Νόστιμα καλοκαιρινά ψητά - 8 συμβουλές για να βγουν τέλεια

Ο καλός καιρός, τα ζεστά βράδια και η διάθεσή μας να κάτσουμε έξω στα μπαλκόνια και τις βεράντες της πόλης ή τις αυλές της εξοχής, φέρνουν συχνά πυκνά στο προσκήνιο τις ψηστιέρες.

Εκτός από την καλή πρώτη ύλη σε κρέαςκοτόπουλολαχανικάψάρι ή θαλασσινά, κλειδί για τα πιο πετυχημένα ψητά είναι καλές μαρινάδες και ο τρόπος που θα τα ψήσουμε, σε κάρβουνο, στο γκάζι ή ακόμα και σε ηλεκτρική ψησταριά.

Από το αρχείου του Έθνους EatMe αλιεύουμε οκτώ συμβουλές για νόστιμα ψησίματα.

Συμβουλές και tips για τέλεια ψητά

  1. Φτιάξτε ένα μπουκετάκι με φρέσκα αρωματικά και χρησιμοποιήστε το σαν πινέλο. Βουτήξτε το στη μαρινάδα και αλείψτε με αυτό τα κομμάτια του κρέατος. Tο άρωμα των φρέσκων μυρωδικών θα ποτίσει σταδιακά το κρέας και θα το κάνει ακόμα πιο εύγευστο.

  2. Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μισή ώρα περίπου πριν το ψήσετε, για να μπορέσει να μαγειρευτεί ωραία και στο εσωτερικό του. Αν είναι κρύο, θα ψηθεί πολύ γρήγορα εξωτερικά και, μέχρι να μαγειρευτεί σωστά στο εσωτερικό του, υπάρχει κίνδυνος να καεί.

  3. Μην πιέζετε και κυρίως μην τρυπάτε το κρέας, όσο ψήνετα,ι για να δείτε αν έχει ψηθεί σωστά. Τα υγρά που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά του θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε πόσο καλά ψημένο είναι. Αυτά τα υγρά είναι οι χυμοί του και, όσο είναι θολά, αυτό σημαίνει ότι το κρέας είναι ακόμα άψητο. Όταν τα υγρά είναι καθαρά σαν νερό, τότε σημαίνει πως το κρέας έχει ψηθεί σωστά. Σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε να στεγνώσει, γιατί θα χάσει όλη του τη νοστιμιά. Καλύτερα πάντως είναι να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο με ενδείξεις για κάθε είδος κρέατος, ώστε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

  4. Στεγνώστε τα κρέατα από τη μαρινάδα πολύ καλά πριν τα ακουμπήσετε στη σχάρα. Τα λίπη που πέφτουν πολλές φορές προκαλούν ανάφλεξη, με αποτέλεσμα να καεί το κρέας εξωτερικά. Να έχετε δίπλα σας ένα σπρέι με νερό για να σβήσετε τη φλόγα.

  5. Αλείψτε με σάλτσα μπάρμπεκιου το κρέας, προς το τέλος του ψησίματος, για να δώσει ωραία γυαλάδα και γεύση και για να μην καεί εξωτερικά, καθώς οι σάλτσες μπάρμπεκιου περιέχουν ζάχαρη.

  6. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές λαβίδες για το ωμό και για το μαγειρεμένο κρέας.

  7. Τα λουκάνικα, τα σουβλάκια, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα λαχανικά και τα ψάρια θέλουν δυνατή φωτιά. Γενικά, όλα τα είδη που χρειάζονται ψήσιμο λιγότερο από 30 λεπτά. Όλα τα παραπάνω γυρίστε τα 1-2 φορές το πολύ, εκτός από τα λουκάνικα, που πρέπει να τα γυρίσετε από όλες τις πλευρές για να ψηθούν σωστά.

  8. Μεγάλα κομμάτια κρέατος, ενιαία κομμάτια από πανσετάκια, μπουτάκια κοτόπουλου ή ολόκληρο κοτόπουλο, μεγάλα κομμάτια χοιρινού, θέλουν ψήσιμο μακριά από τις φλόγες για να ψηθούν γλυκά και σωστά στο εσωτερικό τους. Προς το τέλος του ψησίματος ακουμπήστε τα στο πιο θερμό σημείο της ψησταριάς, για να καραμελώσουν εξωτερικά.

Δείτε τη συνταγή για τα σουβλάκια της εικόνας πατώντας εδώ
 
Πηγή: ethnos.gr
Φωτογραφία: Freepik

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Ευπρεπές Cooking & Decor