Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Κόσμος

Ισπανία: Περίπου 32.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτη μέρα

Ισπανία: Περίπου 32.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτη μέρα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΡΑ/ QUIQUE GARCIA
Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν τη Δευτέρα κοντά στην Ταραγόνα - Έχει ζητηθεί από 18.000 ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν σήμερα να αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έκαψε από τη Δευτέρα περίπου 32.000 στρέμματα δασικής έκτασης κοντά στην Ταραγόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να διατηρήσουν την εντολή τους προς 18.000 κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτή τη νύχτα, εργαστήκαμε εντατικά (...) για να ολοκληρώσουμε το έργο να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά», αλλά «προς το παρόν, παραμένει ενεργή», σημείωσε η πυροσβεστική υπηρεσία σε ανάρτησή της στο X, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποίησε «τεχνικούς χειρισμούς» στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Στο μεταξύ «διατηρείται ο περιορισμός στα σπίτια», πρόσθεσε.

Η εντολή να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς αυτής, που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στην Ταραγόνα, αφορά συνολικά περίπου 18.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου εντελώς κλειστές στην κυκλοφορία παραμένουν τέσσερις οδικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με τους δασικούς φορείς της Καταλονίας, η έκταση που κάηκε λόγω της πυρκαγιάς αυτής φτάνει πλέον τα 32.000 στρέμματα, τα 11.250 από τα οποία στο φυσικό πάρκο ΕλςΠορτς στο Παούλς.

Εδώ και μέρες η Ισπανία αντιμετωπίζει θερμοκρασίες καύσωνα, που έχουν ξεράνει τη βλάστηση και αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών. Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), η Ισπανία έζησε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με μέση θερμοκρασία 23,6° Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία υπογράμμισεότι η συχνότητα των επεισοδίων καύσωνα έχειτριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στηνΙσπανία.

Το 2022, τρία εκατομμύρια στρέμματα καταστράφηκαν από πάνω από 500 πυρκαγιέςστηχώρα, αριθμόςρεκόρστηνΕυρώπη, σύμφωνα μετοΕυρωπαϊκόΣύστημα Πληροφόρησηςγια τις ΔασικέςΠυρκαγιές (Effis). Το 2024, ο αριθμός αυτόςμειώθηκε σαφώςστα περίπου 420.000 στρέμματα.

Πριν από μερικέςημέρες, η υπουργόςΟικολογικήςΜετάβασηςδήλωσεότι αναμένειένα "πολύδύσκολο" καλοκαίριστομέτωπο των δασικών πυρκαγιών.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις