Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Οικονομία

Ιδιωτικό χρέος: Σε νέο Μητρώο όλες οι οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και servicers – Τι αλλάζει

Ιδιωτικό χρέος: Σε νέο Μητρώο όλες οι οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και servicers – Τι αλλάζει Φωτογραφία: FREEPIK
Μια νέα ψηφιακή βάση δεδομένων για το ιδιωτικό χρέος ενεργοποιείται στις 20 Μαΐου, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τράπεζες, Δημόσιο και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με στόχο την πλήρη αποτύπωση των οφειλών, αλλά χωρίς αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων των οφειλετών
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

πρώτη ολοκληρωμένη «χαρτογράφηση» του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα περνά πλέον σε ψηφιακή εποχή. Από τις 20 Μαΐου τίθεται σε λειτουργία το νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω του οποίου η Πολιτεία θα αποκτά για πρώτη φορά συγκεντρωμένη εικόνα για τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τράπεζες, servicers, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργείται με στόχο την καταγραφή και την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιδιωτικού χρέους στη χώρα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες και διαχειριστές δανείων παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το πλαίσιο λειτουργίας του Μητρώου

 

Το πλαίσιο λειτουργίας του Μητρώου καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Τη διαχείριση της νέας βάσης δεδομένων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η βασική επιδίωξη του νέου συστήματος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης, ο οποίος θα επιτρέπει στο κράτος να καταγράφει την πορεία των ιδιωτικών οφειλών, να επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα και να αναπτύσσει μοντέλα πρόβλεψης για την εξέλιξη του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με την απόφαση, τα στοιχεία που θα αποστέλλονται στο Μητρώο δεν θα περιλαμβάνουν άμεσα αναγνωρίσιμα προσωπικά δεδομένα. Η ταυτότητα των οφειλετών θα προστατεύεται μέσω διαδικασίας ανωνυμοποίησης και ψευδωνυμοποίησης, ώστε να μην εμφανίζονται ονοματεπώνυμα ή ΑΦΜ.

Ειδικά για τον φορολογικό αριθμό, θα εφαρμόζεται ειδικός μηχανισμός κωδικοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει ότι διαφορετικές οφειλές ανήκουν στον ίδιο οφειλέτη, χωρίς όμως να είναι δυνατή η αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας.

Τα δεδομένα θα διατηρούνται για διάστημα έως και 20 ετών, ώστε να αξιοποιούνται σε μακροχρόνιες αναλύσεις για τη συμπεριφορά του ιδιωτικού χρέους, τις τάσεις αθέτησης πληρωμών και την αποτελεσματικότητα ρυθμίσεων ή εισπρακτικών μέτρων.

Ποια στοιχεία θα καταγράφονται

Στη νέα βάση θα καταγράφονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε οφειλή. Μεταξύ άλλων, θα εμφανίζονται το είδος και η κατηγορία της οφειλής, η κατάστασή της, το αρχικό ποσό, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο, καθώς και τυχόν εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις που συνδέονται με αυτήν.

Παράλληλα, θα καταχωρούνται πληροφορίες για ενεργές ρυθμίσεις, τις καταβολές που πραγματοποιήθηκαν ανά εξάμηνο, την τελευταία πληρωμή, αλλά και τυχόν δικαστικά ή διοικητικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Στο σύστημα θα υπάρχει ακόμη ειδική ένδειξη για οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην αποτύπωση των χαρακτηριστικών του ίδιου του οφειλέτη. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα αποστέλλονται στοιχεία όπως η χώρα διαμονής, ο τόπος κατοικίας και εργασίας, η νομική μορφή της επιχείρησης, ο βασικός ΚΑΔ δραστηριότητας, το μέγεθος της επιχείρησης και ο αριθμός εργαζομένων.

Για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχει επίσης ένδειξη σχετικά με το αν είναι άνεργοι, ενώ για τις επιχειρήσεις θα καταγράφεται εάν βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης και από πότε.

Οι προθεσμίες αποστολής στοιχείων

Το νέο Μητρώο θα τροφοδοτείται υποχρεωτικά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δύο φορές κάθε χρόνο. Η αποστολή στοιχείων θα γίνεται έως την 1η Μαΐου για τα δεδομένα του δεύτερου εξαμήνου του προηγούμενου έτους και έως την 1η Νοεμβρίου για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, για την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού προβλέπεται ειδική μεταβατική προθεσμία. Η πρώτη μαζική αποστολή στοιχείων, που αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου 2026.

Με τη συγκέντρωση των στοιχείων σε ενιαία ψηφιακή βάση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιδιώκει να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα για τη δομή και τη δυναμική του ιδιωτικού χρέους στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, το νέο εργαλείο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό πολιτικών διαχείρισης οφειλών, αλλά και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ρυθμίσεων και παρεμβάσεων που εφαρμόζονται στην αγορά.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις