Σιροπιασμένο τσουρέκι με καρύδια και σοκολάτα

tsoureki siropiasmeno sokolata karydia freepic

Κλασικό, πολίτικο ή γεμιστό το αγαπημένο μας τσουρέκι είναι τόσο συνυφασμένο με το Πάσχα που δεν λείπει από καμία κουζίνα!! Είτε το φτιάξουμε μόνες μας είτε το αγοράσουμε έτοιμο, είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που λατρεύουμε να τρώμε με χίλιους τρόπους…

Θα το «βουτήξουμε» στο γάλα ή τον καφέ μας, θα του προσθέσουμε το άλειμμα που προτιμάμε, θα το φρυγανίσουμε, θα το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να δημιουργήσουμε άλλο γλυκό και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας…

Εμείς ανακαλύψαμε για εσάς μια εξαιρετική συνταγή για γεμιστό σιροπιασμένο τσουρέκι, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτό το Πάσχα, αφού είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές που δοκιμάσαμε ποτέ!!

Η πρώτη ματιά προϊδεάζει για τη γευστική πανδαισία που πρόκειται να γευτείτε και με μια δοκιμή θα έρθει και η επιβεβαίωση. Η πλούσια γέμιση σοκολάτας - καρυδιών σε συνδυασμό με τα αρώματα από μαστίχα, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, ειλικρινά θα ξετρελάνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε (για 2 τσουρέκια):

550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

15 γρ. μαγιά ξηρή

150 γρ. βούτυρο

150 ml νερό

1 ½  κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

2  γρ. μαστίχα

10 γρ. μαχλέπι

2  βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. μέλι

ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι

2 αυγά

ab kapos 1130x300 easter 2021

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:

150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

45 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

30 γρ. κακάο

100 γρ. καρύδια

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

160 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

160 ml νερό

Εκτέλεση συνταγής:

Ας ετοιμάσουμε πρώτα τη ζύμη μας…

Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, το νερό και λίγο από το αλεύρι (περίπου 50 γρ.) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν.  

Τοποθετούμε στο μικρό multi blender τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια για να τα θρυμματίσουμε. Έτσι πετυχαίνουμε να έχουμε πιο έντονα τα αρώματά τους απ’ ότι αν τα αγοράζαμε εξ’ αρχής σε σκόνη.

deyapy easter23

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με τα 100 γρ. από το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο μπολ με τη μαγιά που έχει φουσκώσει, μαζί με το μίγμα μπαχαρικών και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε και τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ (με το γάντζο), σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ, ρίχνουμε στο μίγμα σιγά σιγά, σε κομμάτια, τα τελευταία 50 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση παγωμένο). Αφού απορροφηθεί και το τελευταίο, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1-2 ώρες να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 2 κομμάτια και πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.

Τοποθετούμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα μπολ και λιώνουμε είτε σε μπεν μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μίγμα στα δύο.

Ώρα να συνθέσουμε τα τσουρέκια μας…

Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού, διπλώνουμε και ανοίγουμε ξανά το κάθε κομμάτι ζύμης που έχουμε ξεχωρίσει για τα 2 τσουρέκια μας. Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές την ίδια διαδικασία, για να δημιουργήσουμε τις χαρακτηριστικές ίνες στα τσουρέκια μας.

Ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα και με μια σπάτουλα απλώνουμε τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε με τα μισά καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Βάζουμε τα ρολά στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση.

xenofos easter

Με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος, έτσι που να εμφανιστούν οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με τη γέμιση προς τα πάνω, για να μην χυθεί κατά το ψήσιμο.

Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα, προσέχοντας και πάλι τα ανοίγματα της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μη χύνεται.

 Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα του κέικ και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με την άλλη μισή ζύμη.

Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά με 1 ώρα.

Ψήνουμε για 20-30 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να αλλάζει από φούρνο σε φούρνο), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα και εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη το σιρόπι μας είναι έτοιμο και το χωρίζουμε  στα δύο. 

Αφαιρούμε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε με προσοχή.

Μόλις κρυώσουν καλά μπορούμε να σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία από Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo