Έχει πετάξει πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει βρεθεί μέσα στη λίμνη της Καστοριάς και του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Έχει «κόψει» την ανάσα πολλών όταν εμφανίστηκε στα Μετέωρα αλλά και δίπλα στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Η Έλενα Ξυδιά με το πιάνο και τις νότες της χαρίζει μοναδικές εμπειρίες μουσικής και θεάματος. Και μια τέτοια εμπειρία θα προσφέρει στην εν πλω συναυλία που θα δώσει την Κυριακή 27 Ιουλίου στο Κατάκολο.
Κάθε συναυλία της Έλενας Ξυδιά αποτελεί όχι μόνο άρτιο καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν που «ταξιδεύει» τα ωραιότερα σημεία της χώρας μας σε όλο τον κόσμο μέσω των social media και Διεθνών Φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν οι παραγωγές. Πάντα μαζί με τον στενό της συνεργάτη και σκηνοθέτη του piano project επιλέγουν τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας για να ερμηνεύσει η Έλενα στο πιάνο γνωστές μελωδίες κλασικών και νεώτερων συνθετών. Ο Πύργος και το Κατάκολο είναι η πρώτη στάση που κάνουν στην Πελοπόννησο και όπως μας λέει παρακάτω, τόσο η συναυλία όσο και το βίντεο με τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά σημεία της περιοχής θα είναι κάτι μοναδικό.
Το piano project είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχε» εδώ και 5 χρόνια την Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την προώθηση και την τουριστική διασύνδεση των ομορφότερων σημείων της χώρα μας, την ανάδειξη της τοπικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ποικίλους τρόπους. Έχει αποσπάσει πάνω από 17 διεθνή βραβεία και κάθε ζωντανή εμφάνιση της Έλενας είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη. Το μόνο που μένει ίδιο είναι η τέχνη να γίνεται μια εμπειρία ζωής….
«Ακούει κάποιος συναυλία με πιάνο και ίσως να φαντάζεται ένα αυστηρό πλαίσιο διοργάνωσης. Εμείς το έχουμε «σπάσει» αυτό. Παίρνουμε το πιάνο-παρ’ όλο που είναι ένα πολύ δύσκολο όργανο για να μεταφερθεί-και δημιουργούμε συναυλιακούς χώρους έξω από τα δεδομένα» δηλώνει η Έλενα Ξυδιά στο ilialive.gr και μας αποκαλύπτει τι θα δούμε αλλά και τι θα ακούσουμε το βράδυ της Κυριακής στο Κατάκολο. Μας μιλάει για την περιοχή μας και τις ομορφιές που ανακάλυψε, το σκεπτικό πίσω από κάθε εντυπωσιακή εμφάνιση, την απόφασή της να εγκαταλείψει μια «στρωμένη» δουλειά στον Οικονομικό τομέα και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μεγάλη της αγάπη, τη μουσική και τις δύο κόρες της που λατρεύει.
«Έχουμε ήδη επισκεφθεί το Κατάκολο για τις ανάγκες της εκδήλωσης και πραγματικά μαγευτήκαμε από το τοπίο και το χώρο που θα γίνει η εν πλω συναυλία. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και μαγική βραδιά που θα μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει. Αντίθετα με ό,τι πιστεύει η πλειοψηφία πως θα ακούσει σε ένα κονσέρτο πιάνου, καθώς συνήθως το μυαλό μας πάει σε κλασικό ρεπερτόριο συνθετών που απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό, εμείς θα κάνουμε κάτι μοναδικό. Θα ερμηνεύσουμε κλασικούς, έλληνες συνθέτες κυρίως. Θα υπάρχει μια νοσταλγική ατμόσφαιρα».
Πρόσφατα βρεθήκατε και στον Πύργο όπου κάνατε σειρά γυρισμάτων για τις ανάγκες του piano project. Μιλήστε μας για τις εντυπώσεις που αποκομίσατε.
«Μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη με περίμενε. Εξ’ αρχής θέλαμε να κάνουμε ένα βίντεο και συναυλία στην Πελοπόννησο και η αρχή γίνεται από τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή. Είδαμε υπέροχα τοπία, όπως το Δέλτα του Αλφειού με το πρώτο φως της ημέρας, ξεναγηθήκαμε στην πόλη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου… Δεν έχει ολοκληρωθεί το βίντεο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ξανακάνουμε πλάνα για να το ολοκληρώσουμε. Αυτό που μένει κάθε φορά στα ταξίδια μας, και συνέβη και στον Πύργο, είναι οι δεσμοί που δημιουργούμε με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και συναντάμε κάθε φορά. Έχουμε πλέον δικούς μας ανθρώπους παντού. Όπου και να πηγαίνουμε γνωρίζουμε ανθρώπους που μας αγκαλιάζουν με πολλή μεγάλη χαρά, μας υποδέχονται και μας ξεναγούν, και μέσα απ’ όλη αυτή την ιστορία αυτό είναι το σημαντικότερο.
Η εμφάνιση σας, το ντύσιμο, το στήσιμο της συναυλίας και ο τρόπος που επικοινωνείτε τη μουσική σας είναι κόντρα στα στερεότυπα που έχουμε συνηθίσει. Υπήρξε ποτέ ο προβληματισμός μήπως η ελκυστική και εντυπωσιακή εικόνα υποσκελίσει την μουσική;
«Η παιδεία μου είναι απόλυτα κλασική, ακολουθώντας τα δεδομένα του Εθνικού Ωδείου. Όταν ξεκίνησα να παίζω στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς εκεί εργάζομαι σε μόνιμη βάση, τότε ξεκίνησα να ασχολούμαι με πιο ανάλαφρο ρεπερτόριο που δεν είχα αγγίξει ποτέ. Όσον αφορά στην εμφάνιση, είναι ένα «πακέτο» του piano project καθώς ουσιαστικά βλέπουμε έναν ρόλο. Όλο αυτό «χτίστηκε» από το περιβάλλον που βρισκόμαστε κάθε φορά… Μουσική και εικόνα έχουν παντρευτεί, συνδυάζονται, και εκτιμώ ότι αυτό που έχει κερδίσει τον κόσμο είναι αυτός ο πρωτοποριακός συνδυασμός, τουλάχιστον στην Ελλάδα»
Με τον πολύ εντυπωσιακό και έξω από τα κοινότυπα τρόπο, έχετε καταφέρει να επικοινωνήσετε ένα δύσκολο είδος μουσικής με ένα επίσης δύσκολο μουσικό όργανο. Πιστεύετε ότι όλο αυτό μπορεί να είναι ένα πρότυπο για νέα παιδιά να στραφούν προς την κλασική μουσική;
Χαίρομαι πάρα πολύ που το λέτε αυτό, γιατί θεωρώ προσωπική μας επιτυχία το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει το 2025 να φέρουμε στα «αφτιά» της νέας γενιάς αλλά και των μεγαλύτερων, ηχοχρώματα που δύσκολα θα άκουγαν σε άλλη περίπτωση. Και φυσικά υπάρχουν πολλά νέα παιδιά και γονείς που απευθύνονται μέσω των σόσιαλ και με ρωτούν πώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι. Η απάντησή μου είναι πως, είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς το να παίζεις πιάνο στην Ελλάδα, στην εποχή μας, δεν υπάρχει σαν θέση εργασίας. Είναι διαφορετικά σε μια ευρωπαϊκή χώρα με άλλη κουλτούρα. Εδώ, το να πεις ότι «εγώ θέλω να παίζω πιάνο» είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Όμως, είμαι το ζωντανό παράδειγμα του, αν θελήσεις κάτι πάρα πολύ και το προσπαθήσεις μπορείς ακόμη και μόνος σου να δημιουργήσεις αυτή τη θέση εργασίας. Τίποτα δεν πρέπει να παρατάμε, και φυσικά να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να τολμάμε ακόμη κι αν αποτύχουμε. Σημασία έχει η προσπάθεια.
Όπως και εσείς, από τις Οικονομικές σπουδές τελικά κάνετε αυτό που πάντα θέλατε…να παίζετε πιάνο! Πως ήταν όμως τα πρώτα χρόνια όταν ακροβατούσατε ανάμεσα σε ένα τεχνοκρατικό επάγγελμα και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες;
«Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένας παράξενος συνδυασμός. Εγώ πάντα ήμουν μια άριστη μαθήτρια στο σχολείο, πέρασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο καθώς προέρχομαι από οικογένεια οικονομολόγων. Οπότε θεωρητικά ακολούθησα τα χνάρια της οικογένειας που τελικά δεν μου ταίριαζε καθόλου. Ασχολούμαι με το πιάνο από πολύ μικρή ηλικία. Δεν το εγκατέλειψα ποτέ αλλά και ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα το ακολουθήσω επαγγελματικά και μάλιστα θα στηθεί ολόκληρη καριέρα πάνω σ’ αυτό. Κάποια στιγμή, και εφόσον είχα εργαστεί αρκετά στον οικονομικό τομέα, ψυχολογικά δεν ήμουν ικανοποιημένη από το συγκεκριμένο lifestyle…κλεισμένη σε ένα γραφείο. Κατέληξα ότι δεν είναι αυτό που ήθελα για τη ζωή μου και απλά κάποια στιγμή παραιτήθηκα και είπα «τώρα θα ασχοληθώ μ’ αυτό που αγαπώ, την μουσική». Το οποίο τότε σαν ιδέα και σαν απόφαση ζωής ήτανε πολύ περίεργη και πολλοί απόρησαν μαζί μου. Όμως κάπως έτσι, και στην πρώτη καραντίνα που δυσκόλεψαν τα πράγματα, προέκυψε αυτή η θετική έκβαση για εμάς. Τότε πήραμε την απόφαση με τον Πασχάλη Μάντη, να ξεκινήσουμε το piano project. Η ιδέα ήταν, εφόσον απαγορευόταν να συγκεντρωθούμε σε εσωτερικούς χώρους πήραμε το πιάνο και το τοποθετήσαμε σε όμορφους εξωτερικούς χώρους….
Είστε μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Τι σας λένε όταν βλέπουν όλες αυτές τις όμορφες και παραμυθένιες εικόνες;
Οι κόρες μου, μέχρι σε μικρότερη ηλικία το θεωρούσαν λίγο δεδομένο. Δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Σιγά-σιγά ενδιαφέρονται περισσότερο από το πού θα είναι το πιάνο, το τοπίο, τί θα φορέσω... Νομίζω και θέλω να πιστεύω ότι είναι υπερήφανες για την μαμά τους, παρ’ όλο που είναι ένα project που πολλές φορές μας κρατάει μακριά γιατί έχει πολλά ταξίδια. Νομίζω όμως ότι τους δίνω ένα καλό πρότυπο μητέρας. Μια μητέρα ευτυχισμένη που κάνει αυτό που αγαπά και θέλω να πιστεύω ότι μένουν περισσότερο σ’ αυτό. Στο Κατάκολο θα τις έχω μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί πολύ σπάνια καταφέρνω να έχω τα κορίτσια μαζί μου στις συναυλίες.
Τελικά ο τίτλος σας «Ιπτάμενη πιανίστα» θα σας ακολουθεί για καιρό;
Για να είμαι ειλικρινής, που αρέσει αυτός ο τίτλος και μου δίνει μια «ταυτότητα». Είναι αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι και το αποδέχομαι με μεγάλη χαρά. Και όσοι το έχουν ως απορία, βλέπουν το βίντεο με την ιπτάμενη σκηνή πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών και καταλαβαίνουν….





























