Το ιδεώδες του εθελοντισμού καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα σε μια Πανεπιστημιακή κοινότητα, οι οποίες εξελίσσουν την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του ατόμου, μετέφεραν πέντε μέλη της εθελοντικής ομάδας φοιτητών «Έθεξις» του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Πύργο. Τα χαμογελαστά παιδιά, γεμάτα όνειρα για τη ζωή τους αλλά και μια καλύτερη ζωή για το κοινωνικό σύνολο, βρέθηκαν στην Ηλειακή πρωτεύουσα με αφορμή το 1ο Φεστιβάλ Νέων-Youth lab Pyrgos που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού.
Η Γεωργία Γεωργακοπούλου από το Τμήμα Λογοθεραπείας, ο Θάνος Γεωργακόπουλος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ο Γιάννης Σταματιάδης, φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, η Σιμέλα Τσίλη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και η Εύη Προδρομίτη του Τμήματος Νοσηλευτικής συμμετείχαν ενεργά στο Φεστιβάλ, μετέφεραν τις εμπειρίες και τα εφόδια που τους έχει προσφέρει ο εθελοντισμός και δίνουν μέσω του ilialive.gr πολύτιμες συμβουλές στους πρωτοετείς φοιτητές.
Οι δράσεις της εθελοντικής ομάδας «Έθεξις», που μετρά 500 μέλη, ιδρύθηκε το 2011 και έγινε θεσμός πριν πέντε χρόνια, δεν περιορίζονται μόνο στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Επεκτείνονται στην κοινωνία της Πάτρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
«Υλοποιούνται διάφορες δράσεις, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου. Στο χώρο του Πανεπιστημίου οι δράσεις έχουν κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Παράλληλα, κάνουμε πολλές ενημερώσεις στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πάτρα, εξορμήσεις σε χώρους Natura κ.α.
Επιπλέον φέτος, ξεκινήσαμε συνεργασία με τη δομή ανηλίκων μεταναστών και ουσιαστικά μέσω δράσεων προσπαθούμε να εντάξουμε τα παιδιά, στην κοινότητα της Πάτρας» λέει στο ilialive.gr ο Θάνος.
Από την ομάδα των πέντε σπουδαστών, κανένας δεν είχε επαφή με τον εθελοντισμό νωρίτερα παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. «Αυτό που ζήσαμε είναι πλέον κάτι πιο χειροπιαστό, με δράσεις μέσα από τις οποίες ήρθαμε σε επαφή με τη χειρονακτική εργασία, με εργαλεία, μάθαμε πώς να κάνουμε κατασκευές..»
Τι τους εξιτάρει περισσότερο ως μέλη αυτής της ομάδας; «Η επαφή με νέα άτομα με κοινούς στόχους και αξίες» απαντά ο Γιάννης για να συμπληρώσουν με ενθουσιασμό όλοι μαζί «Και σίγουρα, τα ταξίδια που κάνουμε με την εθελοντική δράση δεν συγκρίνονται με τίποτα!».
Όσο για τη συμβουλή που δίνουν στους πρωτοετείς φοιτητές, όλοι με μια φωνή συμφωνούν στη περαιτέρω συμμετοχή δράσεων που θα τους προσφέρει νέες εμπειρίες και ερεθίσματα, με τον Θάνο να καταλήγει: «Οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να καταλάβουν όσο το δυνατόν συντομότερα ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Δεν μπαίνουμε μόνο για να κάνουμε τα μαθήματα και να πάρουμε το πτυχίο. Και αν θέλουμε κάτι να γίνει, καλό είναι να πάρουμε οι ίδιοι την πρωτοβουλία. Γιατί όπως έλεγαν και στην Αρχαία Ελλάδα «Ο δήμος είμαστε εμείς!»





























