Φροντιστήριο ΜΕ Mathisis
Φροντιστήριο ΜΕ Mathisis
Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Δασαρχείο Πύργου: Ετοιμάζεται επιστημονική μελέτη για το Μοναστηριακό Δάσος Σκαφιδιάς

Δασαρχείο Πύργου: Ετοιμάζεται επιστημονική μελέτη για το Μοναστηριακό Δάσος Σκαφιδιάς
Δημιουργήθηκε πριν 150 χρόνια για την προστασία της Ι.Μ. Σκαφιδιάς - Θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Δασολογικό Συνέδριο και σε ξενόγλωσσο έντυπο
Φροντιστήρια Ορόσημο - Θαλής
Φροντιστήρια Ορόσημο - Θαλής

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Το μυστικά της δημιουργίας και μορφολογίας του Μοναστηριακού Δάσους της Σκαφιδιάς αποτυπώνει σε μια επιστημονική μελέτη το Δασαρχείο Πύργου. Η μελέτη, που εκπονείται αυτή την περίοδο θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Δασολογικό Συνέδριο στα Ιωάννινα και θα δημοσιευθεί σε ξενόγλωσσο περιοδικό.

Οι εργασίες χαρτογράφησης και λήψης στοιχείων υπαίθριου ήδη εκτελούνται, με τον Δασάρχη Πύργου Δρ. Παναγιώτη Λάττα, να κάνει λόγο για ένα σπάνιο είδος δάσους, το οποίο δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τεχνητή αναδάσωση πουρναριών, πριν 150 χρόνια περίπου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προστατευτικό δάσος. Οι πατέρες της Ι.Μ. Σκαφιδιάς το δημιουργήσανε για να προστατέψουν το Μοναστήρι από τους θαλάσσιους ανέμους.

Dasos Skafidias 2

«Το Μοναστηριακό Δάσος Σκαφιδιάς, είναι ένα δάσος πουρναριού (Quercus coccifera) που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 150 χρόνια. Φυτεύτηκε από τους πατέρες του Μοναστηριού προκειμένου να το προστατέψουν από τον αέρα της θάλασσας. Επειδή βρίσκεται σε ιδιαίτερα εμβληματικό σημείο, μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου των ρωμαϊκών λουτρών έχει ένα έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι ένα ομήλικο δάσος πουρναριού το οποίο έχει προέλθει από τεχνητές αναδασώσεις μετά την επανάσταση του 1821. Και το ενδιαφέρον του είναι ότι δύσκολα βρίσκεις δάση πουρναριού κοντά στη θάλασσα, με τόσο ατομικοποιημένα δέντρα» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δρ. Λάττας.

Στη μελέτη καταγράφεται η χρονολογία, το ποιόν, η μορφολογία και η διαχείριση του δάσους αλλά προτάσεις για τη μελλοντική του χρήση. Σύμφωνα με τον Δρ. Λάττα, το Μοναστηριακό Δάσος Σκαφιδιάς αποτελεί έναν άριστο χώρο δασικής αναψυχής που μπορεί να συμβάλλει επιπλέον στην επισκεψιμότητα της περιοχής.

«Αυτό το δάσος ουσιαστικά είναι προστατευτικό. Μπορεί όμως να αναδειχθεί και ως δάσος αναψυχής. Αν συνδυαστεί με το χώρο των κατασκηνώσεων και τον μοναστηριακό τουρισμό μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα πάρκο αναψυχής. Να επενδύσουμε δηλαδή στην δασική αναψυχή και τον δασικό τουρισμό για να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής» καταλήγει ο Δασάρχης Πύργου.

Εκτός από το δάσος Σκαφιδιάς, ανάλογη μελέτη εκπονείται και για το παραποτάμιο δάσος του Αλφειού.

Dasos Skafidias 1

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Olympia Suites
Olympia Suites
Olympia Suites
Olympia Suites
vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24