότητες να κερδίσουν έστω και σε ένα παιχνίδι είναι μικρές. Αλλά στον αθλητισμό τα πάντα μπορεί να συμβούν. Τη στιγμή που παίζονται όλα για όλα και η μπάλα είναι στα χέρια του Γκρεγκ, θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα χάσει τη μεγάλη του ευκαιρία;

Xnota sto tzami

Χνότα στο τζάμι – Βασίλης Παπαθεοδώρου

Σε μια πανικόβλητη πόλη, που ζει και κινείται υπό την απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, όπου όλοι και όλες παρακολουθούνται με κάμερες και όπου η πραγματικότητα αρκετά συχνά δεν είναι αυτή που δείχνει, ο δεκαεννιάχρονος φοιτητής Άλεκ βιντεοσκοπεί άθελά του τη δολοφονία ενός συμφοιτητή του από τις Αρχές. Η Σιμόν, η αινιγματική συμφοιτήτριά του που βρίσκεται μαζί του εκείνη τη στιγμή, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.

Το βίντεο του Άλεκ εκθέτει τις Αρχές, οι οποίες αναζητούν αυτόν που το τράβηξε. Ο πατέρας του, που εργάζεται στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών της πόλης, ανακαλύπτει συμπτωματικά τι συμβαίνει και για πρώτη φορά στη ζωή του αναρωτιέται για το τι πρέπει να κάνει.
Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος είναι ο «εχθρός»; Ποιος βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις ενέργειες που σκορπούν τρόμο; Μήπως η στάση της Ρόζας, της μικρής αδερφής του Άλεκ, είναι η μόνη που γεννά μια ελπίδα;

Το νεανικό μυθιστόρημα Χνότα στο τζάμι, που βράβευτηκε με Κρατικό Βραβείο, είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Μέσα από σασπένς και συνεχείς ανατροπές, ο αναγνώστης προσπαθεί κι αυτός μαζί με τον ήρωα να αναζητήσει την αλήθεια. Και παρόλο που νιώθει να παρακολουθείται βιώνοντας διαρκώς μια ατμόσφαιρα φόβου, ίσως τελικά να τη βρει. 

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Andreea Radu on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ