Μικρή αλλά σημαντική «ανάσα» αποτελεί για λογιστές και φορολογούμενους-Νομικά και φυσικά πρόσωπα- η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε έως τις 21 Ιουλίου. Όπως τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης, η παράταση, αν και ολιγοήμερη, κρίθηκε απαραίτητη καθώς τις τελευταίες ημέρες το σύστημα υπολειτουργούσε λόγω υπερφόρτωσης.
«Εξ’ αρχής, θεωρούσαμε ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε ήταν εύλογο για την ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε όμως ότι ήταν επιβεβλημένες οι επιπλέον ημέρες προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Νταουλάρης, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
«Λόγω μεγάλου όγκου, το σύστημα δεν δεχόταν δηλώσεις σε ώρες αιχμής και αναγκάζονταν πολλοί συνάδελφοι να τις καταθέτουν ακόμη και τα μεσάνυχτα. Μέχρι και την Δευτέρα το σύστημα υπολειτουργούσε. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε για τους φορολογούμενους και κυρίως για το κράτος, γιατί βάσει αυτών απορρέουν όλες οι κοινωνικές πολιτικές, οι κρατικές επενδύσεις κ.α. Οπότε απαιτείται να λαμβάνεται με μεγάλη σοβαρότητα και όχι επιδερμικά» συνεχίζει ο κ. Νταουλάρης.
Όπως σημειώνει, πάνω από το 90% των φορολογουμένων στην Ηλεία έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωσή τους και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ροή, δεν θα χρειαστεί άλλη παράταση. Καταλήγοντας, σχολιάζει ότι για τις επόμενες χρονιές, απαιτείται η έναρξη να γίνει νωρίτερα και η λήξη λίγο αργότερα. «Φέτος για πρώτη φορά, είδαμε έναρξη και λήξη δηλώσεων και ένα διάστημα τεσσάρων μηνών για να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις. Μέσα σε ενάμιση μήνα υποβλήθηκε το 50% των δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Άρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα διάστημα 15 ημερών παραπάνω για την έναρξη και λήξη γιατί ούτε είναι θεμιτό να υποβάλλονται δηλώσεις αργά το βράδυ ούτε να βρίσκεται ένας ολόκληρος κλάδος σε καθεστώς «συμπίεσης» για μια τόσο σοβαρή διαδικασία».





























