Χάρισε ένα βιβλίο - Προτάσεις για μικρούς & μεγάλους

books garden freepik

Αγαπώ πολύ το διάβασμα. Μ’ έναν τρόπο, σχεδόν μαγικό, με ταξιδεύει…

Είναι κάτι σαν ιεροτελεστία… Κάθομαι αναπαυτικά στην αγαπημένη μου γωνιά του καναπέ με μια κουβερτούλα το χειμώνα ή στην κουνιστή πολυθρόνα στη βεράντα το καλοκαίρι, πάντα μ’ έναν ζεστό, μυρωδάτο καφέ δίπλα μου ή ένα χαλαρωτικό ρόφημα, ανάλογα την ώρα, και αφήνομαι στη μαγεία…

Δεν ξέρω αν είναι η αίσθηση του χαρτιού στο γύρισμα της σελίδας, η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου μελανιού ή η ίδια η ιστορία του βιβλίου που με ενθουσιάζει τόσο κάθε φορά, αλλά το διάβασμα με κάνει να χάνομαι…

Μπαίνω τόσο πολύ μέσα στην ιστορία, ειδικά αν το βιβλίο είναι καλογραμμένο, που μοιάζει να «αποσυνδέομαι» από την πραγματικότητα. Είναι σαν να παρακολουθώ ταινία και το κάθε συναίσθημα είναι τόσο ζωντανό σαν να εκτυλίσσεται η σκηνή μπροστά στα μάτια μου.

 Είναι μαγικό το διάβασμα!! Έχει έναν τρόπο να σου αδειάζει το μυαλό και να διώχνει μακριά τις έννοιες που σε βαραίνουν, έστω και για λίγο. Ένα «μυστικό» χαλάρωσης για κάθε ηλικία, που δεν πρέπει να αφήσουμε να το «καταπιεί» κι αυτό η τεχνολογία…

Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για διάβασμα, μιας και θα έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, και ένα βιβλίο είναι πάντα εξαιρετική επιλογή για τα δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα!!

korkolis easter23

Ζήτησα από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» να μου  προτείνει μερικούς τίτλους βιβλίων γι’ αυτό το Πάσχα και θέλω να τους μοιραστώ μαζί σας…  Καλή ανάγνωση!!

Βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

istories tis vivlou gia paidia

Ιστορίες της Βίβλου για παιδιά – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ανακαλύψτε 29 πολυαγαπημένες ιστορίες της Βίβλου, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, σε αυτή την πολυτελή έκδοση. Κάθε ιστορία έχει γραφτεί με απλότητα και έχει αποτυπωθεί με υπέροχη εικονογράφηση, ώστε να αγγίξει την καρδιά των μικρών αναγνωστών. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις εξής ιστορίες: - Η ιστορία των Χριστουγέννων - Η ιστορία της Δημιουργίας - Η ιστορία του Πάσχα - Ο καλός Σαμαρείτης - Ο Ιησούς περπατά στο νερό - Ο Ιωνάς και η φάλαινα - Ο Ιωσήφ και ο πολύχρωμος μανδύας του - Η Κιβωτός του Νώε - Ο άσωτος υιός - Είκοσι ακόμα ιστορίες!

kopanitsanos easter23

thaumasies istories apo ti vivlo

Θαυμάσιες ιστορίες από τη Βίβλο – Morris Tony

Το βιβλίο "Θαυμάσιες Ιστορίες από τη Βίβλο" έχει γραφτεί και σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά 5-9 ετών. Οι ελκυστικές και μεγάλες εικόνες και το απλό κείμενο θα ενθαρρύνουν το παιδί που έχει ξεκινήσει να διαβάζει μόνο του, να βελτιώσει τις αναγνωστικές του ικανότητες.

Περιεχόμενα:

Ιστορίες από τη ζωή του Ιησού

Η Κιβωτός του Νώε

Ο Μωυσής και οι δέκα εντολές

Δαβίδ και Γολιάθ

gruppo easter23

vivlos gia paidia

Βίβλος για παιδιά – Συλλογικό έργο

Η Βίβλος της πίστης μας, η Βίβλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δοσμένη για παιδιά. Με τρόπο γλαφυρό και όμορφο, με εικονογράφηση πλούσια και ζωντανή, τα βιβλικά κείμενα γίνονται οικεία στην παιδική ψυχή.

to trito taxidi

Το τρίτο ταξίδι – Χρήστος Γουσίδης

«Αλήτης» για την αγάπη του Χριστού.

Ο μικρός Άγγελος ακούει τυχαία για το Άγιο Όρος. Ένας ζήλος τον κυριεύει να πάει κι αυτός εκεί.

Ο Πειραιάς του 1915, όμως, όπου ζει και εργάζεται, είναι αρκετά μακριά και τα χρήματα που έχει για εισιτήριο ελάχιστα.

Όταν τελικά καταφέρνει να μπει στο καράβι, αμέσως αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. Η πάλη μέσα στην καρδιά του έχει ήδη ξεσπάσει. Είτε θα φύγει στα κρυφά για να πετύχει τον σκοπό του, είτε απλώς θα συμβιβαστεί…

Ο ίδιος ο Άγιος Πορφύριος αφηγείται μία κρίσιμη περιπέτεια της ζωής του, η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει την ξεκάθαρη θέση του στα διλήμματα, την δύναμη της αποφασιστικότητάς του, αλλά και την διακριτική επέμβαση της Θείας Πρόνοιας όταν κάποιος χρειάζεται … λίγη βοήθεια παραπάνω.

i istoria tou pasxa

Η ιστορία του Πάσχα – Εκδόσεις Πατάκη

Οι ιστορίες αυτής της έκδοσης παραμένοντας πιστές στο αυθεντικό κείμενο έχουν γραφτεί ειδικά για παιδιά που μόλις αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους.

Η γοητευτική εικονογράφηση, γεμάτη με ακριβή ιστορικά στοιχεία εμπλουτίζει τις ιστορίες και αναδεικνύει το μήνυμα του κειμένου.

Με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των μεγάλων, οι μικροί αναγνώστες κατορθώνουν να ανακαλύψουν την απόλαυση και την ικανοποίηση της ανάγνωσης ενός ολόκληρου βιβλίου.

pasxalina diigimata

Πασχαλινά διηγήματα – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη θα φέρουν τον αναγνώστη στο κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, αλλά και στον κόσμο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου.

Για α μεταφερθεί ο αναγνώστης στην εποχή του Παπαδιαμάντη, αποφασίστηκε να παρουσιαστούν τα κείμενα όπως κυκλοφόρησαν στην πρώτη τους δημοσίευση σε εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής (ή, στις περιπτώσεις που αυτό δεν κατορθώθηκε, σε μια όσο το δυνατόν πιο παλιά έκδοση). Είναι χαρακτηριστική η ορθογραφία εκείνων των καιρών και δίνει την εικόνα μιας φάσης στην εξέλιξη της ιστορικής ορθογραφίας της γλώσσας μας.

Βιβλία για ενήλικες

treis erotiseis

Τρεις ερωτήσεις – Κλαίρη Θεοδώρου

Τρεις ερωτήσεις, μία πτήση στο παρελθόν και ένα δαχτυλίδι με ένα σκοτεινό μυστικό που χτίζεται μέσα στο Τείχος του Βερολίνου. Ο Μάρκους Κέλλερ, Επιθεωρητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Βερολίνο αναλαμβάνει μαζί με την καινούρια συνάδελφό του Βανέσα Σουλτς την εξιχνίαση μιας σειράς άγριων δολοφονιών. Όλες συνδέονται με το ζοφερό παρελθόν του Ανατολικού Βερολίνου και του Τείχους που χώρισε την πόλη και τους ανθρώπους της στα δύο. Τα θύματα θυμίζουν σπασμένες κούκλες, καθώς ο δράστης τα συνθλίβει με σφυρί, αφήνοντάς όμως ανέγγιχτα τα πρόσωπά τους. Με τον ίδιο τρόπο έχουν δολοφονηθεί λίγους μήνες πριν η σύζυγος και η κόρη του Κέλλερ, ενώ για το έγκλημα έχει συλληφθεί ο πεθερός του, πρώην Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Ένα παιχνίδι με τον χρόνο ξεκινά, όπου κανείς και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Διπλοί πράκτορες της Στάζι, παράνομοι έρωτες, «αμαρτίες γονέων που παιδεύουσι τέκνα», θάνατος, προδοσία και οδύνη δημιουργούν ένα ασφυκτικό σκηνικό στο παρελθόν που στοιχειώνει πλέον το παρόν. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Και οι τρεις ερωτήσεις είναι μονάχα η αρχή. Ή το τέλος!

to telesigrafo

Το τελεσίγραφο - Sebastian Fitzek

Αν ξέρεις την ώρα του θανάτου σου, έχεις κιόλας αρχίσει να πεθαίνεις…
Είναι Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τις δέκα. Ο Τζουλς Τάνμπεργκ έχει βάρδια σε μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που θέλουν ν’ ακούν μια καθησυχαστική φωνή καθώς επιστρέφουν σπίτι μόνες αργά τη νύχτα ή που τηλεφωνούν γιατί όντως κινδυνεύουν.
Ως τώρα δεν έχει υπάρξει περίπτωση που να απειλείται η ζωή κάποιας. Όμως απόψε ο Τζουλς μιλάει με την Κλάρα…
Η νεαρή γυναίκα είναι τρομοκρατημένη. Πιστεύει ότι κάποιος την έχει βάλει στο στόχαστρο. Κάποιος που της έχει γράψει με αίμα στον τοίχο μια ημερομηνία: τη μέρα του θανάτου της.
Κι αυτή η μέρα ξημερώνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Μυστηριώδες, σκοτεινό, αγωνιώδες. Το πιο τρομακτικό θρίλερ του Sebastian Fitzek μέχρι σήμερα…

to meridio tis gis

Το μερίδιο της γης - Daniel Wiles

Ο Μάικλ είναι ανθρακωρύχος. Βγάζει το ψωμί του κατεβαίνοντας κάθε μέρα στα έγκατα της γης στη «Μαύρη Χώρα», την περιοχή των ανθρακωρυχείων στην κεντρική Αγγλία.
Αλλά αυτή δεν είναι ζωή γι’ ανθρώπους.
Ο Μάικλ κάνει τα αδύνατα δυνατά, ­δουλεύει διπλή βάρδια για να μπορέσει ο γιος του ο Λουκ να πάει σχολείο, να γλιτώσει από αυτή τη μοίρα.
Ώσπου μια μέρα, κάτω στις στοές, βρίσκει μια φλέβα χρυσού. Αν βγάλει το χρυσάφι από εκεί μέσα, θα σωθεί κι ο ίδιος και το παιδί του.
Αλλά ο Κέιν, με τον οποίο δουλεύουν πλάι πλάι στη στοά, έχει άλλα σχέδια…
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το απόγειο της Βιομηχανικής Επανάστασης και τις ζωές που θυσιάστηκαν για να συμβεί.
Μια δυνατή, εντυπωσιακή φωνή που συμπεριλήφθηκε από τον Observer στους δέκα καλύτερους νέους συγγραφείς της Βρετανίας για το 2022.
Οι συγγραφείς της σειράς Φωνές του κόσμου είναι νέοι δημιουργοί που το έργο τους έχει ήδη τραβήξει την προσοχή.
Προέρχονται από πολλές χώρες, εκπροσωπούν κουλτούρες και ρεύματα διαφορετικά, αλλά όλοι συλλαμβάνουν την ανθρώπινη κατάσταση με εντυπωσιακή ενάργεια και η ματιά τους μας κάνει να δούμε τα πράγματα αλλιώς.
Οι φωνές τους είναι οι φωνές του κόσμου μας σήμερα. Λένε κάτι που μας αφορά και το λένε με εξαιρετικό τρόπο.
Είναι συγγραφείς που αξίζει να γνωρίσουμε -και είναι σίγουρο πως θ’ ακούσουμε πολλές φορές στο μέλλον να μιλούν γι’ αυτούς.

yfainontas to mytho mias zois

Εύα Πάλμερ – Σικελιανού: Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής – Άρτεμις Λεοντή

 Η πρώτη βιογραφία που αφηγείται τη γοητευτική ιστορία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952), Αμερικανίδας ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συνθέτριας και υφάντρας, γνωστής κυρίως για την προσπάθειά της να αναβιώσει το ελληνικό πνεύμα με τις Δελφικές Εορτές. Όπως αποκαλύπτει η Άρτεμις Λεοντή, το πιο σημαντικό έργο της Πάλμερ ήταν η αναβίωση, στην καθημερινότητά της, της αρχαίας ελληνικής ζωής. Για μισό αιώνα σχεδόν, ντ υμένη με υφασμένες από την ίδια αρχαιοπρεπείς χλαμύδες και σανδάλια, προσπάθησε να κάνει τη σύγχρονη ζωή πιο ελεύθερη και πιο όμορφη, μέσα από μια δημιουργική σύνδεση με την αρχαιότητα. Στη διαδρομή, διασταυρώθηκε με άλλους πρωτοπόρους δημιουργικούς καλλιτέχνες όπως η Νάταλι Κλίφορντ Μπάρνεϋ, η Ρενέ Βιβέν, η Ιζαντόρα Ντάνκαν, η Σούζαν Γκλάσπελ , ο Τζορτζ Κραμ Κουκ, ο Ρίχαρντ Στράους, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Χένρυ Μίλλερ, ο Πολ Ρόμπσον και ο Τεντ Σον. Έξυπνη και ωραία, με κόκκινα μαλλιά που έφταναν ως το πάτωμα, η Εύα Πάλμερ ήταν μια πλούσια ντεμπιτάντ της Νέας Υόρκης που σπούδασε αρχαία ελληνικά στο Κολέγιο Μπρυν Μορ πριν γυρίσει την πλάτη της στη συμβατική κοινωνία, για να ζήσει ως λεσβία στο Παρίσι. Αργότερα, ακολούθησε τον Ρέυμοντ Ντάνκαν (αδελφό της Ιζαντόρα) και τη σύζυγό του στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τον Άγγελο Σικελιανό το 1907. Ταγμένη ολόψυχα στον σκοπό της, η Εύα αναδημιούργησε αρχαίες καλλιτεχνικές μορφές και σκηνοθέτησε αρχαία ελληνική τραγωδία με δική της χορογραφία, κοστούμια, ακόμα και μουσική. Στην προσπάθειά της να αναβιώσει το αρχαίο ελληνικό π νεύμα, καταστράφηκε οικονομικά και επέστρεψε στην Αμερική το 1933. Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μπήκε στη μαύρη λίστα επειδή επέκρινε σφοδρά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και δεν κατάφερε να αποσπάσει βίζα για να επισκεφθεί την Ελλάδα παρά λίγους μόλις μήνες πριν πεθάνει. Αντλώντας από το υλικό εκατοντάδων επιστολών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζοντας πολλές αδημοσίευτες ως τώρα φωτογραφίες, η βιογραφία της Πάλμερ είναι μια ολοζώντανη αναδημιουργία της αλησμόνητης ιστορίας μιας σημαντικής αντικομφορμίστριας την οποία μια σύγχρονή της περιέγραψε με τα εξής λόγια: «Είναι η μόνη αρχαία Ελληνίδα που γνώρισα»

kalnterimi

Καλντερίμι – Γιάννης Καλπούζος

Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Απαιτούν να γράψει στον Κλεάνθη να ελευθερώσει τον Ασάν Τάνο. Σύντομα ανακαλύπτει ότι έχουν απαγάγει την κόρη του. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης. Παππού, γιο κι εγγονό, μα και τους δευτεραγωνιστές, τους κατευθύνει ο εκάστοτε ακοίμητος σπόρος που φυτεύεται εντός τους. Οι τόσο διαφορετικές και αλληλοπλεκόμενες ζωές τους είναι ήσυχες, περιπετειώδεις, θυελλώδεις ή παραβατικές. Ακολουθούν το τρελό αίμα κι ό,τι θαρρούν οδηγό προς την ευτυχία. Διακατέχονται ή όχι από πατριωτικά αισθήματα και ακροβατούν στο σκοινί της συνύπαρξης με τους αλλοεθνείς. Χορεύουν όπως καθορίζουν τον ρυθμό οι γυναίκες –σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές– πλούσιες, υπηρέτριες, πόρνες, υποτακτικές, επαναστάτριες, θύτριες και θύματα. Σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες, αδελφικούς φίλους και καταχθόνιους εχθρούς, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, βομβιστικές επιθέσεις, ο Μακεδονικός Αγώνας, το κίνημα της Εθνικής Αμύνης, ο εθνικός διχασμός, πυρκαγιές, δολοφονίες, ίντριγκες, πρόσφυγες… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1867 μέχρι το 1919. Ωστόσο οι μνήμες συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων. Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής, πότε ξεσαλώνουν στο ασκηταριό των διαβόλων και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, των εθνικισμών, του χρήματος και του έρωτα.

tzeri

Τζέρι – Αύγουστος Κορτώ

Τζέρι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα.
Γιατί μπήκες στη ζωή μας και τη μεταμόρφωσες.   
Σαν όλα τα σκυλιά, είσαι μια ανεξάντλητη μηχανή χαράς, κι η απλή σου ευτυχία, η ευγνωμοσύνη για το κάθε μας χάδι, η αστείρευτη, ανόθευτη αγάπη σου είναι ένα καθημερινό μάθημα – το δώρο μιας καθαρής καρδιάς.
Κι έτσι, Τζεράκι, αυτό το βιβλίο είναι δικό σου,
κι ας μην το διαβάσεις.
Γιατί όποιος αγαπάει, υμνεί. Όποιος αγαπάει, λέει ιστορίες του αγαπημένου.
Αν είχαμε όλοι την ψυχή σου, ο κόσμος θα ’ταν Παράδεισος.

i augi ton panton

Η αυγή των πάντων – Μια καινούρια ιστορία της ανθρωπότητας - David Graeber

Μια καινούρια ιστορία της ανθρωπότητας
Επί γενιές ολόκληρες θεωρούμε ότι οι πρόγονοί μας ήταν απλοϊκοί, είτε ελεύθεροι και ίσοι είτε βάναυσοι και πολεμοχαρείς.
Μαθαίνουμε ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό μόνο θυσιάζοντας την αρχέγονη ελευθερία μας ή τιθασεύοντας τα βασικά μας ένστικτα.
Ο David Graeber και ο David Wengrow μας εξηγούν πώς οι θεωρίες αυτού του είδους πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα ως αντίδραση στην κριτική της ευρωπαϊκής κοινωνίας από τους αυτόχθονες λαούς και γιατί είναι λάθος.
Αυτό το βιβλίο ανατρέπει τον τρόπο που βλέπουμε την ανθρώπινη ιστορία, τις απαρχές της γεωργίας, της ιδιοκτησίας, των πόλεων, της δημοκρατίας, της δουλείας και του ίδιου του πολιτισμού.
Οι συγγραφείς του, βασισμένοι σε πρωτοποριακές έρευνες στην αρχαιολογία και στην ανθρωπολογία, καταδεικνύουν ότι η ιστορία μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν δούμε τι λέει πραγματικά.
Αν οι άνθρωποι δεν περνούσαν το 95% του εξελικτικού παρελθόντος τους σε μικρές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τότε τι έκαναν τόσο καιρό; Αν η γεωργία και οι πόλεις δεν μας έριξαν στην ιεραρχία και στην κυριαρχία, τότε τι σήμαιναν;
Οι απαντήσεις συχνά είναι απροσδόκητες και δείχνουν ότι η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας ίσως να μην είναι χαραγμένη στην πέτρα, αλλά να είναι περισσότερο γεμάτη από διασκεδαστικές πιθανότητες απ‘ όσο τείνουμε να φανταζόμαστε.
Η αυγή των πάντων αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για το παρελθόν του ανθρώπου και προσφέρει έναν τρόπο να φανταστούμε νέες μορφές ελευθερίας, νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας.
Ένα μνημειώδες έργο, αποτέλεσμα επιστημονικής περιέργειας, ηθικού οράματος και πίστης στη δύναμη της άμεσης δράσης.
«Αν, όπως ισχυρίζονται πολλοί, το μέλλον του είδους μας τώρα βασίζεται στην ικανότητά μας να δημιουργούμε κάτι διαφορετικό (ας πούμε, ένα σύστημα στο οποίο ο πλούτος δεν θα μπορεί να μεταμορφώνεται εύκολα σε εξουσία, ή στο οποίο οι άνθρωποι δεν θα ακούν ότι οι ανάγκες τους είναι ασήμαντες ή ότι η ζωή τους δεν έχει εγγενή αξία), τότε αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι αν μπορούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τις ελευθερίες που μας κάνουν πρωτίστως ανθρώπους. [...]Είμαστε έργα συλλογικής αυτοδημιουργίας.
Τι θα γινόταν άραγε αν προσεγγίζαμε με αυτόν τον τρόπο την ανθρώπινη ιστορία;
Τι θα γινόταν αν αντιμετωπίζαμε εξαρχής τους ανθρώπους ως ευφάνταστα, ευφυή, παιχνιδιάρικα πλάσματα που αξίζει να νοούνται ως τέτοια;
Τι θα γινόταν αν, αντί να πούμε μια ιστορία για το πώς εξέπεσε το είδος μας από κάποια ειδυλλιακή κατάσταση ισότητας, αναρωτιόμασταν πώς καταλήξαμε να παγιδευτούμε σε τόσο σφιχτά εννοιολογικά δεσμά, ώστε δεν μπορούμε καν να φανταστούμε την πιθανότητα να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας;»

otan to soma leei oxi

Όταν το σώμα λέει όχι – Το κόστος του κρυφού στρες  - Gabor Maté

Στο διεθνές bestseller Όταν το σώμα λέει όχι ο Gabor Maté εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;

Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Ο γιατρός Gabor Maté είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.

Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Maté ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

o allos aderfos

Ο άλλος αδελφός – Βαγγέλης Γιαννίσης

Αύγουστος 1988, Ελευσίνα.

Ένας έφηβος εξαφανίζεται ξαφνικά ένα απόγευμα.
Τα ίχνη του χάνονται, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται και η οικογένεια του παιδιού αρχίζει σιγά σιγά να αποσυντίθεται εκ των έσω, εξαιτίας ενός τραύματος που δεν μπορεί να επουλωθεί.
Τα χρόνια περνούν. Η υπόθεση, με εξαίρεση ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές που την ανακινούν, ξεχνιέται, αλλά το φάντασμα του δεκατετράχρονου Ηλία Αδάμ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Αύγουστος 2021

Ο Θέμης Αδάμ, αδερφός του Ηλία, δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας ενός true crime βιβλίου με θέμα την υπόθεση που εντέλει διέλυσε την οικογένειά του, επιστρέφει στην Ελευσίνα για την κηδεία του πατέρα του –και βασικού υπόπτου για την εξαφάνιση του παιδιού, σύμφωνα με τις φήμες–, ο οποίος αυτοκτόνησε.
Έχει την πρόθεση να κάνει μια νέα αρχή, να επιστρέψει στην πατρίδα του έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός.
Τι απέγινε ο Ηλίας;

Κεντρική φωτογραφία από stockking στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo