Χωρίς σαφείς απαντήσεις από την πλευρά του Υπ. Παιδείας, ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη του Υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου με εκπροσώπους φορέων της Ηλείας για την διερεύνηση δυνατότητας ίδρυσης Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό.
Η δήλωση του Υφυπουργού φανερώνει ότι το όλο ζήτημα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ μόλις χθες επιδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών ολοκληρωμένη πρόταση με τεκμηρίωση του αιτήματος για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την ίδρυση δύο ελληνόφωνων τμημάτων για Έλληνες φοιτητές συν δυο αγγλόφωνων τμημάτων, αντίστοιχου προγράμματος σπουδών, για ξένους φοιτητές
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί βιαστικά ή πρόχειρα. Δεν είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η λήψη γρήγορων αποφάσεων χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, μετά το τέλος της συνάντησης. « Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κινείται πάντα με βήματα σίγουρα και σταθερά, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα κάθε νέας πρωτοβουλίας».
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησαν ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας κ. Μαντζαβίνος, καθώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Χαράλαμπος Ροδόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν η βουλευτής Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ενώ ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος ενημέρωσε για την απουσία του λόγω υπηρεσιακού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκ μέρους των φορέων της Ηλείας ,παρευρέθηκαν στην συνάντηση ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ.κ. Αθανάσιος Β’, ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Στάθης Καννής, ο Δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κώστας Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κώστας Λεβέντης και ο Πρόεδρος της Πανηλειακής Κίνησης Πολιτών για τα ΑΕΙ, κ. Παναγιώτης Σκαρτσιάρης.
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη των Ηλείων αιρετών και φορέων ενημερώνοντας με επιστολή του προς τον Υφ. Παιδείας για το λόγο ότι δεν είχε προσκληθεί ο πρώην Πρόεδρος της Δ.Ο.Α και νυν Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε Ισίδωρος Κούβελος, που αποτελεί έναν από τους εταίρους στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί για την δημιουργία του Τμήματος Ολυμπιακών Σπουδών.
Τα επόμενα βήματα
Στο τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μελετηθούν και να σχεδιαστούν προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα σχετική απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση της σχολής και επόμενη συνάντηση, με την συμμετοχή του Υφυπουργού και εκ νέου όλων των φορέων, στην έδρα του Πανεπιστημίου, στην Πάτρα.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας μετά το τέλος της συνάντησης, δηλώνοντας αμφότεροι ότι η συνάντηση κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση.
«Ο υπουργός άκουσε τις αγωνίες μας και το δίκαιο αίτημά μας για την επιστροφή της Ηλείας στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καννής, και κατέληξε: «Η συνάντηση που είχαμε κινήθηκε προς την θετική κατεύθυνση και μπορούμε να πούμε ότι ανοίγει ο διάλογος για την αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας και παράλληλα ενός καθολικού αιτήματος για την Ηλεία. Φυσικά, η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε σύμμαχο και το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών»
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και φαίνεται να αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Η συζήτηση βασίστηκε στη μελέτη που έχει ήδη στη διάθεσή του το Πανεπιστήμιο Πατρών και η οποία πρόκειται άμεσα να προωθηθεί προς έγκριση στη Σύγκλητο. Ο Υφυπουργός Παιδείας αντιμετώπισε με πνεύμα συνεργασίας τη συγκεκριμένη πρόταση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της για την Ηλεία, και δεσμεύτηκε να ενημερώσει την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι, πρέπει να αρθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος της Ηλείας τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας ο μοναδικός νομός της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας εκτός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Πιστεύω ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίγει ένας γόνιμος διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί στην έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε να οδηγηθούμε σύντομα στην ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος ή Σχολής στην Ηλεία. Ένα αίτημα δίκαιο, αναγκαίο και ώριμο για τον τόπο μας».




























