Σαν γλυκόπιοτο κρασί ο «Μεθυστής» του Γιάννη Καλπούζου συνεπήρε το φιλαναγνωστικό κοινό του Πύργου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο, από το βιβλιοπωλείο Κορκολής, τον Σύλλογο Κρητών Πύργου και τις εκδόσεις «Χάρτινη πόλη».
Το βιβλίο «Μεθυστής Στα χώματα της Κρήτης», που ήδη βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων, μας μεταφέρει στην Κρήτη από το 1937 έως το 1945, στα χρόνια σαν αιχμηρές ακίδες, αλλά και με φωτεινά φτεροκοπήματα- όπως θα πει ο συγγραφέας. Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε το 2021, στην Κρήτη όταν παρουσίασε το βιβλίο του «Ραγιάς». Μέσα από βιωματικές αφηγήσεις φίλων του, πάρθηκε η απόφαση να γράψει ένα βιβλίο για την Μεγαλόνησο.
Και όπως σε όλα του τα βιβλία, ο Γιάννης Καλπούζος μπλέκει αρμονικά τη μυθοπλασία με ιστορικά γεγονότα.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ο Οδοντίατρος και ερασιτέχνης ηθοποιός-μέλος του ΘΟΠ Γιάννης Μανώλης και ο δημοσιογράφος Χρίστος Πλευριάς.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο «Μεθυστής: Στα χώματα της Κρήτης» εκτυλίσσεται με φόντο τη Δικτατορία Μεταξά, το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο, τη μάχη της Κρήτης, την ανηλεή γερμανική κατοχή στο νησί και την αντίσταση.
Τα φοβερά κι εγκληματικά αντίποινα των Γερμανών, η προπαγάνδα και η κατατρομοκράτηση του λαού, η κοινωνική ανισότητα, τα δόντια της πείνας, μαυραγορίτες, δωσίλογοι, καταδότες, άνθρωποι χωρίς κανέναν ηθικό και ιδεολογικό φραγμό, αλλά κι εκείνοι που, όταν στέκονται μπροστά σου, χαμηλώνεις το βλέμμα όπως στην κονταριά του ήλιου.
Και όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο : «Ξυπόλυτες αλήθειες και παπουτσωμένα ψέματα. Ανυπόταχτοι, αγωνιστές, σκιαγμένοι, υποκριτές, πολτοποιημένες συνειδήσεις, μίσος, απληστία και αχαριστία.
Η ψυχή της γυναίκας που χτυπήθηκε στο αμόνι της άνοιξης και του άντρα στο αμόνι του χειμώνα, ένα ματωμένο κροσσωτό κεφαλομάντιλο κι ο μεγαλύτερος πλούτος της ζωής: Δυο μάτια να σε θωρούν με λαχτάρα».
Ο Γιάννης Καλπούζος
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και από το 1983 ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα: «Ιμαρέτ», «Σάος», «Άγιοι και δαίμονες», «Ουρανόπετρα», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Ραγιάς», «Σέρρα», «Γινάτι», «Εράν», «Καλντερίμι» και «Μεθυστής». Το «Ιμαρέτ» κυκλοφορεί και διασκευασμένο σε εφηβικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Επίσης έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές, οι οποίες εμπεριέχονται μαζί με πενήντα νέα ποιήματα στον τόμο: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΠΟΙΗΣΗ 2000-2017», τη συλλογή διηγημάτων: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και στίχους για 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Να ‘σουν θάλασσα», «Τι μου ‘χει φταίξει τι μου ‘χει λείψει», «Δέκα μάγισσες» και «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα».
Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας.
Το μυθιστόρημα «Σέρρα» τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μυθιστορήματος Μικρασιατικού Περιεχομένου για τα έτη 2016-2018 και έχει μεταφραστεί στα αλβανικά.
Τα μυθιστορήματα «Γινάτι» και «Εράν» τιμήθηκαν με το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2019 και 2021 αντίστοιχα.
Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ» τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στα πολωνικά, στα τουρκικά, στα αραβικά, στα αγγλικά από ελληνικό εκδοτικό οίκο και στα αλβανικά.