Η οργανωμένη διαχείριση της επισκεψιμότητας μπαίνει στο επίκεντρο για δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηλείας, τον Ναό Επικούριου Απόλλωνα και το Κάστρο Χλεμούτσι, στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων .
Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου τμήματος, θα εκπονηθεί μελέτη για τη ροή των επισκεπτών κατά την είσοδο στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους, και συνολικά σε 78 χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η παρέμβαση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου και «ζωνών ελεγχόμενης εισόδου», με βασικό στόχο τόσο την προστασία των μνημείων όσο και την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Η μελέτη θα εξετάσει τον τρόπο προσέλευσης και κίνησης του κοινού, προτείνοντας πρακτικές λύσεις για την αποφυγή συνωστισμού και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των χώρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μνημεία υψηλής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όπως ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα και το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι.
Όπως τονίζεται, η ολοκλήρωση της μελέτης αποτελεί κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση σύγχρονων πρακτικών διαχείρισης επισκεπτών, που ήδη εφαρμόζονται σε κορυφαίους εγχώριους και διεθνείς πολιτιστικούς προορισμούς.

























