Αρνάκι με αγκινάρες φρικασέ (αυγολέμονο)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Κάθε τέτοια εποχή , καθώς λουλουδιάζει ο τόπος και τα βλαστάρια ανθίζουν , ένα εξαιρετικό , μοναδικό και ανεπανάληπτο άνθος , κάνει την εμφάνισή του. Αξίζει τον κόπο να το κρατήσει κανείς στη χούφτα του απαλά αποφεύγοντας το τρύπημα από τ’ αγκάθια και να το παρατηρήσει προσεκτικά. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.

Μια μπάλα αποτελούμενη από δεκάδες φύλλα , αλλού μωβ κι αλλού πράσινα που  το καθένα από αυτά καταλήγει σε ένα αγκάθι κι όλα μαζί αγκαλιασμένα κλείνουν καλά στο εσωτερικό τους , προφυλαγμένη μέσα σε απαλό χνούδι την περίφημη , τρυφερή καρδούλα της αγκινάρας.

Τώρα αν περάσουμε στο γαστρονομικό κομμάτι της υπόθεσης, έχουμε να κάνουμε με ένα συγκλονιστικό  υλικό που εμπλουτίζει με την μοναδική του γλύκα τα πιο υπέροχα πιάτα…

Σήμερα θα φτιάξουμε αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες, ένα φαγητό που το αγαπώ από παιδί καθώς το συνηθίζουν πολύ στην πατρίδα της μητέρας μου, τη Λακωνία κι αποτελεί παραδοσιακό , ανοιξιάτικο (και Πασχαλινό) φαγητό.

maliopoulos easter

Υλικά:

1 1/2 κιλό αρνάκι  (από σπάλα κατά προτίμηση)

6-8 αγκινάρες

Χυμό λεμονιού για το καθάρισμα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνιθο και λίγο μάραθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα

Αλάτι και πιπέρι

120 ml ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο:

2 αυγά

2 λεμόνια

1 κ.γλ. κορν φλάουρ

marina easter

arnaki agkinares2arnaki agkinares3arnaki agkinares4arnaki agkinares5arnaki agkinares6arnaki agkinares7arnaki agkinares8arnaki agkinares9arnaki agkinares10arnaki agkinares11arnaki agkinares12arnaki agkinares13arnaki agkinares14arnaki agkinares15arnaki agkinares16arnaki agkinares17arnaki agkinares18arnaki agkinares19

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις αγκινάριες από τα σκληρά , εξωτερικά φύλλα μέχρι να συναντήσουμε το τρυφερό μέρος τους. Κόβουμε τότε την κορυφή με τα αγκάθια   και αυτό που θα μείνει θα το κόψουμε κατά μήκος ώστε να αποκαλυφθεί το εσωτερικό της μέρος. Καθαρίζουμε με ένα κουταλάκι τα χνούδια που υπάρχουν και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Τις ζεματίζουμε για ένα-δυο λεπτά σε νερό που βράζει , τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το αρνάκι σε μερίδες , το πλένουμε και το στεγνώνουμε εντελώς . Βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο κι όταν κάψει καλά αραδιάζουμε τα κομμάτια του αρνιού . Όταν ροδίσουν πολύ καλά και ξεκολλούν εύκολα από τον πάτο της κατσαρόλας τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να ροδίσουν κι από εκεί. Προς το τέλος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και το ελαιόλαδο μέχρι να σωταριστούν κι αυτά. Ρίχνουμε στη συνέχεια ένα κρασοπότηρο νερό και  αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση το φαγητό , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρέας για μία ώρα περίπου. Τότε προσθέτουμε στο φαγητό τις αγκινάρες , τα μυρωδικά (άνιθο και μάραθο)  και τα μυρώνια , αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα αν είναι απαραίτητο , σκεπάζουμε πάλι και μαγειρεύουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.

zorbas pasxa 1130X300

Αδειάζουμε τότε όλα τα υγρά του φαγητού σε μια μικρή κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 250 ml νερό και το προσθέτουμε στην κατασρόλα με το ζωμό του φαγητού ανακατεύοντας  διαρκώς με το σύρμα . Παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το χυμό από τα δυο λεμόνια . ¨Οταν έρθει σε σημείο βρασμού ο ζωμός , ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δούμε τη σάλτσα μας να δένει ελαφρά και αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύοντας ζωηρά . Όταν ενωθούν τα υλικά αδειάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονου στην κατσαρόλα με το κρέας και τις αγκινάρες. Κινούμε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να εισχωρήσει παντού η  σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως!

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty - Εναλλακτικά συνταγή για Μαγειρίτσα και πάλι από τη Μπέτυ

Πίσω στο Πασχαλινό Αφιέρωμα

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ