Τη δημιουργία διευρυμένου δασικού οδικού δικτύου προτείνει, μεταξύ άλλων, η ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη για το σύμπλεγμα «Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης» για την περίοδο 2025-2034, που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Πύργου. Η μελέτη, μετά τις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δεδομένου ότι η περιοχή μελέτης, συνολικής επιφάνειας116.108 στρεμμάτων, αποτελεί ένα κρίσιμο οικοσύστημα, η διαχειριστική μελέτη αποσκοπεί στη συντήρηση και βελτίωση του δάσους, στην αποκατάσταση της κανονικότητάς του, στην αύξηση της ξυλαπόδοσής του, στη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξής του και στην εξασφάλιση της αναγέννησής του με τις μεθόδους που προτείνονται από τους μελετητές.
Μια εκ των βασικών προϋποθέσεων για τα παραπάνω, είναι η δημιουργία διευρυμένου δασικού οδικού δικτύου, για την σωστή διαχείριση του δάσους.
Η παρούσα κατάσταση
Το δασικό οδικό δίκτυο στο σύμπλεγμα Λαμπείας - Αστρά - Κρυόβρυσης, δεν είναι αρκετά διευρυμένο, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε όλα τα σημεία του δάσους. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχει το συγκεκριμένο δασικό σύμπλεγμα είναι πολλαπλά. Η ελλιπής όμως πρόσβαση δυσχεραίνει το έργο των επικαρπωτών του δάσους, καθώς όπως εντοπίζεται δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση μέσω δασικού δρόμου που να συνενώνει τους οικισμούς της Λαμπείας, του Αστρά, της Κρυόβρυσης και των Τσίπιανων. Το αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι: Η αδυναμία πραγματοποίησης δράσεων στην μελετώμενη περιοχή, η έλλειψη διαχείρισης του οικοσυστήματος, η εγκατάλειψη της ευρύτερης περιοχής από τον τοπικό πληθυσμό και ο περιορισμός της δυνατότητας παροχής προϊόντων και υπηρεσιών του δάσους.
Τι προτείνει η μελέτη
Σύμφωνα λοιπόν με τις επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή μελέτης, προτείνεται η διάνοιξη δρόμου από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος της Λαμπείας έως και το βόρειο τμήμα του οικισμού της Λαμπείας καθώς επίσης η σύνδεση του ορεινού τμήματος Λαμπεία - Αστρά με Κρυόβρυση. Το μήκος του προτεινόμενου προς διάνοιξη οδικού δικτύου στην τρέχουσα δεκαετία ανέρχεται προσεγγιστικά στα 50 χλμ και η διάνοιξη του στοχεύει στην διασύνδεση περιοχών του συμπλέγματος και στη διευκόλυνση της διαχείριση και προστασίας της περιοχής.
Επιπροσθέτως προτείνεται και η συντήρηση της βατότητας του υφιστάμενου δασικού δικτύου για μήκος 150 χλμ .
«Με την ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης για το συγκεκριμένο δασικό σύμπλεγμα, ολοκληρώνεται μια σειρά μεγάλων μελετών που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Πύργου, που έχουν μεγάλη διάρκεια στο χρόνο» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας. Έχει προηγηθεί η Διαχειριστική Μελέτη Δημοσίου Δασικού Συμπλέγματος Κάπελης - Φολόης – Πηνείας, για την ίδια περίοδο, και το Σχέδιο Αντιπυρικής Προστασίας
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για μας. Αποτελεί μια σύγχρονη απεικόνιση των δασών, πλήρη καταγραφή των τάσεων, των έργων υποδομής που υπάρχουν και όσων χρειάζεται να γίνουν στην πορεία» καταλήγει ο κ. Λάτττας.