Παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι

tsoureki politico freepic

Το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το κορυφαίο του είδους. Οι ίνες στην υφή του, η ευωδιά από τη μαστίχα και το μαχλέπι και η χαρακτηριστική κρούστα που διαχωρίζεται λιγάκι από την ψίχα του, είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και να αποτελεί σταθερή επιλογή κάθε Πάσχα και όχι μόνο!!

Μπορεί να συνοδέψει ευχάριστα τον καφέ ή το ρόφημά σου, να αποτελέσει το πρωινό μεγάλων και μικρών ή να συνδυαστεί με άλλα υλικά και να μεταμορφωθεί σε ένα πεντανόστιμο Πασχαλινό γλυκό. Φυσικά, παραμένει πάντα μια εξαιρετική επιλογή και μόνο του, μιας και η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη!!

Ανακαλύψαμε για σένα την πιο νόστιμη, παραδοσιακή συνταγή για πολίτικο τσουρέκι και στην παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως…

farma ilias easter23

Τα υλικά που θα χρειαστείς για 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

100 γρ. νωπή μαγιά  

120 γρ. γάλα πολύ ζεστό

200 γρ. βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό)

400 γρ. ζάχαρη

120 γρ. νερό χλιαρό

 1 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο (προτιμήστε να το τρίψετε εσείς για πιο έντονο άρωμα)

1 κ.γ. μαστίχα τριμμένη (προτιμήστε να την τρίψετε εσείς για πιο έντονο άρωμα)

1 κ.γ. γλυκάνισο

½ κ.γ. αλάτι

5 αυγά

1 κ.σ. καλαμποκέλαιο

Λευκό & μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα

athanasoulis easter23

Εκτέλεση συνταγής

Προσθέτουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε  1 κουταλιά από τη ζάχαρη και 1 κουταλιά από το αλεύρι, τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να φουσκώσει.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον γλυκάνισο, το αλάτι και το καλαμποκέλαιο. Προσθέτουμε, επίσης, το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Σπάμε τα 4 από τα 5 αυγά, τα ανακατεύουμε κι αυτά με τα υπόλοιπα υλικά και το 2ο μίγμα μας είναι έτοιμο.  

Ενώνουμε τα 2 μίγματα και ανακατεύουμε με τα χέρια, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι. Προσοχή!! Δεν χρησιμοποιούμε μίξερ. Αφού ενοποιηθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά και το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια διπλώνοντας το ζυμάρι, όχι όμως πάρα πολύ, παρά μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και περιμένουμε να φουσκώσει μέχρι -σχεδόν- να διπλασιαστεί. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τη θερμοκρασία δωματίου.

Αφού λοιπόν φουσκώσει, κόβουμε το ζυμάρι μας σε 3 μέρη (αν θέλουμε να κάνουμε 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους) ή σε 2 μέρη (αν θέλουμε να κάνουμε 2 μεγάλα) και το κάθε ένα από αυτά στη συνέχεια το μοιράζουμε σε 3 λωρίδες. Ενώνουμε τις άκρες από τις 3 λωρίδες και ξεκινάμε να τις  πλέκουμε μεταξύ τους σαν να φτιάχναμε μια πλεξίδα στα μαλλιά μας.

psichogios 1130x300 easter 2022

Ξεχωρίζουμε μόνο τον κρόκο από το 5ο αυγό, τον διαλύουμε με ελάχιστο νεράκι, αλείφουμε τα τσουρέκια μας (όσο πιο πολύ αυγό βάλουμε τόσο πιο σκουρόχρωμα θα βγουν) και πασπαλίζουμε με το λευκό και μαύρο σουσάμι. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170οC. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα για περίπου 35-40 λεπτά. Προσοχή!! Ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, οπότε παρακολουθούμε τα τσουρέκια μας, χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.

Αφού ψηθούν, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθούν.  

Καλή σας επιτυχία!!

Κεντρική φωτογραφία από mdjaff στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo