Τούρτα παγωτό με γεύση σοκολάτα – μωσαϊκό & φρούτα του δάσους

chocolate cheesecake freepik

Ποιος δεν θυμάται από την παιδική του ηλικία τη λαχτάρα που νιώθαμε μέχρι να έρθει το Πάσχα για να φάμε το πρώτο μας παγωτό;; Και μαζί κι εκείνη την επική ατάκα των γονιών που ήθελαν να μας αποτρέψουν «για να μην κρυώσει ο λαιμός μας»: Είναι νωρίς ακόμα για παγωτό. Έχουν ακόμη τα περσινά στα περίπτερα...

Ένας μύθος της παιδικής μας ηλικίας που καταρρίφθηκε παταγωδώς μεγαλώνοντας, αλλά μας άφησε την ίδια λαχτάρα για το πρώτο παγωτό…

Ήταν όμως το ίδιο το παγωτό που λαχταρούσαμε τόσο;; Ξεκάθαρα όχι, παρά την εθιστική γεύση του…

Το πρώτο παγωτό σήμαινε, με έναν τρόπο, την έναρξη του καλοκαιριού κι ας ήταν ακόμη πολύ νωρίς… Σήμαινε ότι ο καιρός ήδη γλύκανε αρκετά, τα κοντομάνικα ξεκίνησαν δειλά δειλά να βγαίνουν από την ντουλάπα και η περίοδος της απόλυτης ξεγνοιασιάς επιτέλους πλησίαζε!!

Νομίζω πως ακόμη και τώρα, ως ενήλικες πια, κάπως έτσι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας: Πάσχα = 1ο παγωτό = Ανεπίσημη έναρξη καλοκαιριού!! Γι’ αυτό και επιλέξαμε να σας προτείνουμε μια φανταστική συνταγή γι’ αυτό το Πάσχα, που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας και θα σας κάνει να νιώσετε για λίγο πάλι παιδιά…

Υπέροχη τούρτα παγωτό με γεύση σοκολάτα, με λαχταριστή βάση από αγαπημένο μωσαϊκό, επικάλυψη από γκανάζ σοκολάτας bitter και décor με φρούτα του δάσους και φράουλες!! Μια πανδαισία γεύσεων, ειδικά για τους λάτρεις της σοκολάτας, που θα εξιτάρει τους γευστικούς σας κάλυκες…

auto parts easter23

Για το μωσαϊκό θα χρειαστείτε:

100 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη (50-55% κακάο)

60 ml γάλα (πλήρες)

50 γρ. ζάχαρη

1 κρόκο αυγού (ή 2 αν είναι πολύ μικρό)

125 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

½ πακέτο μπισκότα  τύπου Πτι-μπερ

20 γρ. μαύρο ρούμι

Extra tip: Αν διπλασιάσετε τις παραπάνω δοσολογίες, έχετε μια κανονική δόση μωσαϊκού, σε περίπτωση που θέλετε να το φτιάξετε και ξεχωριστά κάποια άλλη φορά!!

adamopoulos 1130x300 easter 2022

Για το παγωτό σοκολάτα θα χρειαστείτε:

200 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

120 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη (70% κακάο)

250 ml φρέσκο γάλα (πλήρες)

80 γρ. ζάχαρη

20 γρ. κακάο σκόνη

30ml μαύρο ρούμι

Για την γκανάζ σοκολάτας θα χρειαστείτε:

300 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη (50-55% κακάο)

200 ml γάλα (πλήρες)

farma ilias easter23

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστείτε:

Φρέσκα φρούτα του δάσους & φράουλες σε φέτες

Εκτέλεση συνταγής:

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα το πρωί, επειδή το γλυκό μας θα χρειαστεί να παραμείνει για αρκετές ώρες στην κατάψυξη και σε διάφορα στάδια, οπότε την ίδια μέρα δεν θα προλάβετε.

Ας αρχίσουμε με το μωσαϊκό.

Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία και ταυτόχρονα, με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη, χτυπάμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αδειάζουμε το μίγμα στο γάλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πήξει η κρέμα μας αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα με γυαλιστερή, λεία υφή.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

kotsetas 1130x300 easter 2021

Αφού η κρέμα μας κρυώσει εντελώς, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και την προσθέτουμε και αυτή στην κρέμα μας, αναδεύοντας απαλά το μίγμα με μια μαρίζ, έτσι που να μην χάσει τον όγκο της η αφρατεμένη κρέμα γάλακτος.

Σε ένα μπολ σπάμε τα μπισκότα, τα ραντίζουμε με το κονιάκ και τα προσθέτουμε και αυτά στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά για να πάμε παντού.

Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε ένα τσέρκι για τούρτες, μεγέθους 22 εκατοστών περίπου, και αδειάζουμε το μωσαϊκό μας.

Στρώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα και αφήνουμε τη βάση μας στην κατάψυξη να παγώσει για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

Αφού περάσουν οι ώρες και η βάση μας έχει παγώσει καλά στην κατάψυξη, ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το παγωτό σοκολάτα.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.

Τοποθετούμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και μόλις το παραπάνω μίγμα πάρει βράση, το αδειάζουμε πάνω στην κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Τοποθετούμε το μίγμα μας σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο (στη συντήρηση) για τουλάχιστον 3 ώρες να «δέσει».

dionysopoulos 1130x300 easter 2021

Αφού περάσουν οι 3 ώρες, αφαιρούμε το παγωτό από τη συντήρηση, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε το παγωτό πάνω από τη βάση μωσαϊκό και ισιώνουμε την επιφάνεια της τούρτας μας για να είναι ομοιόμορφη.

Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον 4-5 ώρες να παγώσει καλά.

Αφού παγώσει καλά, ήρθε η ώρα να την τελειοποιήσουμε με το décor της.

Για να ετοιμάσουμε τη γκανάζ, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και μόλις κάψει, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε μέσα στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βγάζουμε την τούρτα μας από την κατάψυξη και με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε το τσέρκι και τη διάφανη μεμβράνη από κάτω.

Την τοποθετούμε στην πιατέλα που θα τη σερβίρουμε και αδειάζουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γκανάζ. Αν χρειαστεί ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

Επειδή η γκανάζ σίγουρα θα τρέξει και στην πιατέλα και σε περίπτωση που δεν το θέλετε αυτό, καλύτερα να κάνετε αυτή τη διαδικασία πάνω σε μια σχάρα και στο τέλος να τοποθετήσετε την τούρτα στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Εγώ πάλι, το λατρεύω αυτό το επιμελώς ατημέλητο style και μάλιστα μου αρέσει να βάζω και μερικά κομμάτια από το décor πάνω στη γκανάζ που έχει «τρέξει», περιμετρικά της τούρτας!!

Όσο είναι ακόμα ζεστή η γκανάζ (δεν θα είναι για πολύ, θα παγώσει γρήγορα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του παγωτού) γαρνίρουμε από πάνω με τα φρέσκα φρούτα του δάσους και τις φράουλες (κομμένες σε φετούλες ή και ολόκληρες), για να κολλήσουν πάνω στη γκανάζ και να σταθεροποιηθούν μόλις παγώσει.

Διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!!  

Κεντρική φωτογραφία από user14908974 στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo