Μουσακάς με ψητά λαχανικά και γραβιέρα by Betty

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

O μουσακάς είναι ένα από τα πιο καλοκαιρινά και πιο ''ελληνικά'' φαγητά . Δεν χρειάζεται και πολλές  συστάσεις…είναι ένα φαγητό νόστιμο , απολαυστικό , χορταστικό και μυρίζει Ελλάδα και καλοκαίρι. Όλοι τον ξέρουμε , όλοι τον φτιάχνουμε κι όλοι το αγαπάμε. Αποφάσισα ωστόσο να επιχειρήσω μια παραλλαγή του στην προσπάθειά μου να αποφύγω το τηγάνι και τις πολλές θερμίδες που περιέχει αυτό το πολυπόθητο κομμάτι για να εμπλουτίσω τη γεύση του , δεδομένου ότι παραλείποντας το τηγάνι , χάνεις πολύ από τη νοστιμιά , έπρεπε  να σκεφτώ κάτι που να τον "βοηθήσει" κι αυτό ήταν η προσθήκη τυριών  και η ποικιλία ψητών λαχανικών….

Yλικά: (για ένα μέτριο ταψί 25x35)

5-6 μεγάλες φλάσκιες μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες

2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες κι αυτές

1 μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε φέτες 

1 κίτρινη + 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες στα 8

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250 γρ. τριφτή ντομάτα 

1 φρέσκια ντομάτα

2 κ.γλ. τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

Λίγα μπαλάκια μπαχάρι, μοσχοκάρυδο κι ένα μικρό στικ κανέλας

Αλάτι και πιπέρι

3/4 κούπας ελαιόλαδο (για τον κιμά)

Ηλιέλαιο για το ψήσιμο των λαχανικών

2 κούπες χοντροτριμμένο τυρί ημίσκληρο (τύπου τσένταρ ή κασέρι ή γκούντα)

1 δόση μπεσαμέλ (1 λίτρο γάλα) , τη συνταγή θα την βρείτε εδώ

Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένη κριθαροκουλούρα και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για την επιφάνεια

mousakas2mousakas3mousakas4mousakas5mousakas6mousakas7

Εκτέλεση:

-Ξεκινάμε με το ψήσιμο των λαχανικών. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250ο και πλένουμε και ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τα τοποθετούμε σε λεκάνη και τα αλατίζουμε.  Στη λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα και τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να σκεπάζονται καθόλου. Τα λαδώνουμε με το ηλιέλαιο , με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα βάζουμε στο φούρνο , στη μεσαία σχάρα να ροδοψηθούν. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά μας. 

-Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε απλωτή κατσαρόλα , ροδίζουμε στο λάδι  το κρεμμύδι με τον κιμά , σβήνουμε με το κόκκινο κρασί , προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό , αλατίζουμε , προσθέτουμε και τα μπαχαρικά μας , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου. Στο τέλος , δυναμώνουμε  λίγο τη φωτιά και περιμένουμε να "μελώσει" το φαγητό.

-Τέλος ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη βασική συνταγή και συναρμολογούμε το φαγητό στο ταψί μας  ως εξής:

Στρώνουμε μια στρώση από  τα λαχανικά μας και  συνεχίζουμε με λίγο από τον κιμά και πασπαλίζουμε μια ποσότητα από το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο: λαχανικά-κιμά-γραβιέρα-λαχανικά-κιμά-γραβιέρα κλπ , μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ , την οποία απλώνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και την τριμμένη φρυγανιά.

-Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά , στην κάτω σχάρα μέχρι να καλοψηθεί το φαγητό μας.

Περιμένουμε να σταθεί και να κρυώσει για μια ώρα περίπου και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ