Τάρτα με ποικιλία μανιταριών και καπνιστό τυρί Βερμίου

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Όλες οι αλμυρές τάρτες είναι υπέροχες και όλες μου αρέσουν  . Απολαμβάνω και τη διαδικασία της παρασκευής τους ….εεεε…..και τη γεύση τους ! Μου αρέσουν  γιατί " χωρούν” μέσα τους χίλια υλικά και χίλιες γεύσεις… Η συγκεκριμένη όμως είναι για μένα και το γούστο μου , μακράν η καλύτερη. Η ποικιλία των μανιταριών , το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αρωματικό σκορδάκι , η φρέσκια ρίγανη και το θρούμπι και τέλος το διακριτικό άρωμα του καπνιστού τυριού κάνουν το αποτέλεσμα απολαυστικό και ανεπανάληπτο!

Υλικά:

1 βάση για αλμυρή τάρτα

650 γρ. ποικιλία μανιταριών

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2-3 σκελίδες σκόρδο

100 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη

70 γρ. καπνιστό τυρί Βερμίου χοντροτριμμένο κι αυτό

6 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση (και όσο χρειαστεί για το σωτάρισμα των μανιταριών)

2 αυγά

100 γρ. ξινόγαλο ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (το ξινόγαλο είναι προτιμητέο)

1 χούφτα φρέσκια ρίγανη και φρέσκο θρούμπι

Αλάτι και πιπέρι

IMG 6061IMG 6062IMG 6063IMG 6064IMG 6065IMG 6067IMG 6070IMG 6071IMG 6072IMG 6073IMG 6082IMG 6087


Εκτέλεση:

-Πρώτα ετοιμάζουμε και ψήνουμε τη βάση της τάρτας (μπορούμε κι από  την προηγούμενη μέρα)

-Στη συνέχεια σωτάρουμε τα μανιτάρια ως εξής: Αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ , τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα ανακατεύουμε . Βάζουμε λίγο λάδι (1-2 κ.σ.) σε αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο πιο δυνατό . Όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από τα μανιτάρια , ίσα να καλύψουν τον πάτο του τηγανιού , ανακατεύουμε ζωηρά για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα  και τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο . Συμπληρώνουμε άλλο λίγο λάδι και συνεχίζουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα μανιταριών …κ.ο.κ.  Δε βάζουμε πολλά μανιτάρια μαζί , γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τα μανιτάρια δε θα προλάβουν να σωταριστούν αλλά θα βγάλουν υγρά και θα “βράσουν” . Έτσι λοιπόν , σωτάρουμε όλα τα μανιτάρια σε καυτό λάδι και δυνατή φωτιά , λίγα λίγα μέχρι να τα τελειώσουμε όλα .

-Ετοιμάζουμε τη γέμιση : στο ίδιο , αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι (6. κ.σ. ) και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο . Προσθέτουμε και τα σωταρισμένα μανιτάρια , ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν υγρά στο σκεύος . Αλατίζουμε με προσοχή γιατί έχουμε αλατίσει πριν τα μανιτάρια και θα προσθέσουμε και τα τυριά . Αποσύρουμε από τη φωτιά . Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε με σύρμα τα αυγά , προσθέτουμε το ξινόγαλο , τα τυριά και τέλος αδειάζουμε το περιεγχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να ενωθούν τα υλικά!

Όλα μαζί τώρα τα αδειάζουμε πάνω στην προψημένη τάρτα . Προσθέτουμε τα μυρωδικά (θρούμπι και ρίγανη) και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο μέχρι να δούμε ότι η τάρτα έχει πάρει ένα ρόδινο χρώμα (περίπου 45 λεπτά) .

Περιμένουμε λίγο να σταθεί , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ