Αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, νόστιμα & ζουμερά

arnisia paidakia freepik

Πάσχα σημαίνει αρνί στη σούβλα, όσον αφορά το φαγητό και σίγουρα είναι ένα «νοστιμότατο» έθιμο, που όμως δεν είναι πάντα βολικό.

Αν είμαστε μεγάλη οικογένεια ή έχουμε πολλούς καλεσμένους είναι μια χαρά επιλογή για το Πασχαλινό γεύμα. Αν όμως είμαστε λίγα άτομα, το μόνο σίγουρο είναι το αρνί δεν θα καταναλωθεί και θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες να τρώμε αρνί με κάθε τρόπο και συνδυασμό, για να μην πάει χαμένο…

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα γευτούμε το λατρεμένο μας έδεσμα λόγω… ποσότητας. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, με ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από αυτό της σούβλας κι εμείς σου έχουμε τον καλύτερο: Πεντανόστιμα, ζουμερά αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα!!

Τρυφερά και γευστικά, με εκείνη τη λεπτή γραμμή λίπους να τα αγκαλιάζει περιμετρικά και να τραγανίζει καθώς ψήνονται, δικαίως αποκαλούνται από κάποιους «αλμυρή αμαρτία», αφού θα τρελάνουν τους γευστικούς σας κάλυκες από την πρώτη κιόλας μπουκιά. 

Τα «μυστικά» για τα τέλεια παϊδάκια είναι 3: καλό κρέας, κατάλληλο μαρινάρισμα και σωστό ψήσιμο.

aigli easter23

Πώς να διαλέξετε το σωστό κομμάτι κρέατος για νόστιμα και μαλακά αρνίσια παϊδάκια

Καταρχάς, να το αγοράσετε από τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας που τον ξέρετε, τον εμπιστεύεστε και σίγουρα θα σας δώσει φρέσκο, ποιοτικό κρέας.

Τα παϊδάκια προέρχονται ή από τα πλευρά του αρνιού ή από το μπούτι.

Αυτά από τα πλευρά έχουν λεπτό, μακρύ κόκαλο με λίγο κρέας και αρκετό λίπος κατά μήκος, που καταλήγει σε κυκλικού σχήματος ψαχνό. Πρέπει να έχουν πάχος περίπου 1 εκατοστό και να είναι όλα κομμένα στο ίδιο μέγεθος, κατά το δυνατόν.

Τα παϊδάκια από το μπούτι του αρνιού είναι συνήθως οβάλ, με στρογγυλό κόκαλο στο κέντρο και περισσότερο κρέας. Κόβονται σε πάχος περίπου 1,5 εκατοστού και πρέπει και σ’ αυτά η κοπή να είναι όσο γίνεται ομοιόμορφη.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος παϊδάκι. Ο καθένας επιλέγει αυτό που του αρέσει περισσότερο γευστικά…

Extra tip: Στα παϊδάκια από μπούτι, μην παραλείψετε κατά το πλύσιμο του κρέατος, να αφαιρέσετε προσεκτικά όλα τα θραύσματα από το κόκαλο που μπορεί να υπάρχουν, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

antonopoulos 1130x300 easter 2021

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για τα αρνίσια παϊδάκια;

Οι μαρινάδες περιέχουν έναν «σοφό» συνδυασμό λιγοστών αλλά εξαιρετικών υλικών, που ενώ δεν μαλακώνουν ιδιαίτερα τις ίνες του κρέατος, εντούτοις τις εμποτίζουν με νοστιμιά και με την απαραίτητη υγρασία, με αποτέλεσμα να δέχονται πιο εύκολα τη θερμότητα του ψησίματος, συντομεύοντας το χρόνο παραμονής στη φωτιά.

Θα μοιραστούμε μαζί σας την πιο «σωστή» μαρινάδα για αρνίσια παϊδάκια και μάλιστα με σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες για να έχετε πάντα το ίδιο εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!!

Για 2 κιλά παϊδάκια θα χρειαστείτε:

1 ½ κ.σ. ξερή ρίγανη ή θυμάρι

70 γρ. μουστάρδα (μέτρια ή πικάντικη, κατά βούληση)

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλάτι – πιπέρι

70 ml ελαιόλαδο

Αφού πλύνουμε και στραγγίξουμε καλά τα παϊδάκια, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το αλάτι και τη ρίγανη ή το θυμάρι, αναλόγως τι έχουμε επιλέξει.

Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το λάδι, με τη μουστάρδα, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Περιχύνουμε με το μίγμα τα παϊδάκια, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να μαριναριστούν.

omonoia easter23

Πώς να ψήσετε σωστά τα παϊδάκια

Η καλύτερη επιλογή είναι να ψήσετε τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, για να γίνουν τραγανιστά και καπνιστά.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο καλοψημένο σας αρέσει να είναι το αρνί. Σε πολλούς αρέσει το ελαφρώς ψημένο κρέας (rare) και άλλοι το προτιμούν καλοψημένο (well done)… Σε γενικές γραμμές, υπολογίστε ότι θα χρειαστούν περίπου 15-20 λεπτά ψησίματος.

Φροντίστε να τοποθετήσετε τη σχάρα σας σε ύψος 8-10 εκατοστών πάνω από τα κάρβουνα και αφού κάψει για περίπου 10 λεπτά να την περάσετε με μια λεμονόκουπα και λίγο λάδι για να μην κολλήσουν τα παϊδάκια.

Η θράκα πρέπει να είναι καλά «χωνεμένη», σε μέτρια έως δυνατή θερμοκρασία.

Τοποθετείτε τα παϊδάκια επάνω στη σχάρα και ψήνετε για περίπου 5 λεπτά από τη μια πλευρά. Όταν δείτε ότι ξεκολλάνε από τη σχάρα και το λίπος τους αρχίζει να λιώνει και να στάζει πρέπει να τα γυρίσετε.

Ψήνεται για άλλα 5 λεπτά και από την άλλη μεριά και για τα επόμενα 5-10 λεπτά περίπου, γυρίζετε μερικές φορές ακόμη, ανάλογα και με το πάχος του κρέατος και το πόσο καλοψημένο το θέλετε.

Extra tip: Καθώς το λίπος θα λιώνει θα είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, οπότε θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα να σβήνετε τις φλόγες για να μην σαν καούν τα παϊδάκια.

Σερβίρετε σε μια πιατέλα, προαιρετικά περιχύνετε με χυμό λεμονιού και… Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία από KamranAydinov στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo